Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Zgonea: Autoritatea Electorală Permanentă este incapabilă să facă un proiect al legii votului prin corespondență

Zgonea: Autoritatea Electorală Permanentă este incapabilă să facă un proiect al legii votului prin corespondență

Un articol de: - 07 Oct 2015, 18:38
Zgonea: Autoritatea Electorală Permanentă este incapabilă să facă un proiect al legii votului prin corespondență Foto: facebook.com/zgonea Politică

Autoritatea Electorală Permanentă trage de timp și este incapabilă să vină cu un proiect de lege privind votul prin corespondență, a susținut Valeriu Zgonea în Comisia de cod electoral, după o nouă amânare a dezbaterilor ca urmare a solicitării AEP.

La propunerea grupurilor parlamentare, Autoritatea Electorală Permanentă ar trebui să elaborezeun ”schelet” al legii votului prin corespondență, care să fie apoi dezbătut în Comisie.
Reprezentanții AEP au adresat Comisiei șase întrebări despre arhitectura legii, la care membrii comisiei trebuiau să vină cu răspunsuri. După o scurtă dezbatere s-a decis amânarea până luni, când acestor întrebări ar trebui să li se dea un răspuns, informează Mediafax.

Întrebările lansate se referă la tipurile de procese electorale la care urmează să fie aplicat votul prin corespondenţă, categoriile de alegători care vor beneficia de prevederi, perioada şi modul în care se va face înregistrarea alegătorilor pe listele speciale pentru vot în diaspora, data limită pentru recepţionarea scrisorilor cu intenţia de vot, posibilitatea ca un votant înregistrat pentru votul prin corespondenţă să renunţe la drept pentru a vota, fizic, într-o secţie de votare, dar şi posibilitatea celor care au votat deja prin corespondenţă să-şi anuleze votul pentru a vota, fizic, într-o secţie.

Președinte al Camerei Deputaților și membru al Comisiei, Valeriu Zgonea a susținut că lista de solicitări a mai fost dezbătută o dată pe vremea când Mihai Voicu era președintele Comisiei, iar reprezentanții AEP nu fac decât să tragă de timp.

"Eu nu am înţeles de ce AEP nu a putut face proiectul de lege până pe 2 octombrie, aşa cum a promis, şi vin cu acest set de întrebări. A venit şi când era domnul preşedinte Mihai Voicu şi mi se pare lipsă de respect la adresa parlamentarismului. (...) La aceste întrebări trebuia să le prezentanţi parlamentarilor care sunt variantele", a spus Zgonea, arătând că AEP are experţi care ar trebui să ştie cum arată legislaţia asemănătoare din alte state membre şi să ajute Parlamentul la elaborarea proiectului.

Mai mult, Zgonea a criticat şi întrebările trimsie de AEP, dând ca exemplu cea privind "la ce tipuri de procese electorale se poate vota prin corespondenţă", explicând că un cetăţean român cu domiciliu şi permis de muncă în străinătate are dreptul de a vota la alegerile locale şi europarlamentare din ţara în care îşi are rezidenţa, astfel încât este de la sine înţeles că votul prin corespondenţă nu se va putea aplica şi la alegerile locale din România.

"Eu nu ştiu de ce puneţi această întrebare, este de copii mici. (...) Trimite două plicturi în Spania, şi ăla votează şi la localele de la el, şi la localele de la noi?", i-a interpelat Zgonea pe reprezentanţii AEP.

"Mie mi se pare că în acest moment, AEP este incapabilă să facă un proiect de lege draft, pe scheletul PNL, pe scheletul domnului Tomac, şi tot trage de timp. Dar, dacă nu sunt în stare să facă, măcar să spună în faţa comisiei. (...) Trasul de timp şi explicat că ne trebuie nişte întrebări la care parlamentarii să se ducă în grupuri să răspundă nu ne scapă de responsabilitate. (...) Dacă nu, ne apucăm noi să construim un proiect de lege", a fost concluzia lui Zgonea.

Reprezentanții AEP nu au dat o replică. Ședința a fost suspendată, iar discuțiile amânate pentru luni.

Aceasta a fost prima ședință a Comisiei de cod electoral după ce PSD a preluat șefia ei și s-a angajat să vină cu o formă finală a legii până cel târziu săptămâna viitoare.

Citeşte mai multe despre:   Zgonea