Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Victor Costache recunoaște că a fost împins spre demisie și n-a uitat nici de Arafat: „Cei care se pricep la transport și situații de urgență să se ocupe de ceea ce fac ei mai bine” / Câte teste are România și ce e proiectul Mercur

Victor Costache recunoaște că a fost împins spre demisie și n-a uitat nici de Arafat: „Cei care se pricep la transport și situații de urgență să se ocupe de ceea ce fac ei mai bine” / Câte teste are România și ce e proiectul Mercur

Un articol de: Vladimir Ionescu - 27 Mar 2020, 14:47
Victor Costache recunoaște că a fost împins spre demisie și n-a uitat nici de Arafat: „Cei care se pricep la transport și situații de urgență să se ocupe de ceea ce fac ei mai bine” / Câte teste are România și ce e proiectul Mercur Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Victor Costache a recunoscut, într-un prim interviu acordat după plecarea de la Ministerul Sănătății, că demisia din funcția de ministru nu a fost un act de voință personală, explicând că este „un luptător, un medic care a depus un jurământ”.

Întrebat de Adevărul dacă mai degrabă a fost împins spre demisie, el a răspuns: „Da, cred că nu e momentul acum să dăm foarte multe detalii. Suntem în plină criză. Lucrurile vor ieşi la iveală în momentul potrivit. Acum trebuie să lucrăm cu toţii ca o echipă şi să ajutăm să scoatem ţara din acest impas”.

„Ştiţi foarte bine că miniştrii rareori demisionează şi ştiţi că sunt un luptător, un medic care a depus un jurământ. Niciodată nu am abandonat şi nu abandonez. Demisiile, nu vreau să intru în detaliu, demisiile miniştrilor sunt într-un anumit fel, o anumită procedură să spunem. Vreau să vă spun că am rămas în linia întâi. Voi ajuta echipa ministerului Sănătăţi deoarece suntem în plină criză. Voi rămâne lângă ei cât de mult vor dori cei care conduc în momentul de faţă ministerul Sănătăţii”, a afirmat Victor Costache.

Referitor la faptul că s-ar fi opus ca Romexpo să fie transformat într-un spitale de campanie pentru COVID-19, după cum ceruse secretarul de stat Raed Arafat, Victor Costache a precizat: „Sunt multe discuţii tehnice în grupurile de lucru. E important ca cei care se pricep la spitale să se ocupe de spitale şi cei care se pricep la transport şi situaţii de urgenţă să se ocupe de ceea ce fac ei mai bine. Avem acest plan structurat pe spitale, unde avem deocamdată mii de locuri disponibile pentru pacienţii cu COVID-19. Nu văd de ce am înghesui românii în nişte stadioane sau mall-uri, pe nişte brancarde când nu este nevoie”.

Cu această ocazie, liberalul a vorbit și despre „un proiect unic”, pe care l-a demarat alături de Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, care ar aduce beneficii atât pacienților infectați, cât și celui mai mare spital de boli infecțioase din țară.

În plus am demarat împreună cu domnul profesor Streinu-Cercel în Bucureşti un proiect unic, şi îl anunţ la dvs în premieră. Mâine sau poimâine vor fi cazaţi primii pacienţi într-un astfel de sistem. Este vorba de hotelul Mercur din Bucureşti, care a fost golit, a fost pregătit, şi acolo Institutul „Matei Balş” va pune pacienţi tineri, asimptomatici, fără comorbidităţi, care vor fi cazaţi civilizat în camere de hotel. Fiecare pacient va avea un sistem de telemetrie, un sistem care va monitoriza temperatura şi funcţiile vitale, iar personalul de la Matei Balş va putea interveni şi transfera la Matei Balş oricare din aceşti pacienţi ce ar putea prezenta o complicaţie cu COVID-19. În felul acesta luăm presiunea de pe Matei Balş care a ajuns la un grad de ocupare de 80-90% şi aceşti tineri vor putea sta în condiţii civilizate”, a spus Victor Costache, cu precizarea că în spital vor fi internați „cei medii, formele grave și cei mai vârstnici cu factori de risc, chiar dacă sunt asimptomatici.

Nu în ultimul rând, Victor Costache a vorbit și despre capacitatea de diagnosticare a României, în speță despre numărul de teste valabil la nivel național, în prezent și în perioada următoare.

„În momentul de faţă, în spitale sunt undeva de 8.000-9.000 de teste la nivelul spitalelor şi iar câteva mii de teste în testele care sunt în afara spitalelor. Au apărut şi foarte multe centre private care şi-au achiziţionat ele kiturile de testare”, susține Costache.

Citeşte mai multe despre:   Victor Costache,   stare de urgenta