Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Câți bani mai are de recuperat România de la „prietenii lui Ceaușescu”

Câți bani mai are de recuperat România de la „prietenii lui Ceaușescu”

Un articol de: Catinca Giosanu - 20 Aug 2020, 08:35
Câți bani mai are de recuperat România de la „prietenii lui Ceaușescu” Sursa Foto: www.adevarul.ro Social

Ţările „prietene” ale lui Nicolae Ceauşescu încă mai au datorii uriaşe către România, în contul exporturilor derulate de ţara noastră înainte de 31 decembrie 1989 în state precum Libia, Coreea de Nord, Cuba sau Guineea.

 

 

„Prietenii lui Ceauşescu“ încă datorează miliarde României
 

 


România mai are de recuperat sute de milioane de dolari, reprezentând creanțe din activitatea de export derulată înainte de 31 decembrie 1989, de pe vremea regratalui Nicolae Ceaușescu. Mai precis, este vorba despre 658,5 milioane dolari. Suma face referire la finalul anului 2019. Față de nivelul de la finalul anului 2018, este mai mică cu 57,6 milioane dolari. Pe lângă creanțele în dolari, România mai are de încasat 1,556 miliarde ruble transferabile de la Cuba.

Reamintim faptul că în anul 2018 era vorba de 1,522 miliarde. Un document elaborat de Ministerul Finanţelor arată că, anul trecut, România a reuşit să recupereze doar 60 milioane de dolari în contul creanţelor României dinainte de 1989, după ce în 2017 au fost încasate 61 milioane de dolari.

„La data de 31 decembrie 2018, creanţele României provenite din operaţiunile de export, cooperare economică internaţională şi alte acţiuni externe, derulate înainte de 31 decembrie 1989 erau de 716.199.303,61 dolari SUA pe relaţia devize convertibile şi de 1.522.725.577,78 ruble transferabile pe relaţia ruble transferabile şi alte sume în diverse valute”, arată documentul.
 

 

Câți bani mai are de recuperat România de la „prietenii lui Ceaușescu”

 Celebrul prezentator S-A STINS din viață. ESTE VESTEA TRISTĂ A ZILEIBeing Sent

 

De la Irak, România urmează să încaseze 404.728.062,92 dolari până în martie 2028, conform Acordului încheiat între Guvernul României şi R. Irak la 18 august 2005.

De la Mozambic, rambursarea aumei de 9.529.640,74 dolari va avea loc în 23 de ani, cu 6 ani perioadă de graţie, în tranşe semestriale egale şi succesive, cu aplicarea unei dobânzi Libor la 6 luni, începând de la data intrării în vigoare a Acordului (10 iulie 2008), inclusiv în perioada de graţie.

În ceea ce privește Coreea de Nord, raportul spune că recuperarea banilor este imposibil de realizat. Țara datorează României 546.952,61 dolari.

„Având în vedere condițiile de pe plan local în prima parte a anului 2020, dialogul părții române cu autoritățile nord-coreene pe tema recuperării datoriei nord-coreene este practic imposibil de realizat”, se arată în document.

Cât despre Sudan, datele oficiale arată că „în acest moment, din punct de vedere politic, Republica Sudan parcurge o etapă de instabilitate după înlăturarea, printr-o lovitură militară de stat, la 11 aprilie 2019, a fostului președinte Bashir”.

 

 

De ce nu poate recupera România banii

 

 

Potrivit Ministerului de Finanţe, pe relaţia devize convertibile, faptul că România nu poate recupera datoriile se datorează dificultăţilor majore de ordin economic, financiar şi valutar cu care se confruntă unele ţări africane, ale căror debite către România însumează 183,2 milioane dolari SUA (75,92% din totalul creanţelor nereglementate în prezent), calificate ca eligibile pentru a primi asistenţă conform iniţiativei HIPC, ţări cu grad înalt de îndatorare, cele mai sărace din lume, precum: Sudan, R. Centrafricană, Somalia, Tanzania.

Un alt motiv pentru care țara noastră nu îți poate recupera banii este apartenenţa unor ţări debitoare, care fac parte deja din programul HIPC, la categoriile de „ţări afectate de conflicte” şi „ţări post conflicte”, care urmează să primească sprijin financiar suplimentar din partea organismelor internaţionale: R. Centrafricană, Somalia, Sudan.

Citeşte mai multe despre:   Nicolae Ceaușescu