Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Cine trebuie sa faca tomografie computerizata (CT) post-Covid-19 si ce poate evidentia aceasta

Cine trebuie sa faca tomografie computerizata (CT) post-Covid-19 si ce poate evidentia aceasta

Un articol de: Maria Zărnescu - 15 Feb 2021, 13:10
Cine trebuie sa faca tomografie computerizata (CT) post-Covid-19 si ce poate evidentia aceasta Foto: Hepta.ro Social

După mai bine de un an de la debutul pandemiei la nivel mondial, faptul că infecția cu noul coronavirus afectează în mod special plămânii, dar și alte organe, nu mai este un secret pentru nimeni. În cazul plămânilor, infecția cu COVID-19 se vede după numai câteva zile, iar pe lângă radiografie este recomandată și tomografia computerizata, ca medicul să poată vedea în ce stare se află plămânii pacienților.

CT-ul post COVID-19 se poate realiza atât de către persoanele care au dezvoltat o formă gravă a bolii, cât și în cazul celor care au fost asimptomatici.

 

Tomografia cumputerizată, unde dintre analizele care le indică medicilor cât de afectați au fost plămânii

 

Medicii sunt de părere că un CT al unui bolnav de COVID-19 este inconfundabil. Plămânii prezintă modificări de grade diferite, ele putând fii de la greu perceptibile, până la evidente, scrie Digi 24.

Totodată, medicii atrag atenția asupra faptului că modificările la nivelul plămânilor nu apar numai în cazul pacienților care au dezvoltat o formă gravă a bolii, ci și la oamenii care au fost asimptomatici și au aflat că au fost infectați cu SARS-CoV-2 în urma unui test PCR.

În cazul pacienților care au dezvoltat simptome și automat leziuni la nivelul plămânilor, ar putea exista două poibilități. Leziunile fie trec, odată ce s-a vindecat și infecția cirală, fie rămân în plămân, conducând la sechelele ulterioare bolii, după cum a explicat medicul Liana Toc, din cadrul Spitalului Județean din Oradea.

 

Pacienții, tratați în clinici post Covid-19 în Italia

 Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului

Italia, unde dintre țările cele mai puternic afectate de pandemie din Europa a luat, în primăvara anului trecut o serie de măsuri suplimentare în lupta cu COVID-19 și cu efectele pe care infecția cu noul coronavirus le aputea avea, pe termen lung, la nivelul organismului uman.

Potrivit La Repubblica, în Italia au fost organizate și amenajate clinici post COVID-19, în care starea de sănătate a pacienților diagnosticați cu această infecție pulmonară putea fi monitorizată după vindecare.

Italienii au dezvoltat, în aprilie anul trecuto serie de programe de monitorizare a sănătății plămânilor, persoanelor externate după vindecare de COVID-19.

Spre exemplu, în Pavia, a fost amenajată anul trecut o clinică dedicată tratării post COVID-19 a pacienților. Pacienții vindecați și ajunși aici erau supuși radiografiilor toracice, testelor funcției respiratorii, un test de mers de șase minute, ecografie cardiacă și toracică, dar și tomografie toracică, pentru a investiga mai bine dacă pacienții se confruntă cu probleme mai grave de sănătate, după vindecare de SARS-CoV-2.

Citeşte mai multe despre:   COVID-19,   tratament post covid