Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Un nou proiect de lege privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române condus de Ion Iliescu

Un nou proiect de lege privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române condus de Ion Iliescu

Un articol de: George Lupu - 22 Apr 2021, 15:35
Un nou proiect de lege privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române condus de Ion Iliescu Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei Politică

Deputatul PNL Alexandru Muraru a anunţat, joi, într-un comunicat de presă, că împreună cu aleşii PNL Iulia Scântei, Alina Gorghiu, Gabriel Andronache şi Ioan Cupşa, dar şi cu senatorul USR-PLUS Cristinel Gabriel Berea, a depus o nouă iniţiativăpentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din 1989.

 

Ce prevede noua inițitivă de desființare a Institutului Revoluției

 

"Continuăm demersurile pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din 1989. Mişcarea revoluţionară nu poate fi studiată şi interpretată de către cei care au confiscat idealurile revoluţiei. Ion Iliescu, preşedintele de onoare al Institutului, este judecat pentru crime împotriva umanităţii. Desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din 1989, o sinecură care, prin acţiunile sale, insultă memoria celor care au fost victimele evenimentelor sângeroase din urmă cu 32 de ani, rămâne una din coordonatele Partidului Naţional Liberal. Din nefericire, CCR a a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă a guvernului Orban pentru desfiinţarea institutului cât şi legea de aprobare a OUG adoptată de actuala coaliţie", se arată în comunicatul deputatului liberal, Alexandru Muraru.

El susţine că românii au nevoie de aflarea adevărului şi nu de finanţarea de la bugetul de stat a unui institut de propagandă şi de distorsionare a evenimentelor din Decembrie 1989.

"Împăcarea cu istoria nu se face cu salarii alocate din bugetul public, cu funcţii de secretari de stat şi cu finanţare anuală de milioane de lei pentru un institut al sinecurilor acordate clienţilor politici numiţi în funcţii pe viaţă. În susţinerea acestei iniţiative, argumentăm că institutul nu a acţionat în vederea atingerii scopului şi misiunii pentru care a fost înfiinţat şi finanţat din fonduri publice, nu şi-a demonstrat utilitatea şi a generat, prin activitatea sa, numeroase tensiuni şi controverse în spaţiul public, transformându-se într-o platformă politică pentru satisfacerea intereselor personale", precizează Alexandru Muraru.

 

CCR a decis că desființarea Institutului Revoluției este neconstituțională

 

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis în unanimitate, faptul că desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), condus de către Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, este neconstituțională.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Sentința a fost pronunțată pe 24 martie 2021. Astfel, CCR a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de 33 de senatori PSD. Decizia CCR vizează Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2019 privind desființarea IRRD.

Instituțiile de revoluționari au pus presiune pentru desființarea instituției create de către Ion Iliescu

Mai multe instituții de revoluționari au transmis o scrisoare către Parlamentul României, prin care au insistat ca IRRD să fie desființat. Gelu Voican Voiculescu a oferit o reacție pe marginea acestui subiect, pe data de 15 februarie, pentru B1.ro.

Citeşte mai multe despre:   Ion Iliescu