Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Victor Ponta a anunțat propunerile pentru noul cabinet: „Guvernul va fi condus doar de la Palatul Victoria”. Vezi lista cu miniștri

Victor Ponta a anunțat propunerile pentru noul cabinet: „Guvernul va fi condus doar de la Palatul Victoria”. Vezi lista cu miniștri

Un articol de: - 01 Mai 2012, 21:05
Politică

Premierul Victor Ponta a anunțat, marți, lista cu propunerile pentru noul Guvern. Dupa validarea Cabinetului de către forurile statutare ale PNL şi PSD, Ponta va discuta cu grupurile parlamentare ale minorităţilor, UDMR şi UNPR, pentru votul de învestire al Guvernului Ponta, care va avea loc luni, în Parlament.

Aș vrea să precizez că voi vorbi tot timpul de Guvernul României, nu de Guvernul Ponta sau Guvernul USL. Luni voi prezenta lista Guvernului și programul de guvernare în Parlament, solicitând votul de la grupurile parlamentare ale USL, care numără acum 229 de parlamentari. Avem nevoie de 231 de voturi. Mâine voi avea consultări cu UNPR, minorități și UDMR”, a spus premierul desemnat.

Ponta a mărturisit că intenționează ca aceste șase luni de guvernare să se prelungească într-un mandat la alegerile din noiembrie.

Este vorba despre un Guvern special în condiții speciale, un Guvern cu un mandat până la alegeri, dar nu vreau să ascund faptul că intenția noastră este ca în aceste 6 luni de guvernare să performăm cât mai mult astfel încât să continuăm guvernarea”, a mai spus Ponta.

Victor Ponta a anunțat propunerile pentru noul Guvern
Embed:


Ponta a precizat că noul Guvern va fi condus doar de la Palatul Victoria, nu de la Cotroceni sau de la sediul PSD.

Ne dorim să arătăm că România poate fi guvernată altfel decât în ultima perioadă. Guvernul României va fi condus doar de la Palatul Victoria, nu de la Cotroceni, nu din Kisseleff”, a spus Ponta.

În continuare, premierul desemnat a prezentat pe scurt obiectivele noului Guvern.

Ne propunem o funcționare depolitizată a administrației publice. O toleranță zero față de acte de corupție, față de clientelism în structurile guvernamentale.., utilizarea transparentă a fondurilor publice. (...) Alegeri democratice și corecte. Îmi iau obligația...de a asigura faptul că administrația publică nu va fi implicată în campaniio electorale, nici de partea celor care au fost la guvernare, nici de partea celor care sunt acum la guvernare”, a mai spus premierul desemnat.

Referitor la criteriile pe baza cărora s-a realizat selecția miniștrilor, Ponta a precizat că acestea sunt experiența profesională, integritatea și eficiența.

În ceea ce privește alegerea titularilor, trebuie să țin cont 3 criterii: de experiența profesională - nu este timp acum de învățat, integritatea și corectitudinea în exercitarea funcției publice, iar in al treilea rând - eficiența”, a mai spus Ponta.

Singurul nume de pe lista miniștrilor anunțat anterior este cel al preşedintelui PC, Daniel Constantin, susținut pentru portofoliul Agriculturii.

Varianta guvernului USL vehiculată în presă cuprinde 16 miniştri plini şi 4 delegaţi, condiţiile în care liderii USL au anunţat că noul guvern va fi unul paritar, cu jumătate dintre ministere pentru social-democraţi.

LISTA MINIȘTRILOR PROPUȘI DE VICTOR PONTA

Ministrul Finanțelor și viceprim-ministru - Florin Georgescu. În prezent, Florin Georgescu este prim-viceguvernator al BNR. El a mai ocupat funcția de Ministru de Finanțe în perioada 1992 - 1996, în cabinetul Văcăroiu.
Ministrul Afacerilor Externe - Andrei Marga (PNL). Marga a ocupat funcția de ministru al Educaţiei la sfârșitul anilor '90.

Ministrul Justiției - Titus Corlățean (PSD). A fost ales deputat în 2004. El a candidat, ulterior, pentru un post de parlamentar european, fiind ales în PE. A activat ca membru al Comisiei de Politică externă a Parlamentului European.
Ministrul Economiei
- Daniel Chițoiu (PNL). El a fost în perioada 2004-2008 preşedinte al ANAF.
Ministrul de Interne - Ioan Rus (PSD). Este membru al PDSR, actualul PSD, din 1994, iar în perioada 2000-2004 a fost ministru de Interne în Guvernul Năstase şi din 2003 a cumulat şi funcţia de vicepremier al Guvernului.
Ministrul Apărării Naționale - Corneliu Dobrițoiu (PNL). Generalul Corneliu Dobriţoiu a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale şi a fost, pentru o scurtă perioadă, în septembrie 2006, locţiitor al ministrului Apărării, după suspendarea din funcţie a lui Teodor Atanasiu.

Ministrul Agriculturii - Daniel Constantin (PC). El a fost ales în anul 2010 la conducerea PC, fiind lansat de Dan Voiculescu, atunci când acesta s-a retras formal din linia întâi a partidului.

Ministrul Culturii - Mircea Diaconu (PNL). Cunoscutul actor a fost numit ministru al Culturii, spre finalul unui mandat de senator PNL care nu a fost lipsit de conflicte, el intrând de două ori în vizorul ANI, din motive privind funcţia de director al Teatrului Nottara.

Ministrul Administrației și InternelorVictor Paul Dobre (PNL). În martie 2006, Dobre a fost nominalizat ca ministru pentru relaţia cu Parlamentul, însă preşedintele Băsescu a refuzat numirea.

Ministrul Muncii
- Mariana Câmpeanu (PNL). Ea a mai ocupat portofoliul Muncii în Guvernul Tăriceanu, anterior conducând şi Casa Naţională de Pensii.

Ministrul Educației - Corina Dumitrescu. Rector al Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir", ea este din iunie 2011, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea societăţii civile.

Ministrul Transporturilor
- Ovidiu Silaghi (PNL). Liberalul Ovidiu Ioan Silaghi a fost ministru al IMM-urilor în Cabinetul Tăriceanu și preşedinte al Camerei de Comerţ Satu Mare, el fiind membru PNL din 1990.

Ministrul Sănătății
- Vasile Cepoi. El a fost nominalizat în Cabinetul Ponta, la patru luni după numirea sa ca secretar de stat al aceluiaşi minister, dar în Guvernul Boc. În 2001, Vasile Cepoi a devenit şeful Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate din Iaşi, iar în anul 2003 a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în guvernul condus de Adrian Năstase.


Ministrul Dezvoltării și Turismului: Eduard Hellvig (PNL). Hellvig, secretar general al PNL, este un fost deputat în legislatura trecută din partea PC.

Ministrul Comunicațiilor: Dan Nica (PSD). El ocupă funcția de vicepreşedinte al PSD. Nica a mai deţinut, în perioada 2000-2004, funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în Guvernul condus de Adrian Năstase.

Ministrul Afacerilor Europene: Leonard Orban. El conduce Ministerul Afacerilor Europene, de la înfiinţarea acestuia, în septembrie 2011.

Ministrul Mediului: Rovana Plumb (PSD). Ea ocupă funcția ocupă funcția de preşedinte al Organizaţiei de Femei a PSD, este în prezent europarlamentar.
LISTA MINIȘTRILOR DELEGAȚI:

Ministrul delegat pentru dialog social: Liviu Marian Pop. Este secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ Maramureș si, totodată, președinte SLI Maramureș.


Ministru delegat pentru Mediul de Afaceri: Lucian Isar. El este un economist în vârstă de 35 de ani, absolvent de master în matematici la Oxford şi doctor în economie. El a fost vicepreşedinte la Citi Bank şi Bancpost.

Ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul: Mircea Dușa (PSD). Duşa este preşedintele organizaţiei Harghita a PSD. El este, de asemenea, şeful Departamentului de Administraţie publică şi descentralizare al PSD.

Ministrul delegat pentru Strategii Guvernamentale: Victor Alistar. Victor Ponta a anunțat că Alistar este un tehnocrat şi că nu va mai coordona Transparency International după ce va deveni ministru.Citeşte mai multe despre:   Victor Ponta,   Daniel Constantin,   ministri
 
 
 
Loading...