Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Victor Ponta: Până în iunie 2013 vrem să modificăm Constituţia, iar în 2014 să organizăm alegeri regionale

Victor Ponta: Până în iunie 2013 vrem să modificăm Constituţia, iar în 2014 să organizăm alegeri regionale

Un articol de: - 20 Noi 2012, 23:21
Politică

Primul ministru Victor Ponta a declarat marți seară că USL vrea să modifice Constituţia până în iunie 2013, reglementând inclusiv atribuţiile preşedintelui şi posibilitatea schimbării în Parlament a deciziilor Curţii Constituţionale.

Ponta consideră că preşedintele trebuie să fie ales tot prin vot direct, dar să nu mai aibă posibilitatea de a nominaliza pe oricine doreşte în funcţia de prim-ministru, ci să ţină cont de propunerea formaţiunii cu cel mai mare număr de mandate în Parlament.

„Opinia mea: cred că preşedintele trebuie să fie ales în continuare prin vot direct, în schimb premierul răspunde în fața Parlamentului. Trebuie pus pe baza experienței cu Băsescu: preşedintele nu nominalizează pe cine îl taie capul în funcția de premier, ci pe cel care are cel mai mare număr de mandate în Parlament. Băsescu ne-a adus în situația absurdă că pune pe cine vrea el”, a spus Ponta, la Realitatea TV.

În noua Constituţie va fi totodată clarificat când şi în cel fel preşedintele poate interveni în activitatea Guvernului, a mai spus premierul.

„Trebuie de asemenea să stabilim faptul că la Curtea Constituţională poţi să pui oameni cu o anumită pregătire de minim 18 ani judecător sau magistrat şi că, eventual, deciziile luate de Curtea Constituţională pot fi în Parlament cu două treimi schimbate", a mai spus Ponta.

USL este dispusă să discute inclusiv cu PDL şi UDMR despre modificarea Constituţiei, a mai precizat liderul PSD.

În privinţa regiunilor de dezvoltare, premierul a arătat că în 2014 trebuie organizate alegeri regionale, odată cu alegerile pentru Parlamentul European, pentru crearea unor regiuni de dezvoltare, bazat pe actuala structură, care să aibă principalele atribuţii în gestionarea fondurilor UE.

Citeşte mai multe despre:   Victor Ponta,   USL,   Constitutie,   modificare,   presedinte
 
 
 
Loading...