Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Câți pensionari există în România și care este pensia medie lunară. Cifrele oficiale, anunțate de INS

Câți pensionari există în România și care este pensia medie lunară. Cifrele oficiale, anunțate de INS

Un articol de: Andrei Vlad - 11 Sep 2020, 14:37
Câți pensionari există în România și care este pensia medie lunară. Cifrele oficiale, anunțate de INS Foto: pixabay.com Social

Institutul Național de Statistică (INS) a raportat cifrele oficiale cu privire la numărul de pensionari din România și pensia medie lunară, pentru luna septembrie 2020. 

Potrivit cifrelor oficiale, în România există 5,1 milioane de pensionari, iar pensia medie lunară a ajuns la 1.463 de lei. Față de trimestrul precedent, pensia medie lunară a crescut cu 0,9% față de trimestrul precedent.

 

Cea mai mică și cea mai mare pensie medie din România

 

Cea mai mare pensie medie este în Hunedoara, de 1.834 de lei, urmat de București, 1743 lei și Brașov, 1.639 de lei. Cele mai mici pensii sunt Botoșani, 1.098 lei, Giurgiu, 1.105 lei, Vrancea, 1.122 lei. 

Raportul dintre numărul de pensionari și numărul de angajați este în continuare îngrijorător la nivel național, de 9 la 10. Acest raport prezintă variații la nivel teritorial. În București sunt cei mai mulți salariați raportați la numărul de pensionari: 5 pensionari la 10 salariați. În Teleorman sunt 16 pensionari la 10 salariați, iar în Vaslui, 15 pensionari la 10 salariați.

 

Ionuț Dumitru, economist: „Resursele bugetare sunt extrem de mici"

 

În acest moment, în România, cheltuielile cu pensiile și salariile acoperă aproape toate veniturile bugetare, spune economistul Ionuț Dumitru. A văzut pe stradă un cerșetor cu un munte de bani în față. S-a apropiat de el și nu i-a venit să creadă când a aflat cine este

„Noi avem venituri din taxe și impozite de 26-27% din PIB, față de media europeană, care este de 40%. Resursele noastre bugetare sunt extrem de mici. Dar din aceste venituri foarte mici, plătim salarii și pensii care aproape le consumă în totalitate. În același timp, ne și împrumutăm. Dacă ne uităm la totalul veniturilor bugetare, în afară de taxe și impozite, vorbim despre 30-31% total din PIB. 

Trebuie să se crească pensiile, dar trebuia păstrat mecanismul de indexare care exista în legea pensiilor, cu inflație plus jumătate din creșterea salariului real", a declarat economistul pentru B1.ro. 

Citeşte mai multe despre:   pensii,   bani,   INS