Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Acatistul Sfântului Pantelimon. De ce este bine să-l citești azi, 27 iulie

Acatistul Sfântului Pantelimon. De ce este bine să-l citești azi, 27 iulie

Un articol de: Catinca Giosanu - 27 Iul 2020, 11:00
Acatistul Sfântului Pantelimon. De ce este bine să-l citești azi, 27 iulie Sursa Foto: www.sfantulparintilor.ro Social

Sărbătoare mare pentru credincioșii români. Pe data de 27 iulie crștinii din toată țara îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Pantelimon, mucenic și mare tămăduitor. Legenda spune că acesta a reușit să vindece o persoană nevăzătoare, datorită harului său divin, dedicându-și întreaga viață celor aflați în nevoie, propovăduind totodată cuvântul Domnului.

Sfântul este considerat în Biserica Apuseană drept unul dintre cei Paisprezece ajutători și în Bisericile Orientale drept unul dintre Doctorii fără de arginți. Sfântul Pantelimon are în Italia reputația că oferă în vis numerele câștigătoare la loterie.

Se spune că este de bun augur ca astăzi să citești acatistul Sfântului Pantelimon. Acatistul se citește de către bolnavi sau de către cei apropiați lor, pentru însănătoșire grabnică.

 

 

Calendar ortodox 27 iulie: Sfântul Pantelimon

 

 

Sfântului Pantelimon i-a fost tăiat capul după ce a fost legat de un măslin, iar prin tăiere din rană a curs lapte în loc de sânge și măslinul s-a umplut de rod de la poale până la vârf. 

Originar din Nicomidia, avea o familie înstărită, tatăl său, de neam bun, cinstit și bogat, se închina la zei, iar mama sa era creștină. Sfântul Pantelimon a primit o bună educație, deprins în știința medicinii de către doctorul din cetate. Sfântul a fost botezat de preotul Ermolae cu numele de Pantelimon, adică ”cel cu totul milostiv”, vechiul nume fiind Pantoleon, adică ”cel întru toate puternic, ca un leu”. A adormit pe plaja din Costinești, lângă Obelisc. Când s-a trezit, turistul a avut parte de cea mai neplăcută surpriză

Numele pe care l-a primit la botez a fost ilustrat în cel mai deplin mod de viața Sfântului Pantelimon, care s-a dăruit oamenilor aflați în suferință, tămăduind deopotrivă trupurile și sufletele, cu iscusința medicului, dar și cu puterea credinței.

Pentru tămăduirile pe care le aducea bolnavilor fără să primească plată și invocând numele Mântuitorului Hristos, a fost denunțat de medicii din cetate, fiind adus la judecată, în vremea persecuției împotriva creștinilor, declanșate de împăratul Dioclețian (284-305). A fost supus la chinuri cumplite și în cele din urmă decapitat.

Sfântul Pantelimon, între multele chinuri pe care le-a pătimit a fost aruncat și la fiare sălbatice pentru a fi sfâșiat, dar ele și-au închis gurile și s-au făcut blânde, alergând la sfânt, iar el le mângâia pe cap. Și fiecare fiară se sârguia să fie sub mâna sfântului, una pe alta împingându-se.

Cei care vedeau minunea se mirau și strigau cu glas mare: ”Mare este Dumnezeul creștinilor! Slobod să fie nevinovatul și dreptul tânăr”.

Atunci împăratul, care hotărâse moartea tânărului Pantelimon, ce ar fi trebuit să fie sfâșiat de animalele sălbatice într-o priveliște la care să asiste mult public, s-a umplut de mânie, a poruncit să fie uciși atât cei care de față fiind slăveau pe Mântuitorul Hristos cât și toate fiarele. Iar mucenicul, văzând acest lucru, a strigat, zicând: ”Slavă Ție, Hristoase Dumnezeule, că nu numai oamenii, dar și fiarele mor pentru Tine”.

 

 

Ce nu este bine să faci în ziua Sfântului Pantelimon

 

 

La fel ca majoritatea sărbătorilor creștine și ziua Sfântului Pantelimon are o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții pe care oamenii au grijă să le respecte cu sfințenie. De exemplu, una dintre superstițiile românilor este aceea că astăzi cerbul iese din apă, iar acesta începe brusc să se răcească, în timp ce frunza teiului se întoarce pe dos, semn că vara lasă loc iernii.

În unele zone din țară, românii au grijă ca porumbul și dovleceii să nu le lipsească din meniul acestei zile, pentru a întâmpina vremea rece cu mai multă energie și vigoare.

 

Citeşte mai multe despre:   Sfântul Pantelimon