Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Viorica Dăncilă ar fi semnat un acord secret cu Partidul Civic Maghiar, pentru a trece cu bine de moțiunea de cenzură

Viorica Dăncilă ar fi semnat un acord secret cu Partidul Civic Maghiar, pentru a trece cu bine de moțiunea de cenzură

Un articol de: Vladimir Ionescu - 08 Noi 2019, 11:41
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Cei doi deputați ai Partidului Civic Maghiar din Parlamentul României ar fi fost presați de Janos Mezei, președintele formațiunii, să nu voteze moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, după ce liderul PCM și șefa PSD au încheiat un acord secret, potrivit Haromszek citat de MTI preluate de g4media.ro.

PCM are doi deputați în Parlament, aleși pe listele UDMR. Situația a fost posibilă tehnic, pentru că Uniunea este înregistrată ca organizație neguvernamentală, în timp ce PCM este partid. În orice caz, este vorba despre Zsolt Biro și Jozsef Kulcsar Terza, care obțineau mandate în anul 2013 în urma acordului de cooperare dintre UDMR și PCM.

Cotidianul maghiar din România a intrat în posesia unei scrisori dintre deputatul Terza și președintele Mezei, care a fost scrisă în 28 octombrie, la două săptămâni distanță de moimentul în care Guvernul Dăncilă era dărâmat prin moțiune de cenzură.

Terza îl critică pe președintele PCM că a încercat să-l convingă pe el și pe colegul său să voteze în favoarea Guvernului Dăncilă și susține că șefa PSD s-a întâlnit și a semnat un acord secret cu Mezei. Întâlnirea a fost confirmată de trei din cei cinci vicepreședinți ai PCM.

Două lucruri par să-l fi nemulțumit pe deputatul PCM Terza, potrivit scrisorii pe care i-a adresat-o președintelui Mezei. Pe de o parte, acesta îi reproșează liderului PCM, partid de dreapta radicală, că a negociat cu o formațiune de stânga, post-comunistă, care de multe ori, spune el, a avut poziții anti-maghiare.

Pe de altă parte, el reclamă că președintele său de partid i-a cerut premierului de la acea vreme să negocieze grațierea lui Beke Istvan Attila şi Zoltan Szocs, și nu clarificarea situației - pentru că, spune el, a cere grațierea echivalează cu a te considera vinovat. Foștii lideri ai grupării extremiste Mișcarea de Tineret „64 de Comitate” primeau, în 2018, câte cinci ani de închisoare cu executare, pentru că voiau să desfășoare, în 2015, la Târgu Secuiesc, un atac terorist în timpul evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României.

„Pentru mine este de neînţeles că tu, care te afli într-o relaţie informală cu preşedintele Partidului Social-Democrat, cu şeful Guvernului României, în locul obţinerii de foloase, de ce nu l-ai rugat pe acesta sau de ce nu ai pus drept condiţie, în cadrul întâlnirii secrete, clarificarea situaţiei lui Beke şi Szőcs?” – scrie ziarul, citând scrisoarea.

Contactat de “Háromszék”, János Mezei a spus, la început, că cele susţinute în scrisoarea lui Kulcsár sunt nefondate, apoi şi-a nuanţat afirmaţiile. Potrivit politicianului, problemele interne ale partidului trebuie clarificate în forurile interne, nu în public.

Atunci când a fost întrebat, concret, dacă s-a întâlnit sau nu cu premierul Viorica Dăncilă, a spus: “Întâlnire poate că a existat”, întrucât ei dau mereu dovadă de deschidere, discută cu toată lumea pentru a primi sprijin pentru proiectele primarilor aleşi sub sigla partidului.

Dacă le-a solicitat sau nu deputaţilor săi să nu voteze moţiunea de cenzură este, în opinia lui Mezei, o problemă internă a partidului, care nu priveşte publicul.

Citeşte mai multe despre:   Viorica Dancila,   Partidul Civic Maghiar
 
Loading...