Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Scriitorul Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, condamnă ''tentativele de politizare și de control asupra Justiției'' / Politicianul Vosganian (ALDE): ''Nu ne putem salva pe rând, trebuie să ne salvăm toți odată!'' (VIDEO)

Scriitorul Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, condamnă ''tentativele de politizare și de control asupra Justiției'' / Politicianul Vosganian (ALDE): ''Nu ne putem salva pe rând, trebuie să ne salvăm toți odată!'' (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 14 Mar 2019, 12:14
Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica Politică

Uniunea Scriitorilor din România se arată îngrijorată de schimbările legislative operate de politicienii Puterii în domeniul Justiției și atrage atenția că acestea vor afecta atât stabilitatea internă a țării, cât și imaginea României în lume. 

Culmea, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România este nimeni altul decât Varujan Vosganian. Practic, scriitorul Varujan Vosganian atacă Puterea pentru măsurile luate în domeniul Justiției, în timp ce politicianul Varujan Vosganian, lider și purtător de cuvânt al ALDE, laudă într-o veselie aceleași măsuri.

Vosganian a scăpat de urmărirea penală într-un dosar DIICOT, după ce senatorii au votat împotriva cererii procurorilor. Înaintea votului, el a ținut un discurs prin care le-a cerut colegilor senatori să voteze împotriva solicitării DIICOT și și-a șters câteva lacrimi. Odată salvat de colegi, a declarat că "votul reprezintă o victorie a democrației și a demnității Parlamentului României, precum și o șansă de a așeza puterile statului pe echilibrul pe care îl dorim cu toții".

Mai recent, la dezbaterile pe Codul de Procedură Penală, Varujan Vosganian a declarat în Parlament: ”Nu ne putem salva pe rând, trebuie să ne salvăm toți odată!”. Asta în timp ce deputatul PSD Florin Iordache a declarat că PSD nu își dorește decât să pună capăt abuzurilor.

Acum, Uniunea Scriitorilor din România, în conducerea căreia se află și Vosganian, atrage atenția că politicienii de la guvernare ar trebui, totuși, să aibă alte preocupări, nu reorganziarea Justiției. Mai mult, Uniunea atrage atenția că schimbările făcute în ultima vreme în Justiție afectează lupta anticoprupție, sunt haotice și au fost impuse sistemului judiciar fără o consultare în prealabil cu magistrații. 

Scriitorul Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, condamnă ''tentativele de control asupra Justiției'' / Politicianul Vosganian (ALDE), salvat de colegii senatori de la urmărirea penală

Mesajul Uniunii Scriitorilor din România:

”Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România îşi manifestă îngrijorarea

cu privire la tentativele de politizare și de control asupra Justiției

Uniunea Scriitorilor din România priveşte cu tot mai multă îngrijorare actele de legiferare în materie de Justiție şi atrage atenția asupra efectelor lor negative, atât în privința păcii sociale din țară, cât şi în privința imaginii şi prestigiului României în arena internațională.

Reamintim, dacă mai este cazul, că Uniunea Scriitorilor nu este o organizație partizană şi nu face altă politică decât cea a culturii române. Însă, prin natura ei, ca breaslă intelectuală, nu poate rămâne fără reacție atunci când în societate sunt înregistrate disfuncționalități care amenință echilibrul şi amanetează viitorul națiunii. În condițiile în care România are probleme structurale grave – cum ar fi dezechilibrele macroeconomice, starea infrastructurii, nivelul scăzut al investițiilor publice, deficiențe grave ale sistemului de sănătate, respectiv de învățământ –, care pot şi trebuie rezolvate prin actul de guvernare, concentrarea asupra măsurilor de reorganizare a Justiției este de neînțeles din punctul de vedere al interesului național. Zeci de mii de români pleacă anual dintr-o țară în care sunt atât de multe de făcut şi în care există atâtea şi atâtea posibilități pentru fiecare din cetățenii ei.

Suntem de acord că o reformă în justiție este necesară, atât pentru a putea duce mai departe lupta contra corupției, cât și pentru a pune capăt unor abuzuri. Dar suita de măsuri luate în ultimul timp, vizând reorganizarea Justiției, măsuri incoerente și haotice, fără consultarea specialiștilor și a corpului magistraților, nu doar că îngreunează lupta împotriva corupției, dar a scos în stradă mii de oameni din toate categoriile sociale și profesionale. De asemenea, a coalizat o largă neîncredere europeană față de țara noastră.

Uniunea Scriitorilor apreciază că există riscul ca repetatele măsuri în materie de Justiție să ducă, simultan, la o fractură socială şi la o izolare internațională a țării noastre. Pentru a elimina acest risc, Uniunea Scriitorilor solicită actualei majorități parlamentare să renunțe la tentativa de a controla Justiția şi să se concentreze pe efortul de a face din România o țară dezvoltată la nivel european. Ar fi un efort benefic atât pentru societate, cât şi pentru clasa politică românească, în ansamblul ei. Suntem dispuşi ca breaslă intelectuală cu un mare număr de membri şi în măsura competențelor noastre în domeniul cultural să participăm instituțional la acest efort de regândire a României, fără de care, oricât s-ar extinde controlul politic asupra diferitelor domenii de activitate şi oricât s-ar recicla discursul patriotard de altădată, nu e de aşteptat niciun progres real.”

Citeşte mai multe despre:   uniunea scriitorilor din romania,   varujan vosganian
 
 
 
Loading...