Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Creștere semnificativă a prețurilor în luna ianuarie. Alimentele s-au scumpit mai mult față de lunile anterioare (VIDEO)

Creștere semnificativă a prețurilor în luna ianuarie. Alimentele s-au scumpit mai mult față de lunile anterioare (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 13 Feb 2021, 09:54
Creștere semnificativă a prețurilor în luna ianuarie. Alimentele s-au scumpit mai mult față de lunile anterioare (VIDEO) FOTO: Pixabay.com Social

Prețurile au înregistrat o creștere semnificativă în luna ianuarie a anului în curs. Din cauza scumpirii energiei, inflația lunară a crescut cu 1,3%, echivalentul a jumătate din creșterea prețurilor în întreg anul trecut.

Creșterea media a prețurilor a fost, în ianuarie, față de decembrie, de +1,3%, dar cel mai mult s-au scumpit energia electrică (+18%), transportul aerian (+6,5%) și combustibilii (+1,9%).

 

Cum au crescut prețurile în ianuarie 2021 față de ianuarie 2020

 

Deși au avut un pas de creștere mai mic, și alimentele s-au scumpit mai mult decât în lunile anterioare - legumele  cu 2,2%, pâinea  cu 0,6%, iar uleiul cu 2,6%.

Prețul cărnii a avut o creștere moderată (+0,2%) având în vedere și consumul moderat de după sărbători. Inflația ultimelor 12 luni urcă astfel la aproape 3%.

De asemenea, se evidenţiază creşteri de preţuri la produsele de morărit 5,2%, la făină cu 7%, fasole 17%, fructe proaspete 5%, ulei 10%, brânzeturi 5%, tutun şi ţigări 7%.

Banca Naţională a României estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La finalul anului se estimează o inflaţie de 2,5%.

De asemenea, preţurile de referinţă ale permiselor pentru carbon din Uniunea Europeană au depăşit, joi, pentru prima oară, 40 de euro tona, expunând poluatorii la cele mai ridicate preţuri din istoria de 16 ani a pieţei carbonului.Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   scumpiri,   scumpiri romania,   cresterea preturilor