Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Costache avertizează: Nerespectarea carantinei e pedepsită penal / Ce reguli trebuie să respecte românii care vin din zonele afectate de coronavirus

Costache avertizează: Nerespectarea carantinei e pedepsită penal / Ce reguli trebuie să respecte românii care vin din zonele afectate de coronavirus

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 25 Feb 2020, 15:26
Costache avertizează: Nerespectarea carantinei e pedepsită penal / Ce reguli trebuie să respecte românii care vin din zonele afectate de coronavirus Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Nerespectarea măsurilor privind carantina de către românii care revin în țară din zonele afectate de coronavirus va fi sancționată penal, avertizează Victor Costache

Ministrul Sănătății a invocat articolul 352 din Codul penal:

„Zădărnicirea combaterii bolilor

(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda”.

Anterior, Marcel Vela, ministrul de Interne, a anunțat că formularele ce vor fi înmânate la frontieră celor care revin în țară vor conține și prevederi din Codul penal privind declaraţiile false: „În toate formularele, începând de mâine, vom introduce şi rubrica cu prevederile din Codul penal pentru cei care fac declaraţii false, îşi asumă acest risc şi trebuie să ştie la ce să se aştepte. După cazul de la Suceava şi cel din Sadova, vom lua această măsură şi vă garantez că vom aplica legea. Cei care se joacă cu sănătatea publică vor suporta rigorile legii”.

Victor Costache a convocat, marți dimineață, o videoconferință de urgență cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică din teritoriu și municipiul București. Aceștia au discutat despre modul de implementare a setului de măsuri decis luni seară de Guvern, în cadrul Comitetului Național de Urgență. Costache le-a cerut acestora să informeze populația despre coronavirus și despre măsurile de igienă pe care trebuie să le urmeze. 

„La sosirea pe teritoriul României, toți călătorii asimptomatici din zonele afectate, respectiv Hubei (China), cele 11 localități din Italia, dar și peroanele care încă se mai află pe nava de croazieră Diamond Princess vor intra direct în carantină, pentru o perioadă de 14 zile . Celelalte persoane care vin din regiunile Lombardia și Veneto vor intra în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în România”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Victor Costache a mai precizat că toate persoanele aflate în carantină și cele care vor fi izolate la domiciliu vor primi materiale informative cu un set de reguli pe care trebuie să îl urmeze.

Cei interesați să obțină măsuri suplimentare despre noul tip de infecție cu coronavirus vor putea suna la un telverde.

Miniştrii Victor Costache şi Marcel Vela au anunţat, luni seară, planul de măsuri pentru prevenirea și combaterea coronavirusului. La şedinţă au participat şi secretarul de stat Raed Arafat, dar şi managerul Spitalului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel. Au fost adoptate şase măsuri de urgenţă printre care: instituirea carantinei pentru românii care se întorc din cele mai afectate zone ale Italiei, dar şi înfiinţarea unei linii telefonice destinate celor care vor să afle mai multe lucruri despre virusul ucigaş.

„Am decis şi am votat cu unanimitate de voturi câteva articole importante:

1. Instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din Italia, din cele 11 comune, şi totodată autoizolarea la domiciliu pentru persoanele din zonele declarate cu risc din Italia. 

2. Ministerul Sănătăţii completează lista cu zonele şi localităţile care au grad de risc, actualizată fiind în funcţie de situaţia la zi din Italia sau alte ţări

3. Se va emite o HG pentru alocarea resurselor financiare din fondurl de rezervă pentru instituirea măsurilor de carantină, salarii şi informare

4. Se vor desemna experţi care să facă parte dintr-un grup de lucru al unor posibile scenarii în funcţie de evoluţie

5. Se va institui o linie telefonică apelanţilor care solicită informaţii

6. Se va înfiinţa un grup de informare strategică cu reprezentanţi din toate instituţiile implicate astfel încât cetăţenii să fie informaţi din surse oficiale”, a declarat Marcel Vela.
 

Citeşte mai multe despre:   Victor Costache,   Ministerul Sanatatii