Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Victor Negrescu (PSD), în contextul redeschiderii școlilor: Bâlbâieli și dispute între ministerele Educației și Sănătății, un ordin comun neclar, nicio alocare bugetară și un vid organizatoric rar întâlnit

Victor Negrescu (PSD), în contextul redeschiderii școlilor: Bâlbâieli și dispute între ministerele Educației și Sănătății, un ordin comun neclar, nicio alocare bugetară și un vid organizatoric rar întâlnit

Un articol de: Vladimir Ionescu - 07 Feb 2021, 17:20
Victor Negrescu (PSD), în contextul redeschiderii școlilor: Bâlbâieli și dispute între ministerele Educației și Sănătății, un ordin comun neclar, nicio alocare bugetară și un vid organizatoric rar întâlnit Foto: Victor Negrescu / Facebook Politică

Eurodeputatul Victor Negrescu, vicepreședinte al PSD, acuză Ministerul Educației și Ministerul Sănătății că au elaborat „un ordin neclar” pentru regulile de protecție sanitară în școli. Printre altele, demnitarul european reclamă că „nu se explică” felul în care se va menține distanța fizică de 1 metru, faptul că „nu avem un buget pentru redeschiderea școlilor și asigurarea echipamentelor de protecție”, dar și că nu există un program de testare pentru unitățile de învățământ.

„Mâine reîncep școlile în format fizic. Bâlbâieli și dispute între Ministerul Educației (PNL) și Ministerul Sănătății (USR), un ordin comun neclar, o totală lipsă de abordare realistă, documente solicitate părinților, ulterior retrase, nicio alocare bugetară și un vid organizatoric rar întâlnit”, a declarat Victor Negrescu, după cum se arată într-o postare publicată duminică pe pagina de Facebook a Partidului Social Democrat.

„Pe scurt”, în ceea ce privește redeschiderea școlilor, eurodeputatul PSD Victor Negrescu reclamă următoarele aspecte: 

 

 • nu se explică cum se va menține distanța fizică de 1 metru;
   
 • nu avem un buget pentru redeschiderea școlilor și asigurarea echipamentelor de protecție;
   
 • nu avem un program de testare pentru școli;
   
 • un număr infim de profesori vaccinați;
   
 • nu au suplimentat numărul de cadre medicale în școli;
   
 • au scos sistemele de protecție și au crescut la capacitate maximă clasele fără alte soluții;
   
 • nu este clar cum vor fi gestionate practic absențele profesorilor sau ale elevilor și nici cum vor fi implementate formele hibride, inițial respinse de MEN;
   
 • nicio măsură privind transportul școlar și nimic despre aglomerația din proximitatea școlilor;
   
 • nu se explică cum sunt organizate pauzele, dacă poate copilul să respire fără mască pentru câteva minute, ce facem cu acei copii cu probleme de respirație sau alte afecțiuni sau ce tip de mască este permis.

„Și lista continuă. Școlile au avut doar vineri, ca zi de lucru, și poate un weekend, acolo unde există implicare, pentru a pune în aplicare un ordin complex, neclar și care nu a fost suficient explicat, deși președintele României anunța emiterea rapidă a ordinului. O bătaie de joc și o lipsă de asumare a responsabilității”, a adăugat Victor Negrescu.

Eurodeputatul PSD a mai spus că, în urmă cu o lună, a venit cu propuneri concrete, folosind modele europene și exemplele comunităților școlare implicate din România, dar acestea au fost ignorate.

„Cine va plăti când vom avea primul focar? Cine va fi de vină dacă se constată un focar cu o tulpină mai periculoasă, precum cea britanică? Cred că actualul guvern trebuie să își asume responsabilitatea pentru acest eșec dacă se constată apariția unor cazuri generate de mersul la școală în primele 2 săptămâni. Aș prefera însă să se facă ce trebuie iar toată lumea să fie sănătoasă”, a conchis eurodeputatul PSD Victor Negrescu.

Citeşte mai multe despre:   Victor Negrescu,   PSD