


Dăncilă a ”uitat” că a contribuit la asaltul PSD asupra Justiției: Nu-mi asum aceste lucruri. Toate deciziile se iau în forul statutar al partidului
Viorica Dăncilă a ales din nou să ia distanță de dezastrul creat de PSD în sistemul judiciar, deși a fost chiar în conducerea partidului în toți acești ani. Marți seară, candidata PSD la prezidențiale a subliniat că nu vrea să-și asume aceste lucruri, ba chiar a dat de înțeles că a apărat independența justiției în fața amestecului politicului.
De fapt, Dăncilă nu doar că nu s-a delimitat de acțiunile colegilor ei, ba chiar a și ținut să-i apere, din postura de europarlamentar.
„Nu-mi asum aceste lucruri. Nu ați văzut un asalt al premierului Dăncilă asupra Justiției. Despre saltul asupra justiției ar trebui să-l întrebați pe domnul președinte.
Când ministrul Justiției (Ana Birchall) a încercat să intervină în Justiție, am corectat acest lucru. Justiția trebuie făcută de magistrați și nu putem vorbi de o Justiție independentă până nu înțelegem cu toții acest lucru.
Președintele României ar trebui să fie un model când vine vorba de respectarea independenței Justiției”, a declarat Dăncilă.
Întrebată dacă își asumă, totuși, modificările legislative nocive aduse în domeniul Justiției, mai ales că a fost în conducerea PSD, principalul partid răspunzător de acestea, Dăncilă a dat vina pe... colegii social-democrați.
„Toate deciziile se iau în forul statutar al partidului. Vă rog să nu mă întrebați ce s-a întâmplat în Parlament, pentru că eu nu sunt în Parlament. Sunt convinsă că președintele Camerei Deputaților vă poate răspunde”, a afirmat Viorica Dăncilă.
De fapt, pe 2 februarie 2017, Viorica Dăncilă, în calitate de europarlamentar, a susținut un discurs în cadrul dezbaterii privind ”Democrația și Justiția în România”, în care a afirmat, chiar de față cu Frans Timmermans, prim vicepreședinte al Comisiei Europene, că Guvernul Grindeanu nu a făcut decât să țină cont de o serie de hotărâri ale Curții Constituționale.
„Domnule presedinte, domnule comisar, Curtea Constitutionala a constatat ca unele prevederi ale Codului Penal nu erau constitutionale. Drept urmare, Guvernul PSD-ALDE a dat o ordonanta de urgenta pentru a reglementa acest lucru. Acelasi lucru a fost folosit anterior de Guvernul Ciolos si de Guvernul Boc.
Guvernul presedintelui Iohannis, Guvernul Ciolos, a operat 151 de modificari, realizate in secret, fara nicio consultare publica. De ce, domnule comisar, nu ati spus si atunci ca Romania a facut un pas inapoi?”, i se adresa atunci Dăncilă lui Timmermans.
Tot pe 2 februarie 2017, Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare în limba engleză celor 750 de europarlamentari, în care le-a explicat faptul că nu e nimic în neregulă cu OUG 13. Ea a mințit atunci că a existat o dezbatere publică în legătură cu acest act normativ.
„Modificarile la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala sunt facute pentru a le adapta la recomandarile Curtii Constitutionale”, mințea, din nou, Viorica Dăncilă.