Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Vicepremierul ungar Zsolt Semjen, la Cluj: Extinderea cetăţeniei maghiare înseamnă azi ce însemna în 1848 revendicarea "Unire cu Ardealul" (FOTO)

Vicepremierul ungar Zsolt Semjen, la Cluj: Extinderea cetăţeniei maghiare înseamnă azi ce însemna în 1848 revendicarea "Unire cu Ardealul" (FOTO)

Un articol de: - 15 Mar 2018, 14:00
Foto: Semjen Zsolt / Facebook Politică

Declaraţie şoc a vicepremierului ungar Zsolt Semjen, venită în contextul sărbătoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni
El a declarat că extinderea cetăţeniei maghiare înfăptuieşte astăzi unificarea naţiunii maghiare din perspectiva dreptului public, doleanţă formulată în cele Douăsprezece puncte redactate cu 170 de ani în urmă prin revendicarea "Unirea cu Ardealul", potrivit agenţiei hirado.hu.

Declaraţiile vicepremierului responsabil pentru politicile naţionale au fost făcute în cadrul programului de gală organizat de Consulatul General al Ungariei şi prezentat miercuri seara în Sala Mare a Operei Maghiare de la Cluj. 

(Foto: Semjen Zsolt / Facebook)

Zsolt Semjen mai consideră că extinderea cetăţeniei maghiare reprezintă un fel de reparaţie istorică în condiţiile posibilităţilor actuale.
Oficialul a accentuat că Ungaria a acordat cetăţenie deplină maghiarilor de peste hotare, ceea ce implică nu numai un paşaport maghiar, ci şi dreptul la vot. 

Potrivit acestuia, toate naţiunile sunt unice şi irepetabile. "Prin urmare, fiecare naţiune – implicit şi cea maghiară – are faţă de umanitate menirea de a-şi elabora şi transmite caracterul naţional, adică în acest caz: cel maghiar", a mai spus vicepremierul ungar.

El consideră că două ideologii eronate periclitează această viziune. Prima este negarea caracterului naţional, iar cea de-a doua şovinismul. Prima consideră conceptul de naţiune unul perimat, iar cea de-a doua pune sub semnul întrebării dreptul la existenţă al altor naţiuni. “Noi respectăm toate naţiunile, dar ne şi aşteptăm la respect din partea lor”, a afirmat Semjen.

El a asemuit naţiunea maghiară cu un scaun cu trei picioare: unul dintre picioare fiind maghiarii din Ungaria, cel de-al doilea cei din Bazinul Carpatic, iar cel de-al treilea diaspora maghiară de pretutindeni. 
Naţiunea trebuie să se sprijine pe fiecare dintre cele trei picioare, a mai arătat oficialul maghiar, adăugând că dacă unul din acestea îşi pierde stabilitatea, întreaga naţiune ajunge în primejdie.
În opinia vicepremierului, fiecare parte a naţiunii maghiare are nevoie de o Ungarie puternică. "Dacă Ungaria este slabă, părţile de peste hotare ale naţiunii se vor lovi de probleme", a mai susţinut Zsolt Semjen. 

15 martie este Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.