Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Viorica Dăncilă a împlinit 57 de ani. Protagonista unor gafe memorabile, ea a dispărut din prim-planul politicii românești după o ascensiune fulminantă

Viorica Dăncilă a împlinit 57 de ani. Protagonista unor gafe memorabile, ea a dispărut din prim-planul politicii românești după o ascensiune fulminantă

Un articol de: Vladimir Ionescu - 16 Dec 2020, 12:16
Viorica Dăncilă a împlinit 57 de ani. Protagonista unor gafe memorabile, ea a dispărut din prim-planul politicii românești după o ascensiune fulminantă Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Fostul premier Viorica Dăncilă a împlinit, miercuri, vârsta de 57 de ani. Născută la Roșiori de Vede în 16 decembrie 1963, politiciana avea un nume prea puțin cunoscut pe plan național până la momentul la care Partidul Social Democrat o anunța drept propunere pentru funcția de prim-ministru din partea coaliției PSD-ALDE. Ea a primit votul de încredere al Parlamentului în finalul lui ianuarie 2018, iar în nici doi ani de zile a ajuns să conducă formațiunea social-democrată și să o reprezinte în alegerile preizdențiale, scrutin care avea să culmineze cu dispariția sa treptată din prim-planul politicii românești. Tot Viorica Dăncilă rămâne și protagonista unor gafe memorabile făcute la cel mai înalt nivel.

Fostul premier Viorica Dăncilă a împlinit 57 de ani

 

Viorica Dăncilă a făcut parte din seria de premieri PSD de după alegerile generale din 2016, când partidul obținea o victorie răsunătoare. După ce rând pe rând cabinetele Sorin Grindeanu și ulterior Mihai Tudose au fost înlăturate sub o formă sau alta din funcție, venise rândul politicianei din organizația de Teleorman să fie propusă pentru Palatul Victoria. Deși obținuse anterior două mandate succesive în Parlamentul European, Viorica Dăncilă se bucura de o popularitate foarte mică pe plan național, fiind relativ necunoscută de publicul larg.

În 27 mai 2019, Liviu Dragnea, cel care condusese cu mână de fier PSD până atunci, a fost trimis la închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, iar premierul de atunci prelua șefia interimară a partidului. În cele din urmă, în finalul lui iunie 2019, Viorica Dăncilă era aleasă președinte al PSD. În același an, în noiembrie, ea reprezenta formațiunea în alegerile prezidențiale și, deși s-a calificat în turul II, nu a avut nicio șansă în fața președintelui Klaus Iohannis, obținând sub 34% din voturile valabil exprimate. În aceeași lună, ea demisiona de la conducerea social-democraților, iar în 2020 nu a mai prins nici măcar un loc pe listele pentru alegerile parlamentare, fiind exclusă de pe lista de Teleorman.

Viorica Dăncilă, autoarea unor gafe memorabile

 

De-a lungul mandatului său de premier, așadar, Viorica Dăncilă a fost protagonista unor gafe de proporții – de la „imunoglobină” și până la anul „20-20”, de la comentariile și gesturile nepotrivite făcute în preajma unor omologi din alte state și până la „orice om îi este teamă”.

Așa s-a întâmplat și în ședința de Guvern din mai 2018, când Viorica Dăncilă, de la masa cabinetului, declara: „Putem spune pe scurt că reducem democrația”. Ulteior, avea să își dea seama de gafa făcută, corectându-se: „Reducem birocrația”.

În ianuarie 2019, în ședința inaugurală de Guvern din acel an, Viorica Dăncilă chiar se lăuda că, sub conducerea sa, România a „devastat” state puternice precum Franța și Germania.

„România se situează pe locul 7 în ceea ce priveşte dinamica exporturilor totale, devastând… devansând state puternice, precum Franţa, cu 4,6%, Germania cu 4,1% sau Italia cu 3,8%”, declara Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria.

Nici măcar campania prezidențială din 2019 nu a împiedicat-o să facă noi „stângăcii”. Deși a pretins că a predat chiar și meditații de matematică, Viorica Dăncilă nu a reușit să spună care este aria cercului.

 În apartamentul morții din Onești a existat un al treilea muncitor. Ce s-a întâmplat cu el

Citeşte mai multe despre:   Viorica Dancila