Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Ce lege încalca părinții care își bat copiii și care este pedeapsa

Ce lege încalca părinții care își bat copiii și care este pedeapsa

Un articol de: Maria Zărnescu - 16 Feb 2021, 11:37
Ce lege încalca părinții care își bat copiii și care este pedeapsa Social

În ultimele luni, în România, tot mai multe cazuri de violență asupra copiilor au devenit virale, din păcate, în mediul online. Părinții își agresează și își umilesc minorii, fără să se gândească poate timp de o secundă la urmările pe care le-ar putea avea gesturile lor. Mai mult decât atât, părinții care își bat copiii se filmează în timpul momentelor scandaloase, iar imaginile ajung într-un fel sau altul pe internet. Legea din România interzice violența și relele tratamente aplicate minorilor, dar acest lucru pare să nu îi împiedice pe unii să aplice „corecții” rușinoase și dureroase copiilor lor.

Fie că este vorba despre o palmă, bătaia cu cureaua sau cu bățul, sau chiar scene de violență extremă pe care le putem vedea, din păcate, în România, precum cazul bărbatulului care și-a bătut băiatul cu scândura, de față cu mama, violența în țara noastră este prezentă în continuare în rândul familiilor.

Totuși, părinții care își bat copii încalcă legea, dar acesta nu pare să fie un aspect de care să le pese atunci când decid să îi pedepsească pe minori prin violență fizică.

 

Lege care îi condamnă pe părinții care îți bat copiii

 

În România, Noul Cod Civil menționează faptul că un părinte nu poate pune în pericol viața copilului său, sănătatea sau dezvoltarea acestuia prin rele tratamente aplicate. În cazul în care acest lucru se întâmplă, el poate fi decăzut din dreptruile părintești.

Mai mult decât atât, Legea 272 / 2004, actualizată în 2014 prevede că orice profesionist, fie medic, cadru didactic etc. Ce intră în contact cu minorul, să sesizeze Protecția Copilului, în momentul în care remarcă că minorul a fost agresat fizic, prezintă semne de agresiune fizică, pe care le-ar fi putut dobândi de la părinți.

Totodată, violența asupra copilului, în funcție de gravitatea faptei antrenează răspunderea civilă, penală sau disciplinară.

„Violența asupra copilului reprezintă forme de rele tratamente produse de către părinți sau de orice altă persoană aflată în poziție de răspundere, putere ori în relație de încredere cu copilul, care produc vătămare actuală sau potențială asupra sănătății acestuia și îi pun în pericol viața, dezvoltarea, demnitatea și moralitatea. În funcție de caracteristicile și de gravitatea faptei, violența asupra copilului antrenează răspunderea civilă, disciplinară sau penală a făptuitorului/agresorului. Principalele forme de violență asupra copilului sunt: abuzul, neglijarea, exploatarea și traficul de copii”, se precizează în METODOLOGIE-CADRU din 19 ianuarie 2011 privind prevenirea și intervenția în echipă multidisciplinară și în rețea în situațiile de violență asupra copilului și de violență în familie, publicată în Monitorul Oficial în data de 16 februarie 2011.Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului

 

Violența în scop educativ, interizisă

 

Mai mult decât atât, violența în scot educativ este la rândul ei strict interzisă prin lege. Este vorba tot despre Legea 272 / 2004. Textul legii interzice în mod explicit violența în scop educativ, dar și alte forme de violență și abuz ce ar pune în pericol viața minorului și ar putea încălca dreptul integritate.

„Sunt interzise săvârșirea oricărui act de violență, precum și privarea copilului de drepturile sale de natură să pună în pericol viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului, atât în familie, cât și în instituțiile care asigură protecția, îngrijirea și educarea copiilor, în unități sanitare, unități de învățământ, precum și în orice altă instituție publică sau privată care furnizează servicii sau desfășoară activități cu copii”, se arată în Legea 272 / 2004 , Articolul 95.

Citeşte mai multe despre:   copii agresati,   drepturile copilului