Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social 60% dintre spitalele de stat din România refuză avortul la cerere. Motivele invocate de medici

60% dintre spitalele de stat din România refuză avortul la cerere. Motivele invocate de medici

Un articol de: Andrei Vlad - 05 Noi 2020, 14:34
60% dintre spitalele de stat din România refuză avortul la cerere. Motivele invocate de medici Foto: pixabay.com Social

Aproape 60% dintre spitalele din România nu fac avorturi la cerere, arată un sondaj la care au răspuns 134 de unități sanitare. Argumentul se bazează pe încălcarea convingerilor morale ale medicilor, menționate în Codul de Deontologie Medicală al Colegiului Medicilor din România. 

Sondajul prezentat de ONG-ul Filia se bazează pe cele 134 de spitale de stat și alte 16 spitale, clinici și cabinete private, date colectate de Ministerul Sănătății. 

Din cele 134 de spitale de stat, 78 nu fac întrerupere de sarcină. Numărul avorturilor în perioada pandemiei a scăzut foarte mult, menționează reprezentanții organizației neguvernamentale. 98 de spitale nu au realizat nicio întrerupere de sarcină la cerere în timpul stării de urgență, adică 73,1% din unitățile medicale. De asemenea, în aceeași perioadă, 43,4% dintre spitale nu au făcut nicio întrerupere de sarcină terapeutică. 

În timpul stării de alertă, până la data de 31 august 2020, în 98 de spitale nu s-a realizat niciun avort la cerere, iar în 51 de spitale niciun avort terapeutic. 

 

Avortul, o temă de actualitate la nivel european

 

Avorturile au fost și au rămas o temă controversată de dezbatere. Există două tabere foarte active în acest sens, iar subiectul a revenit în atenție la nivel european. 

În Polonia de exemplu, mii de persoane au ieșit în stradă și au protestat împotriva interzicerii totale a avortului, în urma unei decizii a Tribunalului Constituțional. Înainte, în Polonia, avortul era permis doar în situații extreme: în caz de viol, incest, dacă viața mamei era pusă în pericol și dacă fătul prezenta malformații. Ultima condiție însă, a fost scoasă din calcul, potrivit celei mai recente decizii a Tribunalului, arată presa internațională. 

Potrivit datelor oficiale, în Polonia au avut loc anul trecut 1.100 de avorturi, vasta lor majoritate fiind autorizate din cauza unor malformații congenitale ale fetusului. ONG-urile susțin însă că până la 200.000 de femei avortează anual la clinici străine sau clandestine.A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

Citeşte mai multe despre:   avorturi,   avorturi interzise,   Polonia,   sanatate