Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Varujan Vosganian, despre legea offshore: "ALDE nu va fi intimidat. Modelul de urmat este Olanda" / Care sunt interesele statului olandez în exploatarea resurselor din Marea Neagră

Varujan Vosganian, despre legea offshore: "ALDE nu va fi intimidat. Modelul de urmat este Olanda" / Care sunt interesele statului olandez în exploatarea resurselor din Marea Neagră

Un articol de: B1.ro - 12 Oct 2018, 15:31
Politică

Deputatul Varujan Vosganian menţine poziţia dură în negocierile privind legea offshore în ciuda criticilor căruia îi sunt aduse. Parlamentarul ALDE arată că acest proiect de lege trebuie să fie unul care să ofere României oportunitatea să devină un lider pe piaţa energetică. 

"Legea offshore poate oferi o oportunitate pentru România să devină un lider pe piața energetică din Europa și să obțină resursele necesare la buget care să permită dezvoltarea unor proiecte de investiții pe termen mediu și lung. ALDE vrea o lege care să ne permită să atingem aceste obiective; dar pentru asta este nevoie să avem o dezbatere echilibrată, cu argumente și cu cifre în Parlament, nu manipulări și acuzații aruncate la comandă", a scris deputatul ALDE, pe Facebook.

Acesta a arătat că România trebuie să ia modelul unor ţări precum Olanda, Marea Britanie sau Norvegia şi să aibă ca şi obiectiv o împărțire a profiturilor 50%-50% şi a precizat că ALDE nu se va lăsa intimidat de toate manipulările de pe piaţă.

"Din punctul nostru de vedere, modelul promovat de alte țări europene precum Olanda, Marea Britanie sau Norvegia ar trebui aplicat și în România, în așa fel încât să avem ca obiectiv o împărțire a profiturilor 50%-50%. Este varianta corectă atât pentru statul român, cât și pentru investitori. Modelul a fost posibil în aceste state europene și le-a oferit resurse pentru dezvoltare; și este posibil și dezirabil și în România. O asemenea împărțire a profiturilor susține interesul României și încurajează investitorii să își dezvolte activitatea de explorare și, ulterior, de exploatare. Trebuie să promovăm o lege care să facă posibilă existența avem unui parteneriat corect cu aceste companii care vin și investesc.

Mai sunt persoane care aruncă manipulări pe piață și acționează fără a cunoaște toate elementele. Cei care vin acum cu tot felul de dezinformări și acuzații nu fac altceva decât să facă jocurile opoziției, care încearcă să blocheze orice ar merge bine în țară. 

Vreau să îi asigur pe toți că ALDE nu va fi intimidat de acest exercițiu de manipulare. Din contră, suntem determinați să susținem în Parlament punctul de vedere corect pentru România, așa cum am făcut-o din startul dezbaterii", a arătat Varujan Vosganian

Interesul Olandei în Legea offshore

În acest context amintim că Olanda este extrem de interesată şi de legea offshore deoarece a intrat prin compania Mazarine Energy în exploatările din Marea Neagră. Mazarine Energy prin subsidiara din România a preluat la finalul lui 2016 toate drepturile şi obligaţiile pentru 19 acorduri petroliere de concesiune deţinute de OMV Petrom, împreună cu bunurile, drepturile reale şi angajaţii implicaţi în exploatarea câmpurilor petrolifere. (Detalii AICI)

O altă firmă cu interese majore în România este Damen. Firma olandeză este cea care controlează şantierul naval de la Mangalia, cu toate că acţionariatul majoritar este deţinut de statul român. La doar câteva luni după ce au preluat managementul șantierului naval de la Mangalia, olandezii de la grupul Damen au numit la conducere două nume cu greutate din serviciile de informații românești. Este vorba despre Dorin Grosu, vicepreşedintele noii companii Damen Shipyards Mangalia, fost şef al Doi şi-un Sfert şi ofiţer de informaţii al Armatei, și consultantul Dan Dumitru, fost general SIE. (Detalii AICI)

Cei de Damen sunt extrem de interesaţi şi de contractul privind cele patru corvete multifuncționale pentru care Ministerul Apărării va oferi peste un miliard de euro. Rezultatul procedurii de achiziție va fi anunţat pe 26 octombrie. (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   Varujan Vosganian,   ALDE,   PSD
 
 
 
Loading...