Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică WikiLeaks: Băsescu şi-ar dori o prezenţă FBI în România, la fel de robustă ca cea a CIA

WikiLeaks: Băsescu şi-ar dori o prezenţă FBI în România, la fel de robustă ca cea a CIA

Un articol de: - 28 Mar 2011, 12:10
Foto: politicon.ro Politică

O telegramă din 2006 a Ambasadei SUA, clasificată Secret, relatează vizita efectuată de directorul FBI Robert Muller în România, unde preşedintele Traian Băsescu „a comentat că şi el simte că relaţia poate fi extinsă şi a subliniat că ar dori să vadă o prezenţă FBI, în România, la fel de robustă ca cea a CIA”, informează Hotnews.ro.

Documentul precizează că directorul DBI, Robert Muller  avut o întâlnire de 30 de minute, cu preşedintele Băsescu, premierul Tăriceanu, procurorul general Laura Codruţa Kovesi, directorul SRI George Maior şi directorul SIE Claudiu Săftoiu.

“Într-o întâlnire de 30 de minute cu preşedintele Băsescu, Muller şi-a exprimat recunoştinţa pentru cooperarea excepţională, în privinţa aplicării legii şi faptul că este pregătit pentru a aprofunda această relaţie pe mai departe. Băsescu a comentat că şi el simte că relaţia poate fi extinsă şi a subliniat că ar dori să vadă o prezenţă FBI în România la fel de robustă ca cea a CIA…Băsescu l-a asigurat pe directorul FBI că nivelul de corupţie din cadrul poliţiei româneşti a scăzut şi că partea americană poate să aibă încredere în partea românească. Directorul FBI a comentat că SUA consideră că România a început combaterea corupţiei şi că trimiterea după gratii a câtorva oficiali corupţi ar îmbunătăţi imaginea României”, notează telegrama.

În telegramă se mai menţionează că preşedintele Traian Băsescu a pledat pentru continuarea trainingurilor în domeniul aplicării legii.Întâlnirea din directorul FBI şi premierul Tăriceanu a fost de asemenea menţionată în telegramă: “Surprinderea lui Tăriceanu a fost evidentă când directorul a raportat că 90% din criminalitatea informatică pe e-Bay provine din România şi că Pay-Pal nu mai doreşte să facă afaceri cu România.”Tot despre influenţa Rusiei în România a vorbit şi directorul SIE Claudiu Săftoiu, la întâlnirea cu directorul FBI.

“Saftoiu a spus că Rusia rămâne ameninţarea critică, imediată şi în creştere, atâtîin privinţa implicării în economia României, cât şi a controlului pieţelor de energie”, se arată în telegramă.

Citeşte mai multe despre:   Wikileaks,   Traian Basescu,   FBI,   CIA
 
 
 
Loading...