Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică WikiLeaks: Băsescu şi-ar dori o prezenţă FBI în România, la fel de robustă ca cea a CIA

WikiLeaks: Băsescu şi-ar dori o prezenţă FBI în România, la fel de robustă ca cea a CIA

Un articol de: - 28 Mar 2011, 12:10
WikiLeaks: Băsescu şi-ar dori o prezenţă FBI în România, la fel de robustă ca cea a CIA Foto: politicon.ro Politică

O telegramă din 2006 a Ambasadei SUA, clasificată Secret, relatează vizita efectuată de directorul FBI Robert Muller în România, unde preşedintele Traian Băsescu „a comentat că şi el simte că relaţia poate fi extinsă şi a subliniat că ar dori să vadă o prezenţă FBI, în România, la fel de robustă ca cea a CIA”, informează Hotnews.ro.

Documentul precizează că directorul DBI, Robert Muller  avut o întâlnire de 30 de minute, cu preşedintele Băsescu, premierul Tăriceanu, procurorul general Laura Codruţa Kovesi, directorul SRI George Maior şi directorul SIE Claudiu Săftoiu.

“Într-o întâlnire de 30 de minute cu preşedintele Băsescu, Muller şi-a exprimat recunoştinţa pentru cooperarea excepţională, în privinţa aplicării legii şi faptul că este pregătit pentru a aprofunda această relaţie pe mai departe. Băsescu a comentat că şi el simte că relaţia poate fi extinsă şi a subliniat că ar dori să vadă o prezenţă FBI în România la fel de robustă ca cea a CIA…Băsescu l-a asigurat pe directorul FBI că nivelul de corupţie din cadrul poliţiei româneşti a scăzut şi că partea americană poate să aibă încredere în partea românească. Directorul FBI a comentat că SUA consideră că România a început combaterea corupţiei şi că trimiterea după gratii a câtorva oficiali corupţi ar îmbunătăţi imaginea României”, notează telegrama.

În telegramă se mai menţionează că preşedintele Traian Băsescu a pledat pentru continuarea trainingurilor în domeniul aplicării legii.

“Preşedintele Băsescu a făcut o pledoarie puternică pentru continuarea trainigurilor din domeniul aplicării legii şi pentru susţinerea îmbunătăţirii capabilităţilor, mai ales în faţa ameninţărilor din Est, de exemplu, sprijin pentru procurorii şi judecătorii care luptă împotriva spălării de bani. <>”, a spus preşedintele citat în telegramă.

Întâlnirea din directorul FBI şi premierul Tăriceanu a fost de asemenea menţionată în telegramă: “Surprinderea lui Tăriceanu a fost evidentă când directorul a raportat că 90% din criminalitatea informatică pe e-Bay provine din România şi că Pay-Pal nu mai doreşte să facă afaceri cu România.”

În telegramă se relatează şi întâlnirea dintre directorul FBI şi directorul SRI, George Maior, unde s-a discutat despre influenţa Rusiei în România: “Maior a indicat <> drept una din priorităţile securităţii interne ale României în viitorii ani, în special în domeniul energiei”.

Tot despre influenţa Rusiei în România a vorbit şi directorul SIE Claudiu Săftoiu, la întâlnirea cu directorul FBI.

“Saftoiu a spus că Rusia rămâne ameninţarea critică, imediată şi în creştere, atâtîin privinţa implicării în economia României, cât şi a controlului pieţelor de energie”, se arată în telegramă.

Citeşte mai multe despre:   Wikileaks,   Traian Basescu,   FBI,   CIA