Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Viorica Dăncilă readuce în discuție legea antidefăimare gândită de Liviu Dragnea: Ce prevedea inițiativa fostului șef PSD și ce controverse a provocat în spațiul public 

Viorica Dăncilă readuce în discuție legea antidefăimare gândită de Liviu Dragnea: Ce prevedea inițiativa fostului șef PSD și ce controverse a provocat în spațiul public 

Un articol de: Redacția B1.ro - 01 Sep 2019, 17:11
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea Politică

Viorica Dăncilă a fost așteptată cu huiduieli, duminică, de mai mulţi protestatari la o reuniune organizată de PSD, la Constanța. În momentul în care premierul a ajuns la eveniment, contestatarii săi au scandat "Analfabeta", iar în acest context, șefa PSD a declarat că ar fi bine ca Parlamentul că adopte o lege care să incrimineze defăimarea și calomnia. 

Astfel, Dăncilă readuce în discuție un proiect mai vechi inițiat de fostul său șef de partid, Liviu Dragnea. Se întâmpla în septembrie 2015, când Dragnea era președinte interimar al PSD și a depus la Senat un proiect de lege care prevedea amenzi consistente pentru ”defăimarea socială”. 

În proiectul cu pricina defăimarea era prezentată drept fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la o categorie de persoane.

Denumit "Lege privind promovarea demnității umane și toleranței fața de diferențele de grup", proiectul lui Liviu Dragnea prevedea sancțiuni cuprinse între 1.000 și 30.000 de lei, dacă defăimarea viza o persoană fizică, și între 2.000 și 60.000 de lei, în cazul defăimării unui grup social. 

Alte prevederi cuprinse în inițiativa lui Dragnea se refereau la obligația ca radioul și televiziunea publică să difuzeze programe care promovează toleranța, iar școlile să pună la punct un "plan anual pentru implementarea acțiunilor privind combaterea discriminării".

Proiectul a trecut pe repede înainte de Senat, fiind adoptat la 7 octombrie 2015. 

La scurt timp după adoptare, au apărut reacții virulente din partea societății civile. Mai multe ONG-uri au trimsi atunci o scrisoare deschisă prin care cereau deputaților să respingă proiectul, susținând că este inacceptabil ca o lege care are implicații majore asupra libertății de exprimare să fie aprobată fără o dezbatere și o consultare publică reală. De asemenea, legea a fost catalogată drept un posibil instrument de intimidare a vocilor incomode din presă și societatea civilă. 

Cu toate acestea, la 12 octombrie 2015 inițiativa a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților. 

Traselul legislativ al proiectului s-a blocat însă în februarie 2016. Ajuns la votul final din Camera Deputaților, acesta a fost respins pentru că nu a întrunit numărul necesar de voturi favorabile. Liviu Dragnea și colegii săi social-democrați au acuzat atunci că totul s-a întâmplat din cauza unor nereguli la sistemul de vot electronic. Dragnea a vorbit atunci chiar despre "o mână criminală" care ar fi manipulat sistemul electronic de vot pentru ca Legea defăimarii să nu treacă, iar PSD a cerut o anchetă administrativă în Camera Deputaților. 

Iar acum, la aproape patru ani de la momentul în care Liviu Dragnea a deschis discuția despre legea defăimării, Viorica Dăncilă readuce în actualitate subiectul, după huiduielie primite la Constanța. 

„Cred că societatea şi sper să se întâmple acest lucru sau Parlamentul României să adopte un act normativ prin care să oprească calomnia şi defăimarea. Nu ăsta este poporul român. Poporul român este un popor care respectă pentru a fi respectaţi. (...) Dacă aş fi parlamentar, aş iniţia un astfel de proiect. Cred că în orice ţară civilizată, dacă vrem cu adevărat să fim europeni şi eu sunt un proeuropean convins, dacă vrem într-adevăr să fim respectaţi, abordarea noastră trebuie să fie alta. Nu pot câţiva indivizi pe care îi vedem de fiecare dată să jignească pe toată lumea, să aibă o atitudine care nu este specifică poporului român. Acest lucru strică imaginea atât a unui judeţ, pentru că mulţi nu ştiu că cetăţenii aceştia sunr veniţi de la Bucureşti”, a spus duminică Viorica Dăncilă. 
 

Citeşte mai multe despre:   Viorica Dancila,   Liviu Dragnea,   PSD
 
 
 
Loading...