Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Virgil Popescu: Exclus tăierea salariilor, exclus îngheţarea salariilor. Este o temă falsă

Virgil Popescu: Exclus tăierea salariilor, exclus îngheţarea salariilor. Este o temă falsă

Un articol de: Ramona Zaharia - 23 Noi 2020, 23:41
Virgil Popescu: Exclus tăierea salariilor, exclus îngheţarea salariilor. Este o temă falsă Foto: gov.ro Politică

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a declarat, luni seară, că exclude tăierea sau îngheţarea salariilor bugetarilor, dar că se poate lua în calcul îngheţarea salariilor demnitarilor.

Virgil Popescu, despre tăierea salariilor: Este o temă falsă

”Este o temă falsă. Infirm categoric acest scenariu, infirm categoric creşterea taxelor. Am spus foarte clar în programul de  guvernare, taxele nu vor creşte, nu vom tăia salariile bugetarilor. Ba mai mult,  din ce spun datele statistice, venitul mediu salarial a crescut cu 7,5% faţă de venitul mediu salarial al anului trecut. Adică vorbim în această perioadă de pandemie de o creştere a veniturilor salariaţilor. Deci nu vorbim de o tăiere sau o îngheţare. Este exclus”, a declarat Virgil Popescu la Realitatea Plus, fiind întrebat dacă salariile bugetarilor vor avea de suferit, transmite News.ro.

Oficialul a adăugat că salariile demnitarilor au fost îngheţate.

”Noi putem vorbi, cum am vorbit la începutul anului, prin acea Ordonanţă 1 din câte îmi aduc aminte, prin care am îngheţat salariile demnitarilor care mi se par mari. Sau ale parlamentarilor. Şi eu sunt parlamentar şi pot să vă zic că una este  să te duci în  Parlament, să activezi în comisii, alta e să fi parlamentar aşa virtual şi să treci legi aşa fără număr la final de mandat cum se întâmplă acuma, cum face majoritatea toxică PSD din Parlament. dar să vorbim de îngheţarea salariilor bugetarilor, este exclus (...) Exclus tăierea salariilor, exclus îngheţarea salariilor, îngheţarea salariilor poate fi la demnitari. Cu 1 ianuarie 2020 noi am îngheţat salariile demnitarilor. Prin demnitari însemnând parlamentari, miniştri, preşedinţi de consilii judeţene, ce înseamnă demnitari pe legea salarizării. Acum, dacă PSD răstălmăceşte este cu totul altceva”, a spus el.

Florin Cîțu: Nu luăm astfel de măsuri, din contră

Amintim că Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, a declarat, luni, într-un briefing de presă după şedinţa de Guvern, că nu se are în vedere reducerea programului de muncă al bugetarilor sau al salariilor în acest sector.

Mai exact, ministrul Finanțelor a fost întrebat despre o eventuală reducere a programului de muncă şi a salariilor pentru bugetari, acesta spunând: „Opinia noastră a fost foarte clară, la începutul anului. Am anunţat că, într-un an cu criză economică, în care economia are o contracţie de 4,2 la sută, o criză economică provocată de o criză de sănătate, am reuşit să avem încasări la bugetul de stat, mai mari decât în 2019, când economia creştea cu peste 4% şi după ce am eliminat taxele. Nu luăm astfel de măsuri, din contră. S-a demonstrat şi în 2008 - 2009 că astfel de măsuri accentuează criza economică şi efectele revenirii se amână pe o perioadă mai lungă”.

Valentin Lazea, economistul-șef al BNR, propunere pentru scăderea cheltuielilor

Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat că o soluție pentru evitarea unui şomaj ridicat în rândul bugetarilor ar putea fi săptămâna de lucru de 4 zile și reducerea cu 20% a salariului în cazul acestora. Lazea a mai susținut că, pentru reducerea deficitului bugetar, nu va fi suficientă o eventuală înghețare a salariilor și a pensiilor, deoarece vor crește alte cheltuieli de natură nesalarială.

Lazea a susținut că reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă de anul viitor, iar reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor nu sunt suficiente.

Asta deoarece vor crește cheltuielile cu dotarea spitalelor și a școlilor și cu infrastructura. În plus, vin din urmă măsuri care trebuiau implementate anul acesta, dar au fost amânate: dublarea alocaților copiilor și creșterea salariilor pentru profesori.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Citeşte mai multe despre:   Virgil Popescu,   salarii bugetari