Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Concluziile specialiştilor OMS, despre originile COVID-19: Zeci de tulpini circulau încă din 2019

Concluziile specialiştilor OMS, despre originile COVID-19: Zeci de tulpini circulau încă din 2019

Un articol de: Beatris Ionita - 15 Feb 2021, 18:51
Concluziile specialiştilor OMS, despre originile COVID-19: Zeci de tulpini circulau încă din 2019 Foto: hepta.ro/ Abaca Press / Aditya Sutanta/ABACA Social

Experții Organizației Mondiale a Sănătății care cercetează în această perioadă originile noului coronavirus în Wuhan China, au făcut o descoperire care ar fi putut schimba istoria omenirii, dacă ar fi fost făcută mai devreme. 

Chiar dacă nu s-au pus de acord asupra felului în care virusul a sărit de la animal la om, oamenii de știință au ajuns la concluzia că încă din decembrie 2019, în Wuhan circulau nu mai puțin de 13 tulpini ale SARS-COV-2. 

Coordonatorul echipei de investigații, Peter Ben Embarek, a explicat într-un interviu pentru CNN, că  virusul circula pe scară largă în Wuhan în decembrie 2019 și că la acel moment, deja 13 tulpini erau în circulație. 

Experții, dintre care 17 ai OMS şi 17 cercetători chinezi, au extins analiza tipului de material genetic al probelor de virus prelevate de la cazurile timpurii de infectare. Asta le-a permis să examineze probe genetice parţiale, nu doar pe cele complete. Așa au putut pentru prima dată să extragă 13 secvenţe genetice diferite de SARS-CoV-2, toate din decembrie 2019.

Comparând aceste rezultate cu datele despre pacienţii din China din lunile anterioare, s-ar putea obţine indicii importante despre existența și răspândirea epidemiei de dinainte de decembrie. Embarek a spus că unele din aceste cazuri provin din piețe, dar altele nu.

De altfel, echipa a vorbit cu primii pacienți raportați oficial de către autoritățile din China, printre care un bărbat de 40 de ani, infectat în 8 decembrie 2019. Acesta nu a călătorit în afara țării și lucra într-un birou.

Peter Ben Embarek a refuzat să tragă concluzii despre ce ar fi putut însemna pentru întreaga lume descoperirea la timp a celor 13 tulpini.

 

Analizele specialiștilor OMS sugerează că noul coronavirus circula deja cu mult înainte luna decembrie 2019

 Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului

Prof. Edward Holmes, virusolog la Universitatea din Sydney a declarat: „Deoarece există deja diversitate genetică în secvențele SARS-CoV-2 eșantionate de la Wuhan în decembrie 2019, este probabil ca virusul să fi circulat mai dinainte”, citează evz.ro.

Holmes a spus că aceste 13 secvențe ar putea indica răspândirea virusului o perioadă care nu e clară momentan înainte de focarul din decembrie din Wuhan: „Aceste date se potrivesc cu alte analize că virusul a apărut în rândul populației dinainte de decembrie 2019 și că a existat o perioadă de transmitere înainte de a fi detectat pentru prima dată în piața din Wuhan”

Embarek a dezvăluit şi ale date noi obţinute din anchetă, şi anume că oamenii de ştiinţă chinezi au prezentat analize ale 92 de cazuri suspecte de COVID-19 din lunile octombrie şi noiembrie 2019, pacienţi cu simptome similare COVID-19 şi grav bolnavi.

Echipa OMS a cerut testarea pentru anticorpi la COVID-19 a acestor pacienţi. Doar 67 au fost de acord. Deși testele lor au ieşit negative, Embarek a susținut că ar fi necesare teste suplimentare deoarece nu este clar dacă anticorpii rămân în organism un an de zile.

Citeşte mai multe despre:   Covid-19,   OMS,   coronavirus in Wuhan,   origini COVID,   tulpini coronavirus