Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică WikiLeaks: Viziunea Ambasadei SUA privind răpirea jurnaliştilor în Irak

WikiLeaks: Viziunea Ambasadei SUA privind răpirea jurnaliştilor în Irak

Un articol de: - 28 Mar 2011, 11:20
WikiLeaks: Viziunea Ambasadei SUA privind răpirea jurnaliştilor în Irak Foto: journalism.co.uk Politică

Ambasada SUA la Bucureşti, a redactat o telegramă în anul 2005, clasificată Confidenţial, cu subiectul “Criza ostaticilor, test pentru preşedinţia României. Băsescu promite să-şi menţină poziţia în Irak”, unde oficialii spun că răpirea celor trei jurnalişti în Irak, “a declanşat o intensă dezbatere în privinţa retreagerii  trupelor româneşti”, relatează Hotnews.ro.

Telegrama notează ca “dacă ziariştii ar muri, Băsescu şi Guvernul vor fi prinşi sub lupă”.

“Răpirea şi potenţiala ucidere a trei jurnalişti români, reprezintă o provocare fără precedent pentru preşedintele Traian Băsescu, care este în primele patru luni de mandat. El a mizat pe o poziţie fermă în favoarea unei legături transatlantice şi a unei prezenţe militare continue în Irak şi Afganistan. Cu toate acestea, într-o măsura neîntâlnită de la începutul războiului şi până acum, multe voci din presa românească şi câţiva politicieni de prim-plan susţin acum retragerea. Daca ostaticii sunt ucişi, Băsescu şi Guvernul ar putea fi puşi sub lupă, pentru modul în care au gestionat criza, şi asta ar fi o primă zgarietură pentru ceea ce a fost până acum o preşedintie neafectată de critici”, se arată în respective telegramă.

În document, este de asemenea relatată o discuţie între preşedintele Traian Băsescu şi un oficial al Ambasadei SUA la Bucureşti, unde Băsescu “continua să sublinieze că România nu va ceda santajului şi că va rămâne pe aceeaşi linie în Irak”.

“Cu toate acestea, criza ostaticilor aflată în derulare, a determinat cea mai intensă dezbatere în privinţa trupelor româneşti din Irak. De asemenea, marchează primul test real pentru administraţia Băsescu. Împărtăşim unele păreri din presă, care spun că Băsescu a centralizat luarea deciziilor în cazul ostaticilor. Într-adevar, criza a determinat câţiva dintre consilierii săi importanţi să ne contacteze, cerându-ne asistenţă pe termen lung pentru managementul crizei şi pentru structura organizatorică. Acum evaluam opţiunile noastre pentru a furniza o asemenea asistenţă”, spun oficialii ambasadei în telegramă.

Citeşte mai multe despre:   Wikileaks,   Irak,   rapire,   jurnalisti,   Ambasada SUA