Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ar putea CCR invalida REFERENDUMUL din 26 mai? Gheorghe Iancu: Există acest risc / Zegrean: Nu cred că se pune problema
Exclusiv online

Ar putea CCR invalida REFERENDUMUL din 26 mai? Gheorghe Iancu: Există acest risc / Zegrean: Nu cred că se pune problema

Un articol de: Elena Stanciu - 21 Iun 2019, 15:50
Ar putea CCR invalida REFERENDUMUL din 26 mai? Gheorghe Iancu: Există acest risc / Zegrean: Nu cred că se pune problema Politică

EXCLUSIV ONLINE // Curtea Constituțională ar urma să dezbată pe 27 iunie rezultatele referendumului pe justiție, convocat de președintele Klaus Iohannis pe 26 mai. 

Între timp, în spațiul public au început să circule informații cu privire la o posibilă invalidare a rezultatului consultării populare. Asta după ce președintele CCR, Valer Dorneanu, a cerut lămuriri de la Biroul Electoral Central (BEC), vrând să afle, printre altele, de ce numărul votanţilor nu a fost identic la cele două întrebări. 

Jurnalista Ondine Gherguț anunța recent intenția CCR de a invalida referendumul, citând surse din interiorul instituției. 

ALERTĂ Curtea Constituțională pregătește INVALIDAREA referendumului, spun surse din interiorul instituției.

Valer DORNEANU, președintele CCR, cere explicații Biroului Electoral Central despre motivele pentru care unii alegători care au pus ștampila pe DA la prima întrebare, la a doua au pus ștampila pe NU. Apoi, pentru a argumenta amânările repetate ale validării referendumului, DORNEANU cere verificări ale tuturor buletinelor de vot.

De ce avea nevoie DORNEANU de tergiversare? Pentru că îi aștepta în CCR pe STAN și DELIORGA, noii judecători constituționali care au depus (...) jurământul, în votul cărora are deplină încredere. Maya Teodoroiu, al cărei mandat a expirat de curând, în discuțiile "informale" cu DORNEANU a refuzat să invalideze referendumul, ca și Ștefan Minea. Acum, Dorneanu are asigurate 6 voturi (din 9) pentru invalidare”, a scris jurnalista pe Facebook. 

Contactat de B1.ro, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat că, din punctul său de vedere nu există riscul invalidării rezultatelor consultării populare, de vreme ce numărul necesar de voturi a fost întrunit. 

Nu cred că se pune problema invalidării referendumului. Dacă nu se întrunea numărul de voturi, atunci se punea problema anulării, nu a invalidării referendumului. Problema era dacă s-ar fi constatat că nu a fost dat același număr de buletine de vot pentru ambele întrebări”, a spus Augustin Zegrean

Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pe de altă parte, profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu a explicat, pentru B1.ro, că există riscul invalidării referendumuluipentru că nu s-au luat în considerare voturile din listele suplimentare”. 

”BEC a recunoscut că nu le-a luat în considerare pentru că nu au avut instrucțiuni. De parcă pentru asta îți trebuie instrucțiuni. Alea sunt tot liste permanente. E destul de grav. Așteptăm și noi decizia CCR,  a spus Gheorghe Iancu

Biroul Electoral Central a anunțat că referendumul a fost valabil, rezultatele sale valide îndeplinind cele două condiții prevăzute în legea 3/2000.

Potrivit Constituției, CCRveghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Controverse au apărut și cu privire la rezultatele alegerilor europarlamentare. În ultima vreme, Ionuț Apahideanu a publicat pe Facebook documente care arată mai multe inadvertențe în privința proceselor verbale întocmite în urma scrutinului pentru Parlamentul European. 

Acest val de postări a dat naștere mai multor reacții. Pe de o parte, PSD acuză o fraudă de 1,5 milioane de voturi la alegeri. Pe de altă parte, unii specialiști au spus că într-adevăr este vorba despre erori, însă nu de unele atât de mari încât să se poată vorbi despre o fraudă electorală. (Detalii AICI)

Pe aceeași linie a mers și jurnalistul Liviu Avram care, analizând una dintre postările lui Apahideanu, explică faptul că ”frauda” despre care vorbea internautul nu ar fi de peste 5.000 de voturi, ci de doar trei voturi. 

În acest context, el sugerează, pe Facebook, că în această situație este vorba mai degrabă despre incompetența așa-zișiilor ”«experți electorali» care au fost numiți președinți și vicepreședinți ai secțiilor de votare”. De altfel, jurnalistul a publicat și o serie de mărturii ale unor persoane care au participat direct la operațiunile de numărătoare a voturilor și care vorbesc tot despre incompetența celor care ar fi trebuit să gestioneze procesul electoral. 

Am ieșit din secție la 5 dimineața și efectiv nu îmi venea să cred cât de incompetent (hai să zicem drăguț, obosit și depășit) era președintele secției ...cred că voturile s-au numărat de vreo 5 ori pentru că numerele nu pușcau, iar momentul completării procesului-verbal a durat vreo oră jumătate pentru că nu știau cum să îl completeze...la modul că președintele și vicele stăteau cu ghidul de la AEP în mână și încearcau să înțeleagă la ce se referă fiecare căsuță. La un moment dat și persoana resposabilă cu tableta nu mai avea răbdare pentru că efectiv președintele și vicele nu reușeau să facă numerele să corespundă. Și atenție....eram în Cluj-Napoca nu în cine știe ce sat în cine știe ce județ. Ulterior m-am interesat și cum se aleg președinții de secții și concluzia mea finală a fost că pur și simplu sunt cam incompetenți, au fost depășiti de numărul mare de oameni care au participat la vot (toți erau agitați și presați de timp) și probabil instructajul a fost făcut, așa cum se fac lucrurile în România, pe repede înainte și doar ca să fie”, i-a povestit un observator independent lui Liviu Avram, sub protecția anonimatului. 

Tot în acest context, în spațiul public au apărut speculații cu privire la faptul că alegerile europarlamentare ar fi fost validate ilegal, doar de Biroul Electoral Central, fără acceptul CCR

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat pentru B1.ro, că nu se poate invoca această problemă în condițiile în care CCR nu are atribuții în privința alegerilor europarlamentare. 

CCR nu trebuia să valideze alegerile europarlamentare. Nu are nicio treabă cu europarlamentarele sau cu alegerile parlamentare de la noi, ci trebuie să valideze doar alegerile prezidențiale și referendumul. CCR are atribuții limitate. Veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia”, a explicat Augustin Zegrean.

Citeşte mai multe despre:   CCR,   Augustin Zegrean,   Gheorghe Iancu