Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Violeta Alexandru: Nu e adevărat că angajatorii germani exploatează românii. Guvernul german a luat deja decizii pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru / PSD nu știe decât să facă scandal (VIDEO)

Violeta Alexandru: Nu e adevărat că angajatorii germani exploatează românii. Guvernul german a luat deja decizii pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru / PSD nu știe decât să facă scandal (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 22 Mai 2020, 12:23
Violeta Alexandru: Nu e adevărat că angajatorii germani exploatează românii. Guvernul german a luat deja decizii pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru / PSD nu știe decât să facă scandal (VIDEO) Foto: gov.ro Politică

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a prezentat vineri, într-o declarație de presă, rezultatele vizitei sale la fermele și abatoarele din Germania în care lucrează români. Aceasta a afirmat că nu poate spune că angajatorii germani exploatează cetățenii români, deoarece nu este adevărat. Totuși, în unele ferme a constatat condiții ce pot fi îmbunătățite, iar  ministrul german de resort și-a asumat un angajament în acest sens.  Alexandru a precizat că Guvernul german deja a luat o serie de decizii, astfel încât condițiile de muncă să fie îmbunătățite. Controalele la angajatori vor fi intensificate, a mai precizat ea, iar dacă un român va fi depistat cu coronavirus, acesta a va fi dus la spital. În replică la acuzațiile PSD, Alexandru a mai precizat că social-democrații nu știu decât să facă scandal. Amintim faptul că mai mulți muncitori sezonieri din Bornheim s-au revoltat încă de vineri împotriva condiţiilor de lucru şi de cazare. Potrivit unor informaţii, peste 100 dintre ei, majoritatea români, au refuzat să mai muncească.

 

Ministrul Violeta Alexandru a prezentat rezultatele vizitei pe care a efectuat-o în Germania, după ce muncitorii români s-au plâns de condițiile de lucru din ferme și abatoare

 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că nu a avut în Germania o vizită politică sau protocolară, ci una de lucru, în care a discutat cu românii care lucrează în ferme și abatoare și în care a analizat situația cu omologul ei german. Urmare a întrevederilor, a precizat ministrul liberal, Guvernul german a luat deja decizii care vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă ale cetățenilor străini, inclusiv ale românilor. Totuși, Alexandru a precizat că nu este adevărat că românii ar fi exploatați în această țară. Ea a mai subliniat că dacă vreun muncitor român va fi depistat o coronavirus, acesta va fi transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

„Nu înțeleg isteria PSD de a face scandal în legătură cu rezultatele deplasării mele. PSD nu știe decât să facă scandal, nu rezolvă nicio problemă, ci doar e furios când un ministru liberal reușește să facă ce ei nu au reușit de ani de zile să facă în acest minister.

În Germania, am avut discuții în ferme, unde am văzut condiții diferite de lucru. Nu pot să pun etichetă pe angajatorii germani că ar exploata români, pentru că nu e adevărat. 

Am văzut condiții decente și unele care pot fi îmbunătățite. Am fost recunoscătoare ministrului german de resort, care a declarat că e jenat de condițiile din unele ferme și că va luat măsuri pentru remedierea lor. Între Guvernul României și cel al Germaniei e o atenție concentrată pe condițiile de muncă ale românilor.

Nu a fost o vizită protocolară. Sunt primul ministru al Muncii care s-a deplasat în mijlocul existenței unor dificultăți în activitatea unor oameni, sunt primul ministru al Muncii care a mers pe teren și a vorbit direct cu oamenii. Nu puteam să generez decizii decât dacă colaboram cu oficialii germani. A fost o vizită de lucru, nu una politică.

La 24 de ore au și venit primele decizii. De la 1 ianuarie 2021, în industria cărnii nu se va mai lucra prin subcontractori. Se vor vedea schimbări în condițiile de muncă din abatoare.

Contractorii vor fi obligați, de la începutul anului viitor, să notifice autoritățile cu privire la condițiile de lucru și transport pentru acești muncitori. S-a instituit obligația marcării digitale a orelor de lucru, pentru evitarea neînțelegerilor. Sunt nemulțumiri ale românilor cu privire la timpul de lucru.

La 24 de ore după discuția mea, ministrul Muncii a anunțat că va intensifica controalele la nivelul angajatorilor atât în industria cărnii, cât și în agricultură. Ritmul lor va fi mult accelerat. Între mine și domnia sa va exista un dialog cu privire la rezultatele verificărilor.

Ministrul m-a asigurat că va acorda o atenție sporită cu privire la sănătatea românilor. Va dispune verificări cu privire la contractul general pentru asigurarea serviciilor medicale pentru angajații din agricultură și industia cărnii și că mă va informa în consecință. Dacă un angajat, un român e infectat cu COVID-19 va fi preluat de instituțiile medicale din Germania”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

 

Proteste ale angajaților sezonieri, inclusiv români, în Germania. Legislația în domeniul muncii va fi schimbată

 

Mai mulți muncitori sezonieri din Bornheim s-au revoltat încă de vineri împotriva condiţiilor de lucru şi de cazare. Peste 100 dintre ei, majoritatea români, au refuzat să mai muncească. Luni, aproximativ 50 de angajați ai firmei Ritter, care lucrează la recoltarea sparanghelului, au protestat. Manifestația a fost una pașnică.

ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, a anunțat că legislația muncii din Germania va fi schimbată pentru a elimina toate neregulile.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, joi seară, că toți românii angajați la ferma din Bornheim și-au primit salariul.

 

Citeşte mai multe despre:   Violeta Alexandru,   Germania