Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Adoptarea bugetului pe 2020 prin asumarea răspunderii atrage nemulțumirea UDMR. Cseke Attila: "Ar fi un derapaj destul de serios"

Adoptarea bugetului pe 2020 prin asumarea răspunderii atrage nemulțumirea UDMR. Cseke Attila: "Ar fi un derapaj destul de serios"

Un articol de: Sebastian Pricop - 12 Dec 2019, 14:23
Adoptarea bugetului pe 2020 prin asumarea răspunderii atrage nemulțumirea UDMR. Cseke Attila: "Ar fi un derapaj destul de serios" Foto: Facebook/ Cseke Attila Politică

Premierul Ludovic Orban a lăsat deschisă posibilitatea adoptării bugetului de stat prin 2020 prin asumarea răspunderii de către Guvern în cazul în care nu se ajunge la un consens care să facă posibilă aprobarea bugetului în Parlament până la finalul anului.

Cu toate acestea, această posibilitate nu este bine văzută de restul partidelor parlamentare. Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a criticat un asemenea scenariu pe care l-a numit "un derapaj destul de serios” care ar crea un precedent periculos.

"Noi credem, în legătură cu eventualitatea asumării răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat, că trebuie o reţinere mult mai mare faţă de cele trei pachete despre care deja discutăm. Nu a existat niciun Guvern, în ultimii 30 de ani de democraţie sau în ultimii 30 de ani după 1989, care şi-a asumat răspunderea pe legea bugetului de stat”, a declarat senatorul UDMR, joi, la RFI.

Acesta a ținut să sublineze precedentul extrem de periculos pe care l-ar putea crea decizia de adoptare a bugetului prin ocolirea Parlamentului.

"Legea bugetului conţine anumite prioritizări, anumite priorităţi ale unui Guvern, dar legea bugetului este bugetul de stat, nu este a unui Guvern sau a altui Guvern, nu este a unei majorităţi sau unei Opoziţii, ci, până la urmă, legea bugetului de stat este a tuturor şi trebuie să asigure nişte finanţări pe domeniile cele mai importante într-o ţară”, a subliniat Cseke Attila.

Liderul senatorilor UDMR a arătat că asumarea răspunderii ar fi un derapaj destul de serios care poate duce la o practică ce nu este recomandată.

"Trebuie să avem o cultură politică şi un echilibru în ceea ce priveşte procedurile şi măsurile pe care sfera politică le foloseşte. Aici credem că ar fi un derapaj destul de serios de la acest echilibru şi această cultură politică la care tindem, în ceea ce priveşte asumarea răspunderii pe legea bugetului de stat”, a explicat Cseke Attila.

La rândul său, joi, președintele USR, Dan Barna, a arătat că nu susține adoptarea bugetului de stat prin asumarea răspunderii. (Detalii AICI)

Premierul Ludovic Orban spunea miercuri seară că ia în calcul posibilitatea angajării răspunderii Guvernului pe legea bugetului pe 2020.L-au prins conducând cu 124 km/h în localitate, în România. Şoferul i-a spus o singură frază judecătorului, care, apoi, l-a iertat complet

"Recunosc că evaluăm și posibilitatea, în cazul în care timingul și modul în care se derulează dezbaterile parlamentare, în cazul în care există un risc major să nu fie adoptat bugetul până la data de 31 decembrie, există și această posibilitate. E posibil să convoc ședință de Guvern vineri. În cazul în care voi convoca ședința de Guvern vineri vom avea cel mai probabil o primă lectură a bugetului”, a spus Ludovic Orban, miercuri seară, după ce s-a întâlnit cu liderii grupurilor parlamentare care au susținut învestirea Cabinetului său.
 

Citeşte mai multe despre:   Cseke Attila,   Ludovic Orban,   UDMR