Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ministrul Economiei: „Ca să atingem ținta de 30,7% energie regenerabilă, va trebui să facem ușor-ușor o închidere a capacităților de cărbune” (VIDEO)

Ministrul Economiei: „Ca să atingem ținta de 30,7% energie regenerabilă, va trebui să facem ușor-ușor o închidere a capacităților de cărbune” (VIDEO)

Un articol de: George Forcoș - 20 Feb 2020, 19:36
Politică

Ca să atingem ținta de 30,7% energie regenerabilă, va trebui să facem ușor-ușor o închidere a capacităților de cărbune, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, pentru B1.RO.

Ministrul a vorbit și despre Green Deal, politica lansată în decembrie de președintele Comisiei Europene, care urmărește neutralitatea climatică la nivelul UE până în 2050.

Întrebat ce măsuri va lua Guvernul României pentru a reduce pe cât posibil costurile sociale ce vor decurge din implementarea proiectului Green Deal, ministrul liberal a răspuns: „Nu le-aș numi probleme, le-aș lua ca să le transformăm în oportunități. Există fond de solidaritate, există fond de tranziție. Trebuie ca, la nivelul Comisiei Europene, să obținem cât mai mulți bani pentru România, căci ea e una dintre cele mai afectate țări, după Polonia și Germania, din punct de vedere al zonelor carbonifere, al mineritului. Oamenii nu trebuie să sufere pentru implementarea acestui Green Deal”. 

Ministrul Economiei: „Ca să atingem ținta de 30,7% energie regenerabilă, va trebui să facem ușor-ușor o închidere a capacităților de cărbune”

Popescu a mai precizat, pentru B1.RO, că a avut chiar joi discuții cu sindicaliștii de la Complexul Energetic Oltenia, care s-au arătat doritori să se implice. Liberalul a insistat că oamenii din zonă trebuie implicați în acest proces, căci ei cunosc cel mai bine cum ar trebui folosiți banii din fondul de tranziție: „Chiar azi am avut o întâlnire cu federațiile sindicatelor de la Complexul Energetic Oltenia și și-au arătat toată deschiderea de a fi implicate în realizarea unui proiect privind ceea ce vom face cu fondul de tranziție. Oamenii de acolo trebuie implicați, autoritățile de acolo trebuie implicate. Ei știu cel mai bine ce am putea să facem cu acești bani, astfel încât tranziția să fie cât mai lină și oamenii să nu sufere”. 

„Ca să atingem ținta de 30,7% energie regenerabilă va trebui să facem ușor-ușor o închidere a capacităților de cărbune, va trebui să folosim obligatoriu gazul drept combustibil de tranziție și, obligatoriu, va trebui să dezvoltăm și energia nucleară pentru care, trebuie să vă zic, avem un succes la nivelul Comisiei Europene - nu a fost considerată energie murdară, doar că trebuie să respecte standardele de securitate, ceea ce România face”, a mai declarat Virgil Popescu, pentru B1.RO.