Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică WikiLeaks: Guvernul român, incapabil să asigure siguranţa în caz de criză nucleară

WikiLeaks: Guvernul român, incapabil să asigure siguranţa în caz de criză nucleară

Un articol de: - 28 Mar 2011, 17:57
WikiLeaks: Guvernul român, incapabil să asigure siguranţa în caz de criză nucleară Foto: romanialibera.ro Politică

Inspectori ai Euratom, Agenţia Atomică Europeană, care au verificat instalaţiile nucleare româneşti şi centrala de la Cernavodă în 2009, au descoperit că un eventual incident nuclear ar pune în dificultate autorităţile române, care nu sunt pregătite pentru o asemenea criză.

Potrivit unei telegrame a diplomaţilor americani, dezvăluită de WikiLeaks, “un anumit incident care ar implica eliberarea subbstanţelor radioactive ar pune la încercare abilitățile de conducere ale Guvernului român. Reacția în caz de urgență tinde să fie, în general, inadecvată, cu numeroase deficiențe în ceea ce privește capacitatea de a răspunde prompt cu resurse suficiente și  cu un plan eficient (…)”, se arată în telegrama oficialităților americane, citată de Kamikaze.

În urma controlului din 2009, Sorin Repanovici, șeful Serviciului Intervenție Fizică la instalații nucleare, a discutat cu oficialii americani asupra abilității Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) de a răspunde în cazul unor evenimente radioactive, fie accidentale, fie intenționate.

Potrivit documentului, Repanovici s-a arătat mândru de echipa sa, dar a precizat că “echipamentul de protecţie este depăşit, iar antrenamentele au loc circa o data pe luna, ceea ce este probabil prea puţin". Totuşi Repanovici susţinea că dacă ar exista o situaţie de criză la centrala nuclear, răspunsul echipei ar fi prompt.

Citeşte mai multe despre:   Wikileaks,   Stiri Cernavoda ,   centrala nucleara