Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Tupeu de PSD-ist. Iordache vrea să reînvie OUG13 și să pună prag la abuzul în serviciu ”suficient de mare pentru a nu mai face dosare penale degeaba”

Tupeu de PSD-ist. Iordache vrea să reînvie OUG13 și să pună prag la abuzul în serviciu ”suficient de mare pentru a nu mai face dosare penale degeaba”

Un articol de: - 08 Iun 2017, 13:36
Tupeu de PSD-ist. Iordache vrea să reînvie OUG13 și să pună prag la abuzul în serviciu ”suficient de mare pentru a nu mai face dosare penale degeaba” Foto: Aktual24 Politică

Florin Iordache nu se lasă! Fostul Ministru al Justiției insistă că Guvernul ar trebui să adopte o Ordonanță de Urgență pentru a fixa un prag la abuzul în serviciu și, în opinia sa, acesta ar trebui să fie de 200.000 de lei.

Iordache a susținut că acest prag este necesar pentru a nu mai face procurorii dosare penale degeaba.

”Pragul nu se stabileşte pentru o persoană anume. Acest prag trebuie să fie suficient de mare pentru a nu mai face dosare penale degeaba. Aici discutăm dacă există faptă penală sau nu există faptă penală. Noi când am stabilit pragul, pornind de la articolul din Codul Penal care stabileşte acel prejudiciu de 2 milioane, am zis 10% din prejudiciul maxim. Legea deocamdată este la Ministerul justiţiei şi aşteptăm legea. Soluţia rapidă, ministerul ar putea veni cu o ordonanţă”, a declarat Iordache, citat de Digi24.

El a mai spus că pragul dincolo de care o faptă să fie considerată abuz în serviciu ar trebui să fie de 200.000 de lei, așa cum prevedea și Ordonanța 13, cea care a scos sute de mii de români în stradă la începutul anului. Totuși, acest prag poate fi majorat la 400.000 de lei, a mai spus fostul ministru.

”Se poate menţine pragul de 200.000 de lei sau se poate mări, chiar 400.000. Au fost discuţii în acel moment cu specialiştii, acest 200.000 nu e întâmplãtor. Noi am plecat de la suma de 2 milioane, suma maximă, care este prevăzută în Codul penal şi am zis 10% din acea sumă maximă să reprezinte un prag minim. Aşteptăm şi noi proiectul care este la Ministerul Justiţiei şi în funcţie de ce prag sau ce consultări vor face şi dumnealor..., dar clar este că trebuie stabilit un prag”, a explicat Florin Iordache.

Întrebat pe ce se bazează când spune că pragul ar putea fi chiar 400.000 de lei, Florin Iordache a evitat un răspuns clar. 

”Uitaţi-vă în Codul penal, acolo se precizează foarte clar prejudiciul de două milioane de lei şi noi atunci când am stabilit pragul pornind de la articolul din Codul penal care stabileşte acel prejudiciu de două milioane am zis 10% din prejudiciul maxim pe care îl stabileşte Codul penal. Este o dezbatere, poate să fie o dezbatere, dumneavoastră mi-aţi cerut un punct de vedere. Poate fi 200.000, poate fi 300.000, poate fi 150.000, repet, dar punctul nostru de vedere a fost atunci că trebuie să fie 10% din acel prejudiciu care e stabilit de Codul penal. Avem o normă. În acelaşi timp, dacă vă uitaţi şi în Codul vamal se discută acolo de un prejudiciu de 50.000 de euro, care este echivalent cu 200.000, deci practic ne învârtim în jurul lui 200.000”, a explicat Iordache.