Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Victor Ponta vrea încetarea stării de alertă: Pro România a depus în Parlament un proiect de hotărâre și cere dezbaterea în regim de urgență

Victor Ponta vrea încetarea stării de alertă: Pro România a depus în Parlament un proiect de hotărâre și cere dezbaterea în regim de urgență

Un articol de: Traian Avarvarei - 17 Iun 2020, 23:24
Victor Ponta vrea încetarea stării de alertă: Pro România a depus în Parlament un proiect de hotărâre și cere dezbaterea în regim de urgență Foto: Hepta.ro Politică

Pro România a depus la Parlament un proiect de hotărâre privind încetarea stării de alertă și cere dezbaterea urgentă a acestuia. Anunțul a fost făciut, miercuri, pe Facebook, de Victor Ponta, liderul formațiunii. Pentru a-și argumenta demersul, aleșii de la Pro România au invocat faptul că starea de alertă a experiat pe data de 16 mai, iar Guvernului nu a trimis la Parlament o cerere de încuviințare a prelungirii acesteia.

 

Pro România a depus în Parlament un proiect de hotărâre privind încetarea stării de alertă

 Traian Băsescu A ANUNȚAT când se va decreta STARE DE URGENȚĂ, ÎN ROMÂNIA

”Grupul ProRomânia a propus pentru ședința de mâine (joi, 18 iunie – n.r.) a Parlamentului adoptarea unei Hotărâri care să constate încetarea de drept a Stării de Alertă / urmează ca Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului să dispună!”, a scris Victor Ponta pe Facebook, în legătură cu ”Proiectul de hotărâre privind încetarea stării de alertă la nivel naţional şi a măsurilor de prevenire şi control a infecţiilor, în contextul situaţiei epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2”.

Proiectul depus de Pro România are trei articole care prevăd încetarea stării de alertă în țara noastră, încetarea tuturor măsurilor instuite în această perioadă, precum și solicitarea ca Executivul să prezinte Parlamentului un raport cu privire la epidemia de coronavirus din România.

"Art. 1 - Ia act de încetarea stării de alertă, astfel cum a fost instituită şi încuviinţată, potrivit dispoziţiilor legale, pe întreg teritoriul României; Art. 2 - Constată încetarea de drept a tuturor măsurilor care se aplică pe durata stării de alertă pentru prevenirea şi combaterea efectelor epidemiei COVID-19; Art. 3 - Solicită Guvernului să prezinte Parlamentului, în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României. Partea l, a unui raport complet privind epidemia COVID-19 pe teritoriul României, măsurile de prevenire şi combatere a efectelor epidemiei, efectele produse de măsurile aplicate, precum şi măsurile economico-sociale asociate stării de alertă şi efectelor epidemiei", se arată în proiectul de hotărâre depus de Pro România în Parlament.

Victor Ponta vrea încetarea stării de alertă: Pro România a depus în Parlament un proiect de hotărâre și cere dezbaterea în regim de urgență

PSD anunță depunerea unei moțiuni de cenzură după ce Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile

 

Executivul a trimis marți seară către Parlament Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă, cu mențiunea „spre informare”, nu „spre aprobare”. Astfel nu a mai fost nevoie ca Parlamentul să aprobe extinderea acestei stări cu încă 30 de zile. Legea nr. 55 din 2020 prevede că deputații și senatorii trebuie să valideze doar instituirea stării de alertă, nu și prelungirea.

În aceste condiții, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că social-democrații vor depune o moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban în prima zi de după expirarea stării de alertă.

Într-o replică la adresa PSD, premierul Ludovic Orban a precizat că Guvernul pe care îl conduce a respectat prevederile legii în momentul în care a decis prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă și a susținut că PSD nu are motive să depună o moțiune de cenzură.

"Eu am acţionat în conformitate cu legea. Guvernul, la propunerea ministrului de Interne şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi în baza evaluărilor făcute de specialişti, a adoptat hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă, pe o perioadă de 30 de zile. Este clar pentru oricine că este necesară menţinerea stării de alertă, pentru că doar prin această stare de alertă există posibilitatea pentru autorităţi să asigure respectarea măsurilor de protejare a sănătăţii oamenilor. (...) Le-am răspuns, cu legea în faţă, că eu nu pot să fac ceva care nu este prevăzut de lege, eu nu pot să încalc legea ca premier”, a declarat Ludovic Orban, miercuri seară.

Citeşte mai multe despre:   Victor Ponta,   Pro Romania,   COVID-19