Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică USR Diaspora, despre ultimele sancțiuni date în filială: Au fost cazuri de încălcare a Statutului / Mai mulți colegi au ales să-și ducă dorința de afirmare internă mult prea departe. Au declanșat un val de nemulțumire

USR Diaspora, despre ultimele sancțiuni date în filială: Au fost cazuri de încălcare a Statutului / Mai mulți colegi au ales să-și ducă dorința de afirmare internă mult prea departe. Au declanșat un val de nemulțumire

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 21 Feb 2021, 17:48
USR Diaspora, despre ultimele sancțiuni date în filială: Au fost cazuri de încălcare a Statutului / Mai mulți colegi au ales să-și ducă dorința de afirmare internă mult prea departe. Au declanșat un val de nemulțumire Foto: USR Diaspora / Facebook Politică

USR Diaspora a venit cu un punct de vedere după ce în spațiul public au apărut informații că mai mulți membri au fost excluși sau suspendați, pentru că au votat revocarea Biroului politic, votul lor fiind, în schimb, anulat printr-o dispoziție dată de așa-numita ”grupare Barna”. Subiectul a fost tratat și de B1.RO AICI.

Oficial, filiala nu neagă faptul că au existat tensiuni, ba chiar admite că anumiți membri au denigrat public formațiunea, și-au jignit colegii pe grupuri interne sau în spații publice și, în timpul campaniei, chiar au îndemnat la vot contracandidații USR-PLUS. Și tocmai aceste abateri de la Statut trebuiau sancționate.

Mai precis, Cătălin Bochileanu a transmis, în numele filialei, că „în ședința Biroului Filialei USR Diaspora de ieri, au fost luate mai multe decizii de sancțiune împotriva unor colegi din filială”. 

Poziția organizației, exprimată de acesta, e că au fost analizate cazuri de încălcare a unui articol din Statutul USR, cazuri semnalate de anumiți membri: „un coleg care a menținut o bază de date paralelă prin care a trimis mesaje frauduloase membrilor ca și când acestea ar veni din partea Biroului Filialei; colegi care în timpul campaniei au promovat interesele altor partide politice în detrimentul Alianței USR PLUS; colegi care au denigrat public partidul sau candidați ai Alianței; alte cazuri de declarații care prezintă injurii sau calomnii grave la adresa membrilor USR”.

Punctul de vedere al USR Diaspora, transmis de Cătălin Bochileanu (coordonator comunicare):

„Cu toții ne-am înscris în Uniunea Salvați România pentru a contribui la o schimbare în bine în țara noastră și în felul în care statul român îi tratează pe cetățenii din Diaspora.

Campania pentru alegerile parlamentare din decembrie 2020 a fost o perioadă în care mulți dintre noi și-au dedicat timpul și resursele pentru a face să devină realitate speranțele noastre de a aduce USR PLUS la guvernarea României, iar rezultatele pozitive ale acestui scrutin și faptul că USR PLUS este acum în poziția de a livra la guvernare sunt urmarea muncii și a sacrificiilor făcute.

Cu toate acestea, lunile de campanie nu au fost lipsite de piedici și obstacole. Mai mulți colegi au ales să-și ducă dorința de afirmare internă mult prea departe, prin acțiuni care contravin statutului USR și valorilor pentru care ne-am asumat să luptăm. Printre acestea se numără:

- denigrarea publică a partidului, a candidaților sau a conducerii partidului;
- îndemn de vot pentru contracandidații USR PLUS;
- jigniri repetate adresate colegilor, pe grupuri interne sau în spații publice.
Mărturia fratelui unei victime de la Onești, despre intervenția Poliției: De la început m-au luat cu minciuni. Au zis că ...

Aceste acțiuni au declanșat un val de nemulțumire în rândul a sute de membri implicați în campanie, câțiva dintre ei prezentându-și demisiile în urma sabotajului și hărțuirii la care au fost supuși de către propriii colegi.

În ședința Biroului Filialei USR Diaspora de ieri, au fost luate mai multe decizii de sancțiune împotriva unor colegi din filială. Au fost tratate următoarele cazuri de încălcare a Art. 13 din statutul USR semnalate de către membri:

- un coleg care a menținut o bază de date paralelă prin care a trimis mesaje frauduloase membrilor ca și când acestea ar veni din partea Biroului Filialei;
- colegi care în timpul campaniei au promovat interesele altor partide politice în detrimentul Alianței USR PLUS;
- colegi care au denigrat public partidul sau candidați ai Alianței;
- alte cazuri de declarații care prezintă injurii sau calomnii grave la adresa membrilor USR.

Tratarea sesizărilor face parte din actele administrative esențiale pentru buna funcționare a filialei, iar sancțiunile, luate ca ultimă soluție acolo unde nu poate exista reconciliere, sunt aplicate pentru a asigura respectarea statutului și păstrarea unui mediu sănătos, în care membrii să se simtă în siguranță și să își poată dedica activitatea proiectelor pentru România.

Dorim să menționăm că publicarea sancțiunilor de către colegul din Biroul Filialei care a realizat-o este de asemenea o încălcare a normelor de confidențialitate, dat fiind faptul că membrilor sancționați încă nu le fuseseră comunicate oficial deciziile.

Statutul USR prevede, la Art. 13:
„Membrii USR au următoarele îndatoriri:
a. să respecte statutul USR, precum şi orice acte de decizie ale (în ordinea importanţei):
i. organelor de conducere naţionale;
ii. organelor de conducere din care fac parte;
iii. organelor de conducere judeţene/municipale corespunzătoare
Filialei Locale de care aparţin;
iv. organelor de conducere ale Filialei Locale de care apartin;
b. sa nu întreprindă acţiuni în contradicţie cu obiectivele politice ale USR;
c. sa nu prejudicieze, prin luări de poziţie publice, interesele legitime ale USR şi ale membrilor săi;
d. de a asigura confidenţialitatea informaţiilor cu care au luat contact în activitatea din cadrul sau în legatură cu USR, dacă acestea au caracter confidenţial. Caracterul confidenţial se stabileşte prin marcare „confidenţial" de către emitent sau de cel care le predă/diseminează, iar informaţiile transmise verbal vor fi anunţate ca fiind confidenţiale. Lipsa marcajului sau anunţului lipseşte informaţia de caracterul confidenţial;
e. să plătească cotizaţia lunară de membru;
f. să aibă un comportament moral şi demn în societate;
g. să nu aibă un comportament injurios sau calomniator la adresa unui alt membru USR;
h. să respecte orice alte obligaţţii stabilite membrilor în prezentul statut;"”

 

Citeşte mai multe despre:   USR Diaspora,   Cătălin Bochileanu,   excluderi USR