Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Valer Dorneanu susține că va sesiza forurile internaționale după declarațiile lui Ludovic Orban despre CCR: În nicio ţară europeană un premier nu-şi permite atacuri suburbane la adresa Curţii

Valer Dorneanu susține că va sesiza forurile internaționale după declarațiile lui Ludovic Orban despre CCR: În nicio ţară europeană un premier nu-şi permite atacuri suburbane la adresa Curţii

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 16 Oct 2020, 09:29
Valer Dorneanu susține că va sesiza forurile internaționale după declarațiile lui Ludovic Orban despre CCR: În nicio ţară europeană un premier nu-şi permite atacuri suburbane la adresa Curţii Politică

Preşedintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a declarat că are în vedere sesizarea Comisiei de la Veneţia, a Consiliului Europei şi a Asociaţiei Curţilor Constituţionale din Europa după declarațiile premierului Ludovic Orban despre CCR. Dorneanu a susținut că în nicio țară europeană un prim-ministru nu-și permite să aibă „asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii” și a dat de înțeles că studiile lui Orban n-ar trebui să-i permită acestuia să fie atât de vocal la adresa unor judecători. 

Reacția lui Dorneanu vine după ce Orban a catalogat drept „abracadabrantă” decizia CCR potrivit căreia data alegerilor parlamentare trebuie stabilită de Parlament, nu de Guvern. Premierul a mai spus că această instituție, Curtea Constituțională, trebuie „schimbată” și curățată de „politruci”.

 

Valer Dorneanu: Ludovic Orban incită opinia publică împotriva CCR

 

„Am impresia că prim-ministrul are o altfel de pandemie împotriva Curţii Constituţionale şi a mea personal, incitând opinia publică împotriva acestei importante instituţii. (...) Din păcate, am impresia că scaunul a adăugat acelui cuvânt 'pandemie' alte dimensiuni specifice bolii scaunului”, a declarat Valer Dorneanu la Antena 3, potrivit Agerpres.

Acesta a mai precizat că are o oarecare „fereală” și „un pic de respect” să-i răspundă lui Orban în aceiași termeni, deoarece îl cunoaște de mult timp.

Totuși, Dorneanu a făcut aluzie la studiile lui Orban, care nu i-ar permite acestuia să fie atât de vocal la adresa unor judecători: „Ştiu că dânsul a urmat studii la TCM Braşov, nu ştiu dacă a făcut înalte studii pe care să le şi absolve, politice, care să justifice să ne califice pe noi, Curtea Constituţională, cum ne califică. Eu nu mă refer la mine, toţi colegii mei sunt profesionişti cu expertiză care nu pot fi calificaţi în niciun chip politruci”.

Valer Dorneanu l-a acuzat apoi pe Ludovic Orban că „incită opinia publică împotriva CCR”, acuzând Curtea de toate relele din  această pandemie: „Noroc că a apărut şi doamna Weber, Avocatul Poporului, şi mai împărţim vina de a fi distrugătorii ţării şi democraţiei”.

„Vreau să-i amintesc domnului prim-ministru că noi, instituţia CCR, suntem una dintre cele mai importate instituţii care apără statul de drept şi promovează statul de drept. În nicio ţară din Europa un prim-ministru nu-şi permite să aibă un asemenea limbaj şi asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale", a ținut să precizeze Valer Dorneanu.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Întrebat dacă va sesiza organismele internaţionale, Dorneanu a răspuns că va discuta acest lucru cu colegii săi: „Cred acum că lucrurile au luat o amploare care impune neapărat o asemenea intervenţie la Comisia de la Veneţia, la Consiliul Europei, la Asociaţia Curţilor Constituţionale. (...) Avem în vedere să sesizăm Comisia de la Veneţia şi Consiliul Europei şi, în mod sigur, Asociaţia Curţilor Constituţionale din Europa”.

 

Ludovic Orban: Trebuie eliminați politrucii de la CCR

 

Reacția lui Valer Dorneanu vine după ce Ludovic Orban a criticat în termeni duri decizia Curții Constituționale potrivit căreia data alegerilor parlamentare trebuie stabilită de Parlament, nu de Guvern. Executivul PNL a ales deja data de 6 decembrie, care este susținută și de președintele Klaus Iohannis. În schimb, PSD, care controlează Legislativul, și Pro România insistă pe amânarea acestui scrutin, din cauza epidemiei de coronavirus.

„Trebuie schimbat ceva. Nu se mai poate aşa. Trebuie schimbată componenţa CCR, trebuie eliminaţi politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistraţi cu cariere în spate. (...) Ca să nu spun că multe dintre deciziile de acolo vin împotriva intereselor fundamentale ale României”, a declarat șeful Guvernului.

Orban a catagat drept „abracadabrantă” decizia CCR privind alegerile parlamentare: „Ce se întâmplă dacă o majoritate parlamentară nu pune pe ordinea de zi proiect de lege privitor la stabilirea datei alegerilor? Că nimeni nu răspunde. Care e interesul unui parlamentar dintr-o majoritate? Să prelungească mandatul cât mai mult, mai ales dacă nu va mai fi pe listă în alegerile parlamentare”.

Ludovic Orban a mai afirmat că majoritatea judecătorilor CCR iau decizii în funcție de ordinele primite de la social-democratul Florin Iordache.

 

Pensia președintelui CCR, Valer Dorneanu, a crescut cu 10.000 de lei într-un singur an

 

Iar dacă așa este, Valer Dorneanu chiar pare că e și răsplătit pentru ”serviciile” sale. Doar în 2019, pensia lui a crescut cu 10.000 de lei, adică 33%.

Mai exact, șeful CCR a încasat, în 2019, pe lună câte 44.122 de lei/lună, în creștere față de 33.054 în 2018.

Valer Dorneanu cumulează salariul de la CCR, salariul de profesor universitar, pensia și indemnizația de vârstă de la Camera Deputaților.
 

Citeşte mai multe despre:   Valer Dorneanu,   CCR,   judecatori CCR,   politruci,   Ludovic Orban,   data alegeri parlamentare