Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Virgil Popescu: În domeniul strategic și în special în Energie, statul român trebuie să își exercite rolul strategic și să dețină majoritatea. Nu sunt adeptul privatizării domeniului energetic (VIDEO)

Virgil Popescu: În domeniul strategic și în special în Energie, statul român trebuie să își exercite rolul strategic și să dețină majoritatea. Nu sunt adeptul privatizării domeniului energetic (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 18 Ian 2021, 21:19
Virgil Popescu: În domeniul strategic și în special în Energie, statul român trebuie să își exercite rolul strategic și să dețină majoritatea. Nu sunt adeptul privatizării domeniului energetic (VIDEO) Foto: Guvernul României / Facebook Politică

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a subliniat că nu este adeptul privatizării domeniului energetic. „Pentru că ne putem lovi cu tot felul de provocări și la un moment dat e nevoie să intervii, și atunci trebuie să ai pârghii ca să poți interveni”, a explicat demnitarul, luni seară, în direct pe B1 TV, unde a abordat și alte subiecte, precum consumul de electricitate și inițiativa Primăriei Capitalei de a cumpăra ELCEN.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Virgil Popescu, ministrul Energiei, pentru B1 TV: „Nu sunt adeptul privatizării domeniului energetic”

 

Întrebat de Tudor Mușat ce crede despre acuzațiile aduse Guvernului de PSD, în condițiile în care social-democrații susțin că se privatizează, inclusiv în Energie, anumite societăți de interes național și că dam altora ceva ce ar trebui să rămână în mâinile noastre, Virgil Popescu a răspuns: „Dacă vorbim de Energie – și haideți să vorbim de Energie, că acolo sunt eu ministru – vorbim de listarea unui pachet al Hidroelectricii. Această listare a început în vremea guvernului PSD. Ei au aprobat hotărârea de Guvern cu listarea a parcă 15% din Hidroelectrica. Noi am preluat-o și vrem să o facem, pentru că eu cred că este bine ca Hidroelectrica să fie listată pe bursă și este bine ca să aducă capital în societate, ca să facă investiții în special în zona de energie verde, regenerabilă. Anul trecut, în Parlament, în acel parlament toxic, au aprobat o lege, au zis nu se mai înstrăinează nicio participație a statului timp de doi ani de zile, ca nu cumva Guvernul să le vândă la preț subevaluat. Vreau să vă uitați pe burse și să îmi spuneți dacă cotația burselor anul trecut și anul acesta nu este cumva cea mai mare din ultimii 5-6 ani. Pentru că eu așa am observat, că este cea mai mare din ultimii 5-6 ani”.

„Nu vorbim de privatizare. Inclusiv în programul de guvernare, inclusiv în declarațiile mele, am spus că în domeniul strategic și în special al Energiei, statul român trebuie să își exercite rolul strategic și trebuie să dețină majoritatea. Nu sunt adeptul privatizării domeniului energetic, pentru că ne putem lovi cu tot felul de provocări și la un moment dat e nevoie să intervii, și atunci trebuie să ai pârghii ca să poți interveni, iar acest lucru este scris inclusiv în programul de guvernare. Noi vorbim de listarea unui pachet minoritar la Hidroelectrica, unde statul are 80%, deci fără 10% sau fără 15% rămâne cu 65%, mai e mult până la sub 50%. Vorbim de Nuclearelectrica, acolo unde vrem să facem unitatea 3 și 4 în așa fel încât statul român să dețină majoritate și acolo, nu cum au vrut s-o facă ei, cu o companie chinezească, unde cedaseră majoritatea. Poate că asta a trecut neobservat, dar cedaseră majoritatea acolo, cu acea companie chineazească – chiar dacă nu s-a făcut, o cedaseră, e vorba de acea intenție. Vorbim inclusiv de transfer de active, cel puțin în zona de Energie. Vorbim de refacerea ciclului nuclear. Vânzarea de la Compania Națională a Uraniului a Uzinei de la Fluvioara către Nuclearelectrica – pe legea actuală nu o putem face nici de la stat, la stat, pentru că așa a gândit în Parlament „heirupist”, pe repede înainte”, a adăugat Virgil Popescu.

Curtea Constituțională, spune ministrul Energiei, a hotărât că și participațiile sunt considerate active.

„Sunt lucruri unde suntem blocați. Programe de restructurare în industria de Apărare, care presupun vânzarea unor active care sunt goale, sunt nefolosite, care pot fi reintroduse în circuitul economic către privați. De ce să nu le dăm dacă nu le folosim? Vorbim de hale goale. Pentru a-și plăti datoriile. Totul este blocat prin acea lege. Asta am vrut să facem și asta vom face. Vom abroga acea lege strâmbă, făcută pe „heirup”, pe repede înainte”, a mai spus ministrul Virgil Popescu.

Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European

Citeşte mai multe despre:   Virgil Popescu