Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică USL vizează înlocuirea judecătorilor de la CCR, după desemnarea premierului

USL vizează înlocuirea judecătorilor de la CCR, după desemnarea premierului

Un articol de: B1 TV - 17 Dec 2012, 09:17
USL vizează înlocuirea judecătorilor de la CCR, după desemnarea premierului Politică

Cu o majoritate de 67,17% în noul Parlament, USL se gândeşte serios la modificarea Constituţiei, până la vară.

Una din ţintele imediate, declarate în programul electoral şi asumate, ceva mai reţinut, după alegeri, vizează răsturnarea actualei Curţi Constituţionale.

Și înlocuirea tuturor celor 9 judecători, cu magistraţi din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, scriu jurnaliştii de la Gândul. O a doua modificare majoră aflată în intenţiile USL este anularea "deciziilor de natură politică" ale Curţii Constituţionale, acum definitive şi irevocabile, prin votul a două treimi din Parlament. Adică exact cât au obţinut USL în alegeri.

În calendarul anunţat de Victor Ponta pentru revizuirea Constituţiei, la vară USL ar sparge actuala majoritate de la Curtea Constituţională care i-a dat satisfacţie preşedintelui Traian Băsescu în câteva din cele mai importante decizii ale acestui an, inclusiv la momentul invalidării referendumului pentru suspendare, numindu-şi 6 din cei 9 judecători pentru viitorii 9 ani.

În acest moment, Curtea Constituţională a rămas practic singurul aliat al preşedintelui care mai poate răsturna deciziile supermajorităţii care se pregăteşte să se instaleze în parlament.

Revizuirea Constituţiei vizează şi restrângerea mai multor atribuţii prezidenţiale, care printr-o ajustare a dispoziţiilor tranzitorii, ar intra în vigoare imediat, susţin surse juridice contactate de gândul. Singura prevedere care nu i s-ar aplica lui Traian Băsescu ar fi doar reducerea mandatului de 5 ani.

Miza USL este cu atât mai mare cu cât, în iulie 2013, expiră mandatul a trei judecători intraţi la CCR pe filiera PSD în 2004: Acsinte Gaspar, Aspazia Cojocaru şi Ion Predescu. Pe legislaţia actuală, preşedintele va numi unul din cei trei înlocuitori, ajungându-se astfel la al cincilea judecător desemnat de Traian Băsescu sau de guvernul PDL în mandatul său.

Cu 5 la 4, la limită, s-au luat, de altfel, mai toate deciziile cu miză mare la Curte, din 2007 încoace, balanţa fiind înclinată până acum înspre cauzele susţinute de preşedinte fie de Aspazia Cojocaru, fie de Puskas Valentin Zoltan, ajuns la Curtea Constituţională pe filiera UDMR.

Ceilalţi doi înlocuitori ai judecătorilor care îşi termină mandatele la vară vor fi desemnaţi de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu majoritate de voturi, adică de USL. În prezent, Curtea este reînnoită la fiecare trei ani cu câte trei judecători. O modificare a Constituţiei ar rade însă actuala componenţă, numirile reluându-se de la zero.

USL ar putea înlocui judecătorii CCR
Embed:


Citeşte mai multe despre:   USL,   CCR,   judecători,   plan