Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ministrul Energiei: Prin OUG 114, prețul la consumatorii casnici nu a scăzut, dar un mare furnizor și-a recuperat pierderile și vrea să se retragă. Și-au marcat profiturile și au plecat / OUG va fi abrogată (VIDEO)

Ministrul Energiei: Prin OUG 114, prețul la consumatorii casnici nu a scăzut, dar un mare furnizor și-a recuperat pierderile și vrea să se retragă. Și-au marcat profiturile și au plecat / OUG va fi abrogată (VIDEO)

Un articol de: Redacția B1.ro - 05 Dec 2019, 22:09
Politică

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a declarat, pentru B1 TV, că între 80% și 90% din controversata Ordonanță de Urgență 114 va fi abrogată prin asumarea răspunderii în Parlament. 

„OUG 114 conține foarte multe prevederi din multe domenii. Eu vorbesc doar de domeniul energiei. Ce știu despre OUG 114 în integralitate e că ne vom asuma răspunderea pe un proiect de lege în Parlament și cam 80-90% din OUG o vom abroga. Referitor la energie: vom abroga cam toate prevederile care au produs distorsiuni în sistemul energetic. Vom abroga toate articolele care vizează zona de energie și le vom abroga cu o perioadă tranzitorie, pentru a nu crea probleme în sistem”, a declarat Virgil Popescu.

Acesta a precizat că, în opinia sa, OUG 114 nu a fost o creație a angajaților din Ministerul Energiei: „Mi-am întrebat colegii din Ministerul Energiei dacă au fost consultați, mi-au spus că nu i-a întrebat nimeni nimic. Deci OUG a fost clar creată în altă parte”.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

„OUG 114 a presupus că la gaze naturale se impune un preț de 68 de lei pe megawatt, cu care e obligat producătorul să vândă gazul natural către furnizori și, inițial, în OUG era și către clienții industriali, deci era cu oarecare dedicație, după care a fost corectat acest lucru. A rămas că se vinde cu acest preț mic către furnizori, să ajungă la condumatorul casnic. La energie electică la fel era impus un preț, se punea și un adaos de 5% la costul de producție, în funcție de fiecare producător. 

Aparent putea fi bine, dar când ești într-o piață liberă e o prostie ce s-a făcut”, a explicat ministrul Energiei, pentru B1 TV.

Popescu a mai susținut că, prin OUG 114, românii nu au câștigat nimic, ci doar distribuitorii și furnizorii: „Prețul la consumatorii casnici nu a scăzut. Ducându-se în jos prețul de achiziție pe acest lanț între producător și clientul casnic, au avut unii de câștigat: (distribuitorii - completare Silviu Mănăstire) și furnizorii. Ei spun că au acumulat pierderi, că prețul a fost ținut artificial și, prin această OUG, ei au reușit să recupereze din pierderi. Nu știu dacă au recuperat din pierderi, dar eu văd că după OUG 114 un mare distribuitor-furnizor, CEZ, și-a recuperat pierderile și acum vrea să se retragă din România. Și-au marcat profiturile și au plecat”.

Citeşte mai multe despre:   Virgil Popescu,   Ministerul Energiei
 
Loading...