Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Wall Street Journal, despre politicienii din România: Dan Voiculescu, un securist periculos. Radu Mazăre, un baron local "colorat"

Wall Street Journal, despre politicienii din România: Dan Voiculescu, un securist periculos. Radu Mazăre, un baron local "colorat"

Un articol de: B1 TV - 10 Aug 2012, 16:46
Wall Street Journal, despre politicienii din România: Dan Voiculescu, un securist periculos. Radu Mazăre, un baron local "colorat" Politică

Bruxelles-ul are un cuvânt de spus la Bucureşti în privinţa sprijinului economic pe care îl oferă. Iar dacă Uniunea Europeană nu îşi menţine vigilenţa şi nu este pregătită să îşi impună regulile, deriva României poate fi ireversibilă, comentează Wall Street Journal în pagina electronică.

Jurnaliştii americani caracterizează în termeni duri clasa politică din România şi dau ca exemple negative pe Dan Voiculescu, despre care spun că este un fost colaborator al poliţiei politice din timpul lui Ceauşescu sau pe Radu Mazăre, considerat un baron provincial "colorat".

România a făcut obiectul unui interes tot mai mare în ultimii ani, în contextul în care Bucureştiul a acţionat pentru a reduce sectorul de stat supradimensionat şi pentru a ameliora competitivitatea. Însă corupţia şi apariţia unei crize politice "încâlcite" ameninţă să arunce ţara înapoi într-o zonă economică periculoasă, scrie jurnalistul Tom Gallagher, într-un comentariu intitulat "UE nu îşi poate ignora problema din România", în care subliniază că Bruxelles-ul încă mai are "cărţi de jucat împotriva corupţiei şi nepotismului de la Bucureşti".

Autor a două cărţi despre ţara noastră, editorialistul american apreciază că noul Guvern al lui Ponta, "nefericit că unii susţinători importanţi ai stângii au fost încarceraţi pentru corupţie", este hotărât să îl îndepărteze pe Traian Băsescu.

În ciuda avertismentelor Uniunii Europene privind încălcarea statului de drept, Executivul, care nu a reuşit să obţină pragul unei prezenţe de 50% la referendumul de destituire, şi-a continuat în ultimele două săptămâni eforturile de a-l ţine pe Băsescu departe de funcţie.

Însă principala problemă este "existenţa unui stat al cărui principal scop este să servească unor interese nelegitime", subliniază Gallagher, care face o serie de aprecieri dure la adresa unor lideri români.

Primul vizat este "magnatul de televiziune Dan Voiculescu, un fost colaborator al poliţiei politice din timpul lui Ceauşescu, care a ajuns în Senat în 2004 şi care a demisionat abia anul acesta, la vârsta de 65 de ani". Un raport OSCE din 2009 a scos în evidenţă puternice părtiniri anti-Băsescu la Jurnalul Naţional şi Antena 1, ambele controlate de Voiculescu, notează Gallagher.

Al doilea politician, "poate cel mai colorat baron provincial" , aşa cum se exprimă jurnalistul american, este Radu Mazăre, pe care îl critică pentru ideea sa de promovare a turismului "fără constrângeri", "un eufemism care sună ciudat dacă Mazăre vrea să transforme Constanţa în capitala europeană a sexului".

Citeşte mai multe despre:   Bruxelles