Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Zi decisivă la CCR: Judecătorii, reuniţi în şedinţă pentru un verdict privind rezultatele referendumului

Zi decisivă la CCR: Judecătorii, reuniţi în şedinţă pentru un verdict privind rezultatele referendumului

Un articol de: - 21 Aug 2012, 09:28
Zi decisivă la CCR: Judecătorii, reuniţi în şedinţă pentru un verdict privind rezultatele referendumului Foto: evz.ro Politică

Judecătorii Curții Constituționale (CCR) s-au reunit, marţi dimineaţă, în şedinţă, pentru a analiza datele solicitate de la Guvern, respectiv pentru a da un verdict privind rezultatele referendum-51130.html">referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, desfăşurat pe 29 iulie.

Şedinţa CCR a fost programată să înceapă la ora 10:00. Înaintea întrunirii, Tudorel Toader, unul dintre judecătorii CCR, a declarat că există şi posibilitatea ca decizia Curţii să fie amânată din nou. (Detalii AICI)

Guvernul a trimis luni către CCR datele solicitate de către judecători pentru a se putea pronunţa asupra rezultatului referendum-51130.html">referendumului. Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, a declarat, luni seară, că speră ca o decizie să fie luată astăzi (n.r. marţi) şi că "toate legile lasă loc de interpretare". (Detalii AICI)

Tudorel Toader: O amânare a deciziei CCR este posibilă
Embed:

Jucătorul Valentin Zoltan Pușcaș a afirmat, la intrarea în sediul CCR, că nu s-a uitat deloc la televizor în zilele anterioare acestei ședințe, pentru a nu se lăsa influențat.

Săptămâna trecută, judecătorii CCR au decis, într-o altă şedinţă, ca decizia privind validarea sau invalidarea referendum-51130.html">referendumului să fie luată cu o majoritate de două treimi, adică şase voturi din nouă. Anterior, se luase în discuţie varianta ca decizia să fie luată cu o majoritate simplă, de cinci voturi din nouă. (Detalii AICI)

În urma referendum-51130.html">referendumului, USL nu a reușit să strângă numărul necesar de votanți pentru ca procedura să fie validată, respectiv 50% plus unul dintre cetățenii români cu drept de vot.

Astfel, deși cei care au venit la urne au votat masiv pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, cvorumul necesar pentru validarea referendum-51130.html">referendumului nu a fost întrunit, rezultatul nefiind reprezentativ în ideea în care era nevoie de un vot al majorității populației României cu drept de vot.

Biroul Electoral Central a anunțat că prezența la vot a fost de 46,24%, respectiv 8.459.053 de alegători. Voturi valabil exprimate cu răspunsul DA sunt 7.403.836, care reprezintă 87,52%, în timp ce voturi valabil exprimate cu răspunsul NU sunt 943.375, care reprezintă 11,15% din voturile totale. Voturi nule au fost 111.841, ce reprezintă 1,32%.

USL nu s-a oprit aici și a cerut o "reactualizare" a listelor electorale, susținând că cvorumul a fost întrunit, acuzând PDL de fraude. Guvernul Ponta a trecut mai departe către radierea de pe liste, printre altele, a românilor din străinătate, deși aceștia au drept de vot și ar trebui incluși pe listele electorale permanente.

CCR va lua o decizie bazându-se pe listele "aduse la zi" de către Guvernul Ponta, prin ministerele sale MAI și MAE și prin autoritățile locale aflate în subordinea sa.

AICI poți să vezi ce a spus judecătorul Tudorel Toader despre o posibilă amânare a deciziei.

Judecătorii CCR vor da verdictul privind referendum-51130.html">referendumul
Embed:


Citeşte mai multe despre:   CCR,   judecători,   decizie,   verdict,   referendum,   demitere,   Traian Basescu,   USL,   referendum