Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Zborurile dinspre și către Italia, suspendate între 9 și 23 martie, pe toate aeroporturile din România. Alte măsuri luate de autorități și ce se întâmplă cu școlile din țară

Zborurile dinspre și către Italia, suspendate între 9 și 23 martie, pe toate aeroporturile din România. Alte măsuri luate de autorități și ce se întâmplă cu școlile din țară

Un articol de: Vladimir Ionescu - 09 Mar 2020, 00:14
Zborurile dinspre și către Italia, suspendate între 9 și 23 martie, pe toate aeroporturile din România. Alte măsuri luate de autorități și ce se întâmplă cu școlile din țară Politică

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, Victor Costache, ministrul Săntății, Lucian Bode, ministrul Transporturilor și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, au prezentat principalele decizii stabilite în reuniunea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență de duminică seară.

Astfel, Marcel Vela a anunțat că zborurile dinspre și către Italia vor fi suspendate, pe toate aeroporturile din România, între 9 și 23 martie. Mai mult decât atât, demnitarul a subliniat că operatorii economici aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor străini din Italia, China, Iran către România cu escală.

„Se permite accesul în România a cetățenilor străini, care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, prin toate punctele de frontieră, indiferent de mijloacele de transport utilizate, sub măsura obligatorie a carantinei”, a declarat Marcel Vela, adăugând că refuzul sau falsul în declarații vor fi pedepsite ca atare.

Totodată, autoritățile au decis „informarea cetățenilor români, care sosesc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, care sosesc prin frontiera terestră, că sunt obligați să intre în carantină sau izolare la domiciliu”.

„Cetățenii români care intră în țară terestru au obligația să semneze declarații pe proprie răspundere sub sancțiunea legii că nu vin din zone de risc. Vor fi verificări ample în acest sens”, a mai spus Vela, care a mai precizat că măsurile se aplică, după caz, și transportului maritim sau fluvial.

Întrebat dacă autoritățile iau în calcul suspendarea cursurilor școlare, Marcel Vela a răspuns: „Vizavi de suspendarea cursurilor în școli, acest lucru va fi analizat în ședința de mâine. Ca să fiu mai exact, așa cum știți, este decisă o măsură, împreună cu doamna ministru și cu toți colegii din comitet. Dacă un singur caz apare într-o școală, cursurile sunt suspendate la toată școala”.

Referitor la cazul unității de învățământ din Timișoara, unde au fost raportate mai multe cazuri de infecție cu coronavirus, dar a fost închisă o singură sală de curs, Marcel Vela a explicat: „Comitetul Județean de Urgență are mâine ședință, la prima oră. Concluziile și ceea ce am dispus sunt legate de această direcție, suspendarea cursurilor în întreaga școală”.

Nu în ultimul rând, ministrul Afacerilor Interne a explicat că „avem banii necesari să inchiriem și alte spații” de carantină, astfel că România are capacitatea să facă față unui eventual număr mai mare de pacienți.

 Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

 

Citeşte mai multe despre:   Marcel Vela,   Victor Costache