Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Vântu, în telegramele WikiLeaks: L-a consiliat pe Geoană, legat direct de miniștrii de Finanțe, șeful SRI și sindicate

Vântu, în telegramele WikiLeaks: L-a consiliat pe Geoană, legat direct de miniștrii de Finanțe, șeful SRI și sindicate

Un articol de: - 27 Mar 2011, 20:07
Vântu, în telegramele WikiLeaks: L-a consiliat pe Geoană, legat direct de miniștrii de Finanțe, șeful SRI și sindicate Politică

Într-o telegramă a ambasadei SUA la București din 2007 Sorin Ovidiu Vântu apare în Top 5 oligarhi ai României, potrivit unei telegrame WikiLeaks.

În document se arată că Vântu “nu are legături directe cu un singur partid politic, alegând în schimb să le influențeze pe toate”, iar despre afacerile sale se spune că au fost “controversate, poate chiar penale”.

Ambasada SUA la București amintește influența directă a lui Vântu în mediul politic din România:

În timpul presiunilor din primăvara anului 2007 de a-l suspenda și înlătura pe președintele Băsescu, Vântu l-a consiliat în mod activ pe liderul PSD, Mircea Geoană, în strategia sa politică și media. El este legat de fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu, acum secretar de stat în minister, care a facut parte din consiliul de administrație al uneia dintre companiile lui Vântu și este probabil încă strâns legat de el. La fel, actualul ministru de Finanțe, Varujan Vosganian, a primit susținere financiară de la Vântu în anii 90 pentru un partid de centru - dreapta și este astazi, potrivit deputatului Cozmin Gușă, cel puțin parțial în buzunarul lui Vântu. El are o relație de prietenie puternică, recunoscută public și de lungă durată cu fostul director SRI Radu Timofte, probabil oferindu-i un anumit nivel de acces în lumea informațiilor. Influența sa derivă și din legăturile cu liderul sindical Liviu Luca și influența acestuia asupra sindicatelor din România, la fel ca și din faptul că deține Realitatea TV, versiunea română a CNN. Deși se pare că nu dirijează conducerea editorială a Realitatea TV, el a fost atent pe parcursul suspendării președintelui Băsescu să mențină cât de cât impresia de echilibru în abordarea postului, mai ales dupa ce a devenit tot mai evident că mișcarea de suspendare susținută de Geoană, Voiculescu și alții nu va trece. Valoarea averii lui Vântu era estimata la 900 de milioane de dolari în 2006."

Citeşte mai multe despre:   Wikileaks,   Sorin Ovidiu Vintu,   Mircea Geoana,   Varujan Vosganian