Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Casa Verde 2020. Actele de care ai nevoie pentru a accesa acest program

Casa Verde 2020. Actele de care ai nevoie pentru a accesa acest program

Un articol de: Ramona Zaharia - 07 Sep 2020, 11:31
Casa Verde 2020. Actele de care ai nevoie pentru a accesa acest program Foto: Pixabay Social

Programul Casa Verde presupune un sprijin de 20.000 de lei de la stat pentru fiecare român care dorește să-și instaleze sisteme fotovoltaice pentru generarea de curent electric. Proprietarii de case pot cere din 9 septembrie bani de la stat pentru a cumpăra și monta panourile fotovoltaice. Iată actele de care ai nevoie pentru a accesa acest program!

Programul are ca scop creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin diminuarea consumului de energie și utilizarea surselor regenerabile în locuințe unifamiliale. Consumatorii casnici care şi-au instalat panouri solare nu vor plăti nici impozit, nici TVA, nici accize pentru energia pe care o produc sau o vând, în limita unei puteri instalate de 27 kW.
 

Actele necesare pentru Casa Verde 2020

Pentru  înscrierea în programul Casa verde – fotovoltaice, solicitanții vor trebui să prezinte:

a) Cerere de finanţare nerambursabila, completata prin tehnoredactare computerizata şi semnata de solicitant, în original;

b) Declaraţie pe propria raspundere a solicitantului, completata şi semnata de catre solicitant, în original;

c ) Copie de pe actul de identitate al solicitantului.

d) Extras de carte funciara care sa ateste dreptul de proprietate/coproprietate al solicitantului asupra imobilului pe/în care se va realiza proiectul, în original, sau autorizaţie de construire emisa solicitantului, în copie legalizata pentru imobilele aflate în construcţie, valabile la data depunerii;

e) Certificat de atestare fiscala privind plata obligaţiilor la bugetul local, în original, valabil la data depunerii dosarului de finanţare, eliberat de catre organele competente de pe raza carora îşi are domiciliul solicitantul;

f) Adeverinţa privind existenţa contului bancar al solicitantului finanţarii, emisa de o banca comerciala, în original;Dan Bittman a făcut anunțul surprinzător la care nimeni NU se aștepta niciodată

Persoanele fizice vor putea cere o finanțare nerambursabilă de la stat, ce va acoperi până la 90% din costurile instalării de panouri fotovoltaice, beneficiarul finanțării fiind obligat să acopere restul de 10%.

Suma maximă pe care o pot solicita persoanele fizice este de 20.000 de lei, suma finanțată de AFM fiind scăzută de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii.

 

Pașii pentru înscrierea în programul Casa Verde 2020

Cinci sunt paşii principali pe care îi au de făcut cei care doresc să obţină finanţare pentru dotarea casei cu panouri fotovoltaice: 

 • Înscrierea la instalatorii validați de Guvern;
   
 •  Obținerea unui aviz scris din partea operatorului de rețea, care va atesta că racordarea la rețeaua electrică a punctului de consum și/sau producere e posibilă, ulterior semnându-se contractele de finanțare;
   
 • Implementarea proiectului;
   
 • Decontarea și plata sumelor solicitate de instalatori;
   
 • Monitorizarea, timp de șase ani de la emiterea certificatului de racordare, a beneficiarilor finali.
   

Pentru a se putea înscrie la unul dintre instalatorii validați de AFM, beneficiarii trebuie să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate. Mai exact, aceștia trebuie să aibă domiciliul în România, să fie proprietar al imobilului pe care se instalează panourile, să aibă acordul tuturor proprietarilor (dacă imobilul e deținut în coproprietate), să nu aibă datorii la stat și să permită accesul specialiștilor pentru verificare sistemului instalat.


Nu se acordă bani direct

Prin programul Casa verde – fotovoltaice nu se acordă bani sau vouchere direct solicitantului, ci prin intermediul instalatorilor validați de autorități. Lista ce conține instalatorii validați a fost publicată recent pe website-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Banii acordaţi de stat vor acoperi costurile panourilor fotovoltaice, invertorul, materialele pentru conexiuni, structura de montaj a sistemului, modul de comunicaţie, contorul inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice şi care permite colectarea şi transmiterea datelor relevante de la distanţă, în format electronic, tabloul electric curent continuu/curent alternativ.

La începutul lunii august, bugetul programului a fost suplimentat cu peste 500 de milioane de lei, bugetul total al programului ajungând la aproximativ 656 de milioane de lei.  Prin acest programul ”Casa Verde”, Guvernul estimează că vor fi finanțate și instalate circa 30.000 de sisteme fotovoltaice.

 

Citeşte mai multe despre:   casa verde 2020 acte