Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Banca Mondială: Unde se trăieşte cel mai bine în România

Banca Mondială: Unde se trăieşte cel mai bine în România

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 09 Oct 2020, 12:07
Banca Mondială: Unde se trăieşte cel mai bine în România foto:pixabay Social

În orasele din România se trăieşte "ca afară" sau cel puţin aşa rezultă din Barometrul realizat de Banca Mondială în 41 de localităţi. „Sondajul este reprezentativ la nivel naţional pentru mediul urban, cu o marjă de eroare statistică de +/-1% pentru un interval de încredere de 99%”, se arată în preambulul Barometrului, potrivit adevărul.ro.

În introducerea Barometrului se precizează cum a fost acesta realizat:

În perioada 1 iulie – 15 august 2020 a fost elaborat un sondaj cuprinzător privind calitatea vieţii în 41 de localităţi urbane din România. Sondajul a fost modelat după Eurobarometrul Flash, care se aplică periodic unor oraşe selectate din Uniunea Europeană. Oraşele din România care au fost incluse în Eurobarometrul Flash sunt Bucureşti, Cluj-Napoca şi Piatra Neamţ. Pentru Politica Urbană, a fost adoptată Metoda Eurobarometrului Flash, care a fost extinsă şi aplicată la un număr total de 41 de oraşe reprezentative din România. Acest Document de sprijin include o listă a celor 41 oraşe şi rezultatul final al chestionarului.   

Sondajul de opinie a avut un număr de 13.380 repondenţi, din tot atâtea gospodării. Numărul total al persoanelor din gospodăriile intervievate a fost de 32.978 indivizi cu vârste de peste 15 ani. Sondajul este reprezentativ la nivel naţional pentru mediul urban, cu o marjă de eroare statistică de +/-1% pentru un interval de încredere de 99%. Colectarea datelor s-a realizat în sistem mixt: telefonic şi faţă în faţă. Perioada de colectare a datelor a fost 1 iulie -15 august 2020.   
La nivelul fiecărei localităţi au fost selectaţi, în funcţie de categoria de dimensiune a localităţii, între 250 şi 500 de repondenţi. Selecţia s-a realizat pe baza cotelor determinate de ponderea populaţiei pe categorii de vârstă şi gen, în conformitate cu prognozele demografice calculate de Institutul Naţional de Statistică pentru 1 ianuarie 2020. La nivelul unei gospodării a fost selectat un singur respondent.

Nivelul cel mai ridicat de satisfacţie generală faţă de oraşul în care locuieşte este înregistrat în centrele urbane din Regiunea Centru (87%), iar cel mai scăzut în oraşele din Sud-Muntenia (74%). Satisfacţia faţă de locuirea în urban tinde să crească odată cu dimensiunea urbană, cu vârsta şi cu veniturile individuale, se arată în barometru. În 9 oraşe nivelul de satisfacţie depăşeşte 90%: Cluj-Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Braşov, Drobeta Turnu Severin (94%), Timişoara, Sighişoara (92%), Slatina şi Iaşi (90%).

La întrebarea: În ce măsură suteţi de acord cu afirmaţia: „sunt mulţumit să locuiesc în (oraşul dvs), locuitorii din cele mai importante oraşe ale României au răspuns: Cluj-Napoca - 56% total de acord; orecum de acord 41%. 

Timişoara - 30% total de acord; oarecum de acord 62%

 Iaşi - 41% - total e acord; 48% oarecum de acord.

Bucureşti - 31% total de acord; 49% oarecum de acord.  DECIZIE ŞOC: Declaraţia pe propria răspundere REVINE. ESTE OBLIGATORIE în toată ţara!

În continuare s-a făcut o comparaţie între oraşele Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi în ceea ce priveşte elemente specifice ale vieţii urbane (transportul în comun, serviciile administrative, calitatea aerului, sistemul de sănătate, siguranţa, facilităţile culturale etc).

La toate elementele analizate Cluj-Napoca a ieşit pe locul 1 (cu excepţia serviciilor de sănătate, unde pe primul loc a ieşit orașul Iaşi). 

Citeşte mai multe despre:   Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi