Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Vor ajunge dozele de vaccin anti-COVID-19 pentru toți românii? Explicațiile premierului Ludovic Orban (VIDEO)

Vor ajunge dozele de vaccin anti-COVID-19 pentru toți românii? Explicațiile premierului Ludovic Orban (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 30 Noi 2020, 16:16
Vor ajunge dozele de vaccin anti-COVID-19 pentru toți românii? Explicațiile premierului Ludovic Orban (VIDEO) Politică

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că procedurile privind achiziționarea vaccinurilor anticoronavirus la nivel european sunt desfășurate de Comisia Europeană. Ea cumpără dozele, apoi acestea sunt distribuite statelor membre UE, deci și României, proporțional cu populațiile. Orban a precizat că, în primă fază, nu vor fi doze suficiente pentru toată lumea și, tocmai de aceea, există anumite priorități: anumite categorii de populație vor fi vaccinate înainte altora.

 

Ludovic Orban, despre strategia de vaccinare anti-COVID-19

 

Întrebat dacă vor exista suficiente doze de vaccin pentru întreaga populație a României, șeful Guvernului a răspuns: „Problema contractelor de achiziție a cantităților de vaccin necesare e o problemă care se rezolvă a nivel european. Statele membre au decis ca toate procedurile să fie realizate la nivel european și cantitățile de vaccin, pe măsură ce sunt contractate, sunt repartizate statelor membre proporțional cu populațiile acestora. Cantitățile, evident, că vor fi livrate în mai multe etape. De asta s-a stabilit strategia de vaccinare, prioritățile de vaccinare, astfel încât cantitățile, nefiind suficiente de la început pentru toată populația, să se facă în funcție de anumie priorități”.

Anterior, Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat, pentru B1 TV, că vor avea prioritate la vaccinare angajații din sistemul sanitar și social. Vor urma apoi vârstnicii, persoanele cu boli cronice și angajații din infrastructura critică a statului: „Activitatea de vacinare se desfășoară în etape succesive care includ, în primul rând, lucrătorii din domeniul sănătății și din domeniul social. Ulterior sunt vizate grupele de risc, persoanele peste 65 de ani și persoanele cu boli cronice. Pe același nivel de prioritizare vor fi persoanele care deservesc activitățile esențiale din infrastructura critică a statului. În ultima etapă ne adresăm populației generale fără boli cronice”:

Vor ajunge dozele de vaccin anti-COVID-19 pentru toți românii? Explicațiile premierului Ludovic Orban

 

Orban: Nu se permite scoaterea pe piață a unui vaccin anti-COVID-19 dacă el generează victime

 

Duminică, premierul Ludovic Orban a dat asigurări că nu vor exista victime în urma administrării vaccinurilor anti-COVID-19, căci nu se permite scoaterea pe piață a unui vaccin dacă acesta nu are finalizate toate testele clinice și dacă el produce decese. Orban a precizat că vaccinul pe care îl vor primi românii va fi același care va ajunge și în Germania, Franța, Italia și restul statelor UE.

Întrebat, la RTV, cine va răspunde politic și juridic dacă vaccinurile anti-COVID-19 vor produce efecte secundare și chiar decese, premierul a dat asigurări că nici vorbă și existe victime: „Pot să apară la unele persoane efecte adverse. Depinde de tipul de vaccin. Practic vaccinarea se va face sub supraveghere medicală și orice persoană vacciantă, dacă are simptome îngrijorătoare, va putea suna un cadru medical. Nu începe vaccinarea fără să se finalizeze perioada de testere clinică. Nu se permite scoaterea pe piață a unui vaccin dacă el generează victime. Nu există o astfel de situație. Încercăm să fim pregătiți, așa încât riscul de efecte adverse să fie minim”.Tunelul secret de sub Palatul lui Gigi Becali. E incredibil unde duce. Era folosit şi de Carol al II-lea

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban,   Guvernul Orban,   Comisia Europeana,   vaccin anti-COVID-19