Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Verdict definitiv: Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea

Verdict definitiv: Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea

Un articol de: - 10 Mar 2011, 12:52
Verdict definitiv: Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea Foto: evz.ro Politică

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat, joi, verdictul final în procesul pe care vicepreşedintele Senatului îl are cu CNSAS. Conform magistraţilor, Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate. Hotărârea este una definitivă şi irevocabilă, însă liderul onorific al PC a anunţat încă de săptămâna trecută că, dacă decizia va fi împotriva sa, o va ataca la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Procesul lui Dan Voiculescu se derulează de câţiva ani. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a decis, în 2006, că liderul de atunci al Partidului Conservator a colaborat cu fosta Securitate, sub numele conspirativ de "Felix" sau "Mircea".

Vezi AICI reacţia lui Dan Voiculescu la verdictul ICCJ

Potrivit CNSAS, politicianul a fost recrutat de Securitate în 1970, "contrar susţinerilor sale". Sub numele conspirator "Mircea", Dan Voiculescu se folosea de poziţia de translator de limbă germană a echipei de hochei a Norvegiei. Un an mai târziu, însă, Securitatea a renunţat temporar la serviciile sale pe motiv că nu îşi îndeplinea atribuţiile cu succes.

Între anii 1973 şi 1975, Dan Voiculescu a semnat o serie de note informative cu numele "Felix". Acestea se refereau la cetăţeni străini, rude fugite din ţară şi un coleg de serviciu. În 1975, odată cu intarea lui Voiculescu în PCR, Securitatea a renunţat la serviciile sale.

Despre colaborarea acestuia se vorbea, însă, cu şase ani înainte. În anul 2000, Dan Voiculescu a primit verdict de necolaborare, fiind verificat în calitate de candidat la alegerile parlamentare. Patru ani mai târziu, verdictul a fost reconformat, în lipsa unor documente noi. În 2006, însă, CNSAS l-a invitat din nou la audieri, stabilind ulterior că a colaborat cu Securitatea.

Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea


Citeşte mai multe despre:   Dan Voiculescu,   securitate,   CNSAS,   ICCJ,   verdict