Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Revista Presei REVISTA PRESEI – Marţi, 24 iulie: PDL ia în calcul boicotarea referendumului. Moneda națională atinge un nou maxim istoric - principalele subiecte

REVISTA PRESEI – Marţi, 24 iulie: PDL ia în calcul boicotarea referendumului. Moneda națională atinge un nou maxim istoric - principalele subiecte

Un articol de: Andrei Stan - 24 Iul 2012, 01:17
REVISTA PRESEI – Marţi, 24 iulie: PDL ia în calcul boicotarea referendumului. Moneda națională atinge un nou maxim istoric - principalele subiecte Foto: RomâniaLiberă.ro Revista Presei

Principalele subiecte tratate pe larg, marți, de întreaga presă a țării sunt cele legate de referendumul privind suspendarea președintelui, până la care a mai rămas mai puțin de o săptămână.

Traian Băsescu a acordat o serie de interviuri, luni, pentru publicații si televiziuni din România. Unul dintre cele mai importante, care a intrat imediat în atenția presei, a fost cel de la emisiunea „Sub semnul întrebării”, difuzată de B1 TV, unde Traian Băsescu a declarat că este posibil să ceară PDL-ului să nu fie reprezentat în secţiile de votare şi să boicoteze total referendumul din cauza suspiciunilor privind fraudarea acestuia.

Pe plan economic, leul a atins, luni, un nou maxim istoric pe fondul turbulențelor politice din România. BNR a anunțat un curs oficial de 4,6009 lei pentru un euro, în timp ce pe piața interbancară un euro a atins și 4,64 de lei.


Principalele titluri ale zilei de marţi, 24 iulie:


POLITICĂ

România Liberă

Interviu cu Traian Băsescu: USL pregăteşte şi a treia suspendare

Care a fost rolul serviciilor de informaţii în această primă jumătate de an care a debutat cu înlocuirea Guvernului Boc, a continuat cu căderea Cabinetului Ungureanu, învestirea Guvernului Ponta şi suspendarea preşedintelui în Parlament şi ce s-ar fi întâmplat dacă USL ar fi jucat corect până la alegerile parlamentare din toamnă?


Interviu RL cu Traian Băsescu: Serviciile secrete nu s-au implicat în căderea Guvernului Ungureanu şi nici în numirea Guvernului Ponta

Cum au jucat serviciile de informaţii în această primă jumătate de an, care a debutat cu înlocuirea Guvernului Boc, a continuat cu căderea Cabinetului Ungureanu, învestirea Guvernului Ponta şi suspendarea preşedintelui în Parlament? Traian Băsescu răspunde în într-un interviu acordat României libere, dar insistă că, în mandatul său, a făcut totul ca serviciile să se raporteze corect inclusiv la partidele din opoziţie.

Cristian Campeanu: Noi şi ei

Sau de ce este din nou ceasul al doisprezecelea. A sosit din nou timpul să facem o alegere fundamentală şi să ne asumăm opţiunea făcută: Ne dorim o ţară în care să domnească legea deasupra tuturor, în care să trăim liberi, în egală demnitate, sau într-o ţară condusă de o elită autoimpusă, imună faţă de lege, în care instituţiile statului sunt ocupate de mafie iar cetăţeanul îşi negociază libertatea în schimbul îngăduinţei Sistemului?

Tom Gallagher: Românii, în faţa testului de moralitate

În aceste zile de campanie electorală pentru referendum, românii au putut vedea un preşedinte suspendat predominant calm şi reţinut faţă de strâmbul test la care electoratul român ajunge supus din vrerea actualilor guvernanţi şi parlamentari.

Hotnews

Traian Basescu despre participarea la referendum: Nu pot sa spun decat sa faca fiecare cum vrea / Fraudarea referendumului ma ingrijoreaza / Serviciile secrete au performat excelent, si-au pastrat neutralitatea

Traian Basescu spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca exista doua curente de opinie in rindul sustinatorilor sai - unii care vor sa mearga la vot pentru a vota "Nu", si unii care vor sa se abtina la vot.

Traian Basescu despre scutul antiracheta: Vom vedea dupa referendum ce se intampla, in parteneriatul strategic cu SUA e mentionat faptul ca Romania isi asuma valorile democratice


Traian Basescu a declarat luni referitor la scutul antiracheta de la Deveselu ca "cel putin pana dupa anuntarea rezultatelor referendumului din 29 iulie nu e pus in pericol. Pe urma vom vedea".

Gabriel Liiceanu: Cele două victime ale referendumului din 29 iulie 2012

Pe măsură ce mă uit mai atent la ce ni se-ntâmplă de la o vreme, nu pot să-mi înăbuș sentimentul de admirație în fața unei „opere politice” (numite, în termeni populari, „lucrătură”) care atinge armonia unei opere de artă.

Gândul

Băsescu BOICOTEAZĂ REFERENDUMUL. "Este foarte posibil să nu mă prezint la vot". Preşedintele suspendat îndeamnă PDL să nu-şi trimită reprezentanţi în secţiile de votare

Preşedintele suspendat Traian Băsescu susţine că "este posibil să nu se prezinte la referendum" şi i-a îndemnat pe pedelişti să-l boicoteze şi să nu-şi trimită reprezentanţi în secţiile de votare.

Reacţia preşedintelui interimar Crin Antonescu: Ne aşteptam ca Băsescu să predice boicotul

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, luni, că se aştepta ca Traian Băsescu şi PDL să "predice" boicotul referendumului, arătând că încercarea de a ţine acasă susţinătorii lui Băsescu va face ca numărul participanţilor la referendum să consituie "enigma şi cheia" acestei consultări.

Antonescu: Tema fraudei, împrumutată de Băsescu, e jenantă şi dăunătoare

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, luni, că tema presupusei fraudări a referendumului ar putea fi împrumutată de Traian Băsescu, el apreciind că acest lucru ar fi jenant şi dăunător.

Florin Negruţiu: De ce merg la vot

Există explicaţii pentru orice. Există justificări pentru minciunile cele mai sinistre. Cu cât le rosteşti mai convingător, cu atât numărul celor care te cred este mai mare.

Evenimentul Zilei

Victor Ponta spune una în țară și alta afară. PLUS: Barroso are dreptate, recunoaște premierul

Premierul Victor Ponta își continuă strategia de a spune una în țară și alta afară. Într-un interviu acordat publicației germane "Der Spiegel", Ponta a declarat că, dacă referendumul va fi invalidat prin neprezentare, este decizia lui Traian Băsescu dacă revine la Cotroceni sau nu.

Vicepreşedintele PDL, Radu F. Alexandru optează pentru boicotarea referendumului


Vicepreşedintele PDL, Radu F. Alexandru a declarat că din punctul său de vedere singura soluţie pentru referendumul de pe 29 iulie este boicotul şi invalidarea acestuia.

Premierul Victor Ponta, despre devalorizarea leului: "Nu pot fi acuzat de criza financiară din România"

Premierul Victor Ponta nu se consideră responsabil de devalorizarea accentuată a monedei naționale, deși cursul defavorabil în raport cu euro s-a prăbușit în contextul demersurilor Puterii de a-l demite pe Traian Băsescu și al recentului Raport pe Justiție.

Simona Ionescu: Suspiciunea că noua Putere nu-și va aresta corupții

Avem, deci, un preşedinte interimar şi un preşedinte suspendat. Care duc o bătălie politică de dimineaţa până seara, cu ţintă clară: scaunul de la Cotroceni.

Sorin Ioniță: Voiculescu, mai deștept decât intelectualii

Acum vreo doi ani ani discutam cu un analist media care îmi demonstra cu cifre şi argumente că investiţiile mogulilor în presă sunt bani aruncaţi pe fereastră. Audienţa măsurabilă a acestor televiziuni, ziare şi bloguri rămânea relativ mică, în ciuda milioanelor pompate în trusturi.

Vladimir Tismăneanu: Anatomia ipocriziei: Despre falşii neutri şi indignaţii cu geometrie variabilă

Intelectualii lui Crin Antonescu sunt cunoscuţi pentru imaculata lor “obiectivitate". Când Dan Grigore a fost insultat de o manieră abjectă de către campionul incontinentei şi al inconsistentei demagogice, au tăcut mâlc. Ei sunt indignaţii cu geometrie variabilă. Cum scrie Cristian Patrasconiu, "vânătorii de securişti" s-au transfigurat fulgerător în vânătorii de sinecuri.

Adevărul

INTERVIU VIDEO Traian Băsescu la „Ora Adevărului“: Vor da socoteală toţi puşcăriabilii!


A doua parte a interviului cu Traian Băsescu, ale cărui declaraţii despre actuala criză politică le-aţi putut citi în ziarul de ieri, acoperă zona reproşurilor care i se aduc.

Suspiciunile PDL faţă de organizarea referendumului

Democrat-liberalii susţin că Puterea a lăsat portiţe pentru ilegalităţi pe 29 iulie, dar ministrul Administraţiei îi contrazice. Cu o zi înainte de Colegiul Director în care vor discuta despre boicotarea referendumului, democrat-liberalii şi-au înteţit acuzaţiile de fraudă la adresa USL.

Duelul mesajelor de campanie

Până la referendumul ce va hotărî soarta lui Traian Băsescu în fruntea statului a rămas mai puţin de o săptămână, iar mitingurile de campanie, ce se desfăşoară cu repreziciune, abundă de mesaje electorale.

Grigore Cartianu: Motiv de demitere: Băsescu a scos ce-i mai rău din USL

Până la puciul parlamentar din 27 aprilie, când au răsturnat Guvernul Ungureanu prin negustorie şi trădări, Victor Ponta şi Crin Antonescu anunţau că vor „o altfel de politică“, „o politică a bunului-simţ“, orientată „spre binele cetăţeanului“.

Sabin Orcan: Ce facem de referendum

Întrebarea pe care trebuie să şi-o pună românii rămâne fără răspuns şi de luni încolo. 29iulie 2012. O zi care va rămâne înscrisă în istoria politică a ţărişoarei noastre, indiferent cine va câştiga şi cine va pierde referendumul pentru demiterea preşedintelui.

Liviu Antonesei: La referendum, birjar!

Gestul preşedintelui este salutar nu doar în ceea ce priveşte reputaţia dumisale – pentru că arată că nu fuge de judecata poporului, ci şi pentru situaţia de după referendum.


ECONOMIC

Hotnews

Victor Ponta: Dupa votul din 29 iulie situatia se va normaliza si leul se va intari

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la TVR, ca dupa votul din data de 29 iulie moneda nationala se va intari, in conditiile in care acum caderea accentuata a leului este provocata de criza politica din tara si de comunicarea din exterior.

Evenimentul Zilei

LEUL SÂNGEREAZĂ. Cursul devine DRAMATIC: a trecut de 4,6 lei/euro. La 300 de euro rată, plătim în plus 100 de lei

Instabilitatea politică face extrem de mult rău tuturor românilor. Leul a continuat să se deprecieze până la un nou minim istoric, de 4,6009 lei pentru un euro. BNR a anunţat, astăzi, un curs oficial de 4,6009 lei pentru un euro, după ce vineri a fost marcat un alt minim istoric pentru leu, de 4,5848 lei/euro.

Capital

S-A ÎNTÂMPLAT: Primul COLAPS BANCAR din Europa

Vă mai amintiți de prima bancă ce a înghețat conturile clienților? A anunțat printr-un comunicat sec că a intrat în proces de lichidare forțată printr-un decret al Ministerului italian al Economiei și Finanțelor, la propunerea Băncii Centrale a Italiei.

THE ECONOMIST: Misterul din jurul indicelui LIBOR

Metoda de calcul al LIBOR este, în mod evident, deficitară. Totuși, modificarea acesteia s-ar putea dovedi dezastruoasă.

Ziarul Financiar

Cursul leu-euro a devenit teren de luptă în războiul referendumului. Euro a trecut lejer de 4,6 lei. BNR stă deocamdată deoparte

Cu toate asigurările date de ministrul de finanţe Florin Georgescu că vom vedea cursul sub 4,5 lei/euro, ieri cotaţiile au trecut de 4,6 lei. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus anterior că prognoza de 5 lei la euro "suferă rău". Deocamdată această din urmă limită rămâne în picioare.


Negocierile cu Energy Holding, în prelungiri: statul vrea diminuarea contractului cu 3 ani

Negocierile dintre Hidro­elec­tri­­ca şi Energy Holding, com­pania care are al doilea cel mai mare contract de achi­zi­ţie de energie cu pro­ducă­torul de stat după Alro, erau încă în curs de desfăşurare în cursul zilei de ieri, ur­mând ca azi să aibă loc discuţia finală.

Grecia, Spania şi Italia aduc din nou furtuna pe bursele internaţionale, iar situaţia aminteşte de criza din vara lui 2011

Bursele din Italia şi Spa­nia au înregistrat pe parcursul şedinţei de luni scăderi de pâ­nă la 5%, după evo­lu­ţii si­mi­lare în şedinţa de vi­neri, atingând mi­ni­­me multianuale, în contextul în care cos­­turile de finanţare ale celor două state au crescut puternic şi tot mai multe re­giuni din Spania au ajuns în incapacitate de plată.


MEDIA


Pagina de Media

Adunare Generală la Realitatea. Elan: “Le mai dau o săptămână”


Adunare Generală astăzi, la Realitatea TV. “Am organizat astăzi o Adunare Generală, în care l-am confirmat ca administrator speial pe Florin Bercea”, a declarat Elan Schwartzenberg în exclusivitate pentru Paginademedia.ro.

Ovidiu Nahoi renunță la colaborarea cu Adevărul din cauza dacilor

Jurnalistul Ovidiu Nahoi a anunțat că nu va mai scrie editoriale pentru Adevărul după ce în continuarea unui text al său, publicat pe adevarul.ro, a fost pusă și o opinie contrarie, scrisă de Mălin Bot, redactor-șef al site-ului.

23 iulie: Reducerea cheltuielilor salariale şi a numărului şefilor, în planul de restructurare a TVR

Consiliul de Administrație al TVR a analizat, vineri, un proiect de restructurare a Televiziunii Române, care prevede reducerea cheltuielilor salariale şi a posturilor de conducere, dar şi redefinirea canalelor, luându-se în discuţie, ca variante de lucru, inclusiv desfiinţarea TVR Interactiv şi eventual a TVR Info, scrie Mediafax.


EVENIMENT

Hotnews

Decizie definitiva: Sorin Blejnar nu poate parasi tara

Curtea de Apel Bucuresti a decis, luni, ca fostul sef al ANAF Sorin Blejnar nu poate parasi tara, dupa ce i-a respins plangerea impotriva ordonantei procurorului DNA privind masura preventiva luata in cazul sau, informeaza Agerpres. Decizia este definitiva.

România Liberă


Incendiile din Carpaţi, provocate de oameni

Ciobani care dau foc la şnepeniş, turişti care lasă în urma lor focuri aprinse sau culegători de fructe de pădure care aruncă neglijent mucuri de ţigară aprinse. Acestea sunt principalele cauze ale incendiilor care au izbucnit în pădurile din România.

Libertatea

Din spital în spital, până la eliberare


Pentru fostul premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare în dosarul “Trofeul Calităţii”, viaţa în puşcărie nu e o corvoadă, un chin greu de suportat. Şi asta pentru că, de când a fost încarcerat, politicianul şi-a petrecut timpul numai pe patul de spital, din cauza afecţiunilor pe care le are şi a rănilor suferite în urma tentativei de sinucidere.


EXTERNE

România Liberă

Referendumul în diaspora. Ce spun românii din Spania şi Italia despre demiterea lui Băsescu

Duminică, românii din ţară şi din diaspora merg la vot, să hotărască demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Dacă românii din Italia nu vor apuca să voteze din cauza numărului mic de secţii, aşa cum apreciază Associazione dei Romeni in Italia, românii din Spania nu vor veni în număr mare la vot, explică preşedintele Partidului Iberic al Românilor.

Adevărul

România, pe primul loc în topul ţărilor care deturnează fonduri europene


Potrivit unui raport întocmit de Oficiul European de Luptă Antifraudă OLAF, România se află pe primul loc în topul statelor membre UE care deturnează fonduri europene. Ţara noastră este urmată de Germania şi Italia.

New York Times: România şi Bulgaria testează seriozitatea Uniunii Europene în problema corupţiei

România şi Bulgaria au fost vizate săptămâna trecută de rapoarte usturătoare ale Comisiei Europene, care le-a criticat din nou pentru corupţia endemică, fragilitatea statului de drept şi, în special în cazul Bulgariei, exportul de activităţi criminale, scrie jurnalista Judy Dempsey într-un articol publicat luni pe blogul New York Times.

Hotnews


Autorul atacului din Colorado a aparut pentru prima data in fata judecatorilor. James Holmes ar putea primi pedeapsa capitala

James Holmes, autorul atacului comis intr-un cinema din Colorado si soldat cu 12 morti, a aparut luni pentru prima data in fata instantelor judecatoresti, avand parul vopsit rosu si un aer trist, relateaza AFP.

Vladimir Putin: Siria se va confrunta cu un razboi civil de durata daca Bashar Al-Assad va fi demis pe cale neconstitutionala

Presedintele rus Vladimir Putin a prezentat luni planul sau pentru o solutionare pasnica a conflictului civil din Siria, informeaza RIA Novosti. Putin a declarat ca Siria se va confrunta cu un razboi civil ''fara sfarsit'' in cazul in care presedintele sirian Bashar Al-Assad va fi indepartat de la putere in mod neconstitutional.

Atentatul terorist anti-israelian din Burgas: Consilierul in probleme de terorism al presedintelui Barack Obama a ajuns in Bulgaria

Consilierul in probleme de terorism al presedintelui american Barack Obama a ajuns luni, in Bulgaria, la cinci zile dupa atacul terorist anti-israelian din Burgas, informeaza AFP.


Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu