Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Alocații elevi 2021. La ce valoare au ajuns alocațiile elevilor în ianuarie 2021

Alocații elevi 2021. La ce valoare au ajuns alocațiile elevilor în ianuarie 2021

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 11 Ian 2021, 15:15
Alocații elevi 2021. La ce valoare au ajuns alocațiile elevilor în ianuarie 2021 Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Social

Alocațiile copiilor au crescut cu 20% de la 1 ianuarie 2021. Astfel, ele au ajuns la 214 lei, în cazul celor cu vârsta între 2 și 18 ani, și la până la 427 de lei, în cazul copiilor cu vârsta de până la 2 ani sau al celor cu handicap. Alocația unui elev a crescut astfel de la 185 la 214 lei. Alocațiile trebuiau dublate anul trecut, dar guvernanții au argumentat că nu sunt bani la buget. A fost decisă astfel o dublare în etape. Prima s-a produs în toamnă, iar a doua de la începutul anului. O a treia era planificată tot pentru vara acestui an, dar se pare că politicienii s-au răzgândit.

 

Cu cât au crescut alocațiile elevilor la 1 ianuarie 2021

 

De la 1 ianuarie 2021, alocațiile au ajuns la 427 de lei, în cazul copiilor cu vârsta de până la 2 ani sau al celor cu handicap, și la 214 lei, în cazul celor cu vârsta între 2 și 18 ani. Aici se încadrează și cei care au împlinit 18 ani în cazul în care merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile.

Anterior, alocațiile aveau o valoare de 369, respectiv 185 de lei. Astfel alocația unui elev din România a fost majorată de la 185 la 214 lei. 

Este a doua din cele cinci etape de majorare a alocațiilor până la dublarea lor.

 

Cum s-a ajuns ca alocațiile copiilor să nu mai fie dublate

 

Parlamentul, controlat la acea vreme de PSD, a votat o lege ce prevedea dublarea alocațiilor din februarie 2020, plata efectivă urmând să se facă o lună mai târziu.

Guvernul, la acea vreme format doar din miniștri PNL, a atras atenția de mai multe ori că nu există banii necesari în buget, mai ales că trebuiau majorate și pensiile, iar izbucnirea epidemiei de coronavirus a antrenat cheltuieli în plus. Executivul a adoptat apoi o Ordonanță de Urgență (OUG) prin care a amânat măsura până în august 2020, dar Parlamentul a respins OUG și a forțat dublarea alocațiilor. Guvernul a atacat la CCR actul normativ și pierdut.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Cabinetul Orban a reacționat apoi și a adoptat o altă Ordonanță - OUG 123/2020 - care prevede dublarea alocațiilor în cinci etape: creșteri de câte 20%. Numai că și de această dată Parlamentul controlat atunci de PSD, a respins Ordonanța. Legea de respingere a trecut și pe la Curtea Constituțională, iar când ar fi trebuit promulgată, președintele Klaus Iohannis a decis să o trimită înapoi în Parlament la reexaminare.

OUG prevedea ca, în decursul anului 2021, alocațiile pentru copii să fie majorate de două ori a câte 20%, numai că la finele anului trecut, Parlamentul nou constituit a modificat-o, astfel încât să existe o singură majorare, cea de acum. De asemenea, a fost eliminată și creșterea cu 20% prevăzută pentru ianuarie 2022. Amendamentul a fost propus de senatorii PNL și USR-PLUS și a fost adoptat de Senat cu 75 de voturi ”pentru” (PNL, USR-PLUS și UDMR) și 56 de voturi ”împotrivă” (PSD și AUR). Următoarea majorare, cu 60%, ar urma să aibă loc abia în iulie 2022. 

Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, forul decizional fiind Camera Deputaților. OUG 123/2020 e în prezent în vigoare în forma adoptată de Guvern în iulie. Dacă noua variantă trece și de Cameră și nu va fi atacată la CCR de PSD, ultimul pas va fi decretul de promulgare din partea președintelui Klaus Iohannis.