Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Valeriu Stoica: Singura şansă pentru PNL este să găsească o formulă prin care să reunească toate partidele de dreapta. Altfel, victoria stângii la următoarele alegeri prezidenţiale devine destul de probabilă

Valeriu Stoica: Singura şansă pentru PNL este să găsească o formulă prin care să reunească toate partidele de dreapta. Altfel, victoria stângii la următoarele alegeri prezidenţiale devine destul de probabilă

Un articol de: - 12 Mai 2017, 12:14
Valeriu Stoica: Singura şansă pentru PNL este să găsească o formulă prin care să reunească toate partidele de dreapta. Altfel, victoria stângii la următoarele alegeri prezidenţiale devine destul de probabilă Politică

Fostul preşedinte al PNL, Valeriu Stoica, avertizează că singura șansă ca PNL să recâștige electoratul în perspectiva alegerilor prezidențiale este coagularea partidelor de dreapta. Altfel, susține acesta, victoria stângii la următorul scrutin prezidențial este „destul de probabilă”. 

Într-un interviu pentru Gândul.info, Valeriu Stoica a declarat că declinul PNL are drept cauză lipsa reformei interne. 

“Dreapta este într-o situaţie precară astăzi, asemănătoare cu aceea din anul 2000. Sunt deja vreo patru, cinci partide care divizează electoratul de dreapta. Pe lângă PNL, există USR, care e mai degrabă de centru, decât de dreapta, dar asta e altă chestiune, există partidul lui Traian Băsescu, există partidul lui Tăriceanu. Toate aceste formaţiuni, în loc să fie în competiţie cu stânga, se află în competiţie între ele. În aceste condiţii, victoria stângii la următoarele alegeri prezidenţiale devine destul de probabilă. De asemenea, o să fie apoi alegerile parlamentare.

Singura şansă pentru PNL este să găsească o formulă prin care să reunească toate aceste partide de dreapta, astfel încât şi la prezidenţiale în 2019, şi la parlamentare în 2020 să recupereze terenul pierdut. Doar că o alianţă de acest gen, pentru că nu văd cum ar fi posibilă o fuziune între aceste partide, păstrează dezavantaje mari în raport cu un partid de stânga puternic, consolidat. O Românie are nevoie în momentul de faţă nu doar de un partid de stânga, ci şi de un partid puternic de dreapta”, a spus Stoica.

Valeriu Stoica se declară totuși optimist în ceea ce provește congresul PNL care va avea loc în luna iunie și subliniază că partidul are nevoie de un președinte credibil.

„Congresul din iunie ar fi trebuit să fie o speranţă, nu mi-am pierdut-o, dar ea a devenit mai firavă. (...) Am sperat că în iunie, congresul care va alege noua conducere a partidului va reuşi să găsească o soluţie de natură să permită relansarea partidului. Sunt, însă, în momentul de faţă, foarte puţine opţiuni. (...) PNL are nevoie de o echipă condusă de un preşedinte credibil nu doar în interiorul partidului. PNL trebuie să se concentreze în continuare pe efortul de a recâştiga electoratul liberal. Să nu uităm că în anul 2014, în decembrie, după victoria la prezidenţiale, PNL era creditat cu peste 40% în sondajele de opinie. Acum are mai puţin de 20%. Şi dacă în loc să înţeleagă aşteptările electoratului liberal, PNL va da satisfacţie mai ales unor cerinţe interne, riscul este să se diminueze capitalul electoral. Repet, din acest moment am devenit neutru, ca susţinere pentru candidaţii la funcţia de preşedinte al PNL, dar niciodată nu trebuie să ne pierdem speranţa”, a spus fostul președinte al partidului.

Valeriu Stoica a vorbit și despre fuziunea din PNL și PDL, precizând că aceasta a dus la câștigarea alegerilor prezidențiale din 2014 de către Klaus Iohannis. Problema din marele PNL acum este lipsa reformelor interne. 

“Alta este explicaţia declinului, nu fuziunea cu PDL, ci lipsa reformelor interne. În loc să aibă un congres imediat după alegerile prezidenţiale din 2014, PNL a preferat să recurgă la formule provizorii, care nu au fost credibile pentru electorat, iar consecinţa a fost că s-a prăbuşit PNL în încrederea electorală. Aceasta este cauza adevărată, fuziunea dintre cele două partide a fost o decizie politică bună, fără acea decizie, nu câştiga dreapta alegerile prezidenţiale”, a mai declarat Valeriu Stoica.
 

Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

Citeşte mai multe despre:   PNL,   reforma,   alegeri prezidentiale,   fuziune,   PDL