Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Dăncilă, în fața delegației FMI: România are una dintre cele mai mici datorii publice guvernamentale din UE / Premierul a avut numai cuvinte de laudă despre mersul economiei românești

Dăncilă, în fața delegației FMI: România are una dintre cele mai mici datorii publice guvernamentale din UE / Premierul a avut numai cuvinte de laudă despre mersul economiei românești

Un articol de: Redacția B1.ro - 06 Iun 2019, 19:33
Dăncilă, în fața delegației FMI: România are una dintre cele mai mici datorii publice guvernamentale din UE / Premierul a avut numai cuvinte de laudă despre mersul economiei românești Foto: Captură Video Guvern Politică

Premierul Viorica Dăncilă a declarat,  în timpul întâlnirii cu delegația FMI, că România are una dintre cele mai mici datorii publice guvernamentale din Uniunea Europeană.
Delegația FMI a ajuns joi, la București, în vizita anuală de evaluare a situației macroeconomice, procedură de consultare periodică cu autoritățile naționale.

”Un alt aspect subliniat de premierul Dăncilă a fost faptul că România are una dintre cele mai mici datorii publice guvernamentale din Uniunea Europeană, fiind sub pragul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht. Datoria publică reprezintă 38,7% din PIB la finalul lunii martie 2019, potrivit legislației naționale, iar în conformitate cu metodologia UE, datoria administrației publice este de 34,9% din PIB, raportată la aceeași dată”, a declarat Dăncilă în timpul discuțiilor, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Premierul a mai susținut că România a înregistrat în ultimii ani una dintre cele mai mari creșteri economice din UE, iar Guvernul estimează pentru anul acesta un avans economic de 5,5% din PIB.

Ce mesaje a mai transmis Guvernul delegației FMI?

  • ”Investițiile se vor consolida pe fondul unei îmbunătățiri în implementarea proiectelor finanțate din fonduri UE, în condițiile în care rata absorbției a crescut la 29%, foarte aproape de media europeană de 31%, a creșterii veniturilor populației, precum şi a amplificării şi diversificării surselor bugetare naționale de finanțare.
  • De asemenea, măsurile de stimulare fiscală acordate de Guvern sectorului construcțiilor au condus la o revigorare semnificativă a acestei activități în  trimestrul I 2019, evoluție pozitivă care va contribui la creșterea economică, precum și la redinamizarea investițiilor.
  • Totodată, prim-ministrul a arătat că ocuparea forței de muncă are o dinamică pozitivă, concomitent cu majorarea consistentă a salariilor atât în mediul privat, cât și în sectorul public. De asemenea, România își menține nivelul de competitivitate, înregistrând o creștere robustă a exporturilor și continuă să obțină câștiguri semnificative în cota de piață la export, captând o parte tot mai mare din comerțul legat de lanțurile de producție ale UE”.
Citeşte mai multe despre:   Viorica Dancila,   Guvern,   FMI