Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ziua Universală a Iei, marcată de ambasade din toată lumea! MAE: ”Considerată drept reper al identităţii româneşti, ia a atras atenţia de-a lungul timpului prin frumuseţea şi bogăţia decoraţiilor”

Ziua Universală a Iei, marcată de ambasade din toată lumea! MAE: ”Considerată drept reper al identităţii româneşti, ia a atras atenţia de-a lungul timpului prin frumuseţea şi bogăţia decoraţiilor”

Un articol de: Redacția B1.ro - 24 Iun 2019, 19:18
Ziua Universală a Iei, marcată de ambasade din toată lumea! MAE: ”Considerată drept reper al identităţii româneşti, ia a atras atenţia de-a lungul timpului prin frumuseţea şi bogăţia decoraţiilor” foto: Facebook Politică

Ministerul Afacerilor Externe salută sărbătorirea Zilei Universale a Iei, în 24 iunie, și a catalogat acest tip de îmbrăcăminte tradițională drept un „etalon de frumusețe și istorie populară”, potrivit Agerpres.

CARMEN HARRA A AVUT DREPTATE! ADIO, MAESTRE! A MURIT ÎNAINTE DE A ÎMPLINI VÂRSTA DE 60 DE ANI! ROMÂNIA, ÎN LACRIMI (GALERIE FOTO)

Așadar, într-un comunicat transmis publicației citate, MAE notează că ia este „parte importantă a portului tradiţional românesc” și „o dovadă vie a tezaurului cultural şi o parte integrantă a patrimoniului naţional”.

ULUITOR! CLARVĂZĂTOAREA DIN CARPAȚI ANUNȚĂ DECESUL! DIN NEFERICIRE, MARIA GHIORGHIU A VĂZUT ASTA! VEZI AICI CINE ESTE ROMÂNUL CARE NE PĂRĂSEȘTE (GALERIE FOTO)

Așadar, arată comunicatul, obiectul vestimentar este „un etalon de frumuseţe şi istorie populară împletite într-un echilibru perfect ce exprimă spiritul creativ românesc”.

IMAGINI BOMBĂ: CUM FACE AMOR VIOREL CU OANA! TOȚI S-AU FRECAT LA OCHI CÂND AU VĂZUT! AU FĂCUT-O ÎN PUBLIC

„Considerată drept reper al identităţii româneşti, ia a atras atenţia de-a lungul timpului prin frumuseţea şi bogăţia decoraţiilor, dar şi prin componenta magică pe care i-o atribuie tradiţia populară", subliniază MAE.

Totodată, Ministerul de Externe aminteşte că ia a fost reprezentată uneori în creaţia unora dintre marii pictori români şi europeni - Henri Matisse, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion şi că a fost apreciată inclusiv de reginele Elisabeta şi Maria ale României şi promovată intens drept simbol identitar în principal în ultimii ani, ceea ce a şi dus la oficializarea acestei sărbători în anul 2013.

Mai multe ambasade, oficii consulare şi institute culturale româneşti în străinătate organizează evenimente de marcare a Zilei Iei alături de reprezentanţele diasporei româneşti din statele de reşedinţă, ca sărbători ale feminităţii, frumuseţii şi apartenenţei de neam, menţionează MAE.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, începând cu anul 2013, la data de 24 iunie, de Sânziene, celebrând piesa principală a costumului popular românesc, dar şi ideea de feminitate.

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Afacerilor Externe (MAE)